Meer over het ontwerp van de nieuwe Firefox

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

De nieuwste Firefox bevat visuele verbeteringen die zowel de interface als nieuwe functies stroomlijnen en verenigen, zodat deze efficiënter en makkelijker aanpasbaar is. Hier worden deze wijigingen en de gedachte erachter besproken.

Noot: dit is van toepassing op de nieuwste bètaversie van Firefox, die u kunt downloaden vanaf mozilla.org/beta.

Een vereenvoudigde hoofdinterface

De efficiëntie van het gebruik van Firefox hangt af van hoe snel en moeiteloos u de gebruikte functies kunt bereiken. In plaats van u met allerlei opties te overweldigen hebben we de functies vastgesteld die de meeste mensen het vaakst gebruiken, gebaseerd op heatmap-onderzoeken. Vervolgens hebben we deze functies een primaire positie in de buurt van de adresbalk en het zoekveld gegeven. Het beperken van het aantal bedieningselementen in de primaire interface zorgt ervoor dat de daar aanwezige opties veel sneller te vinden zijn. Tevens helpt het eenvoudig en schoon houden van de browser u de aandacht op de inhoud van de webpagina te houden.

Deze denkwijze blijkt uit hoe zorgvuldig en spaarzaam de standaardwerkbalk is gevuld, evenals uit de nieuwe manier waarop tabbladen worden gepresenteerd. Deze bevinden zich hoger in de titelbalk, en tabbladen op de achtergrond worden visueel minder benadrukt, waardoor een nette en rustige ruimte overblijft.

New tabs and toolbar - Win8

Een handig nieuw menu

Hoewel de hoofdinterface alleen de meest gebruikte functies bevat, is het kunnen benaderen van functies die u af en toe nodig hebt zonder hiernaar op jacht te gaan in menu’s en submenu’s van cruciaal belang. Om dit te bereiken is in de nieuwste Firefox een nieuw menu geïntroduceerd dat wordt geopend door op de menuknop uiterst rechts in de werkbalk te klikken. Functies als Zoomen, Zoeken in pagina en Afdrukken zijn voor het gemak in het menu ondergebracht en worden door pictogrammen voorgesteld, zodat ze makkelijk te herkennen en aanklikbaar zijn. Het nieuwe menu wordt geopend als u het nodig hebt en helpt u dingen voor elkaar te krijgen in plaats van dat ze in de weg komen te liggen.

New Menu - Win8

Een makkelijk-te-ontdekken interface voor aanpassingen

De browser is een essentieel hulpmiddel voor het onlineleven van mensen, en iedereen gebruikt deze anders. We vinden dat u een gepersonaliseerde browserervaring verdient die alleen aan uw wensen tegemoetkomt. Door de knop voor het maken van aanpassingen aan de onderkant van het paneel toe te voegen wilden we de vindbaarheid van de nieuwe aanpassingspagina verbeteren, zodat u Firefox naar wens kunt aanpassen.

Via de nieuwe aanpassingspagina kunt u functies in het menu, de werkbalk en de tabbladenbalk prioriteit geven door ze eenvoudig naar de gewenste positie te slepen. Als u bijvoorbeeld het zoekveld niet gebruikt, kunt u dit naar wens gewoon uit de werkbalk en naar het menu slepen.

Probeer het eens:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘new fx menu’ bestaat niet. en kies Aanpassen.
    Customize Fx 29 Win8
  2. Klik op de groene knop Aanpassen afsluiten als u klaar bent.

Natuurlijk zijn er veel meer hulpmiddelen dan die welke standaard met Firefox worden meegeleverd. Een van de beste eigenschappen van Firefox is altijd de beschikbaarheid van duizenden extra functionaliteiten in de vorm van add-ons voor Firefox geweest. De nieuwe aanpassingsinterface maakt het toevoegen en verplaatsen van add-ons tussen de werkbalk en het nieuwe menu mogelijk. Hierdoor hebt u de mogelijkheid om op dezelfde plekken in de interface precies de juiste groep functies te gebruiken, ingebouwd of toegevoegd.

Meer info: