Kan geen add-ons (extensies of thema’s) installeren

Het niet kunnen installeren van een extensie kan het resultaat zijn van problemen met de extensie, voorkeuren van Firefox, of de versie van Firefox die u gebruikt. Dit artikel beschrijft diverse oorzaken van installatieproblemen en wat u kunt doen om ze te verhelpen.

Add-on is niet compatibel

Een intern bestand in elke extensie geeft het bereik van Firefox-versies aan waarmee de add-on compatibel is. Op de website Firefox Add-ons van Mozilla kunt u voor elke beschikbare extensie op de bijbehorende pagina informatie over versiecompatibiliteit terugvinden.

Als uw geïnstalleerde versie van Firefox niet in dat bereik valt, zal het installeren van de add-on resulteren in een foutmelding die aangeeft dat de add-on niet compatibel is. Als uw versie van Firefox niet compatibel is met de add-on kunt u:

• Firefox bijwerken naar de meest recente versie. Voor meer informatie, zie Firefox bijwerken naar de meest recente versie.
  • Naar een versie van de add-on zoeken die wel compatibel is met uw versie van Firefox. De website Firefox Add-ons bevat doorgaans van elke add-on de versie die het meest up-to-date is.
  • Een andere extensie gebruiken. Voor veel extensies zijn gelijksoortige extensies beschikbaar die dezelfde functionaliteit leveren. Voor meer informatie, zie Firefox Add-ons.
  • Neem contact op met de schrijver van de add-on via de ondersteuningswebsite op de add-onpagina. (Noot: het plaatsen van een beoordeling is niet effectief en bereikt de schrijver niet.)

Firefox heeft voorkomen dat deze website een niet-geverifieerde add-on heeft geïnstalleerd

Firefox beschermt u tegen malware en browserkapers door add-ons van derden die niet digitaal door Mozilla zijn ondertekend en geverifieerd te blokkeren. Voor meer informatie, zie Add-on-ondertekening in Firefox.

Add-on geeft een hoog risico op het veroorzaken van stabiliteits- of veiligheidsproblemen en kan niet worden geïnstalleerd

Bepaalde add-ons zijn door Mozilla geblokkeerd omdat deze onveilig zijn. Voor meer informatie, zie Add-ons die stabiliteits- of beveiligingsproblemen veroorzaken worden op een blokkeerlijst gezet.

Firefox heeft voorkomen dat de website u vraagt programmatuursoftware te installeren

Standaard staat Firefox de installatie van add-ons alleen toe voor vertrouwde websites. Als de website waarvan u een add-on wilt installeren zich niet op de lijst met vertrouwde websites bevindt, verschijnt boven in de webpagina een gele balk met een bericht dat er als volgt uitziet:

Firefox heeft voorkomen dat deze website (www.example.com) u vraagt programmatuursoftware op uw computer te installeren.

Klik op Toestaan in de gele balk om de website toestemming te geven.

Om de website toe te voegen aan de lijst met vertrouwde websites:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga omlaag naar de sectie Toestemmingen.
  3. Klik rechts van Waarschuwen wanneer websites add-ons proberen te installeren op Uitzonderingen….
  4. In het dialoogvenster Websites met toestemming - Installatie van add-ons wordt de lijst van websites met toestemming weergegeven. De URL van de huidige website wordt in het tekstveld ingevoegd.
  5. Klik op Toestaan om de website toe te staan. Klik vervolgens op Wijzigingen opslaan.
  6. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

U wordt gevraagd de add-on te downloaden in plaats van deze te installeren

Sommige website bieden add-ons aan als downloads, waarbij u het bestand naar uw computer moet downloaden voordat u deze kunt installeren.

• Deze bestanden zijn doorgaans .xpi- of .jar-bestanden.
  1. Download het bestand naar uw lokale computer.
  2. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Extensies.
  3. Sleep de gedownloade add-on naar het venster Add-ons om deze aan de lijst van beschikbare add-ons toe te voegen. De add-on wordt aan de lijst toegevoegd.
  4. Het installatieproces zou moeten beginnen.

Er gebeurt niets wanneer u op de installatiekoppeling klikt

Als u op een installatiekoppeling klikt en er niets gebeurt, dient u te controleren of JavaScript is ingeschakeld. Voor meer informatie, zie JavaScript-instellingen en -voorkeuren voor interactieve webpagina’s.

Beschadigde extensiebestanden

Beschadigde configuratiebestanden van extensies kunnen problemen veroorzaken wanneer u probeert een extensie te installeren. Het verwijderen van deze bestanden zorgt ervoor dat Firefox ze de volgende keer dat het wordt gestart opnieuw genereert (en mogelijke beschadiging verwijdert). U zult geen extensies of instellingen ervan verliezen door deze bestanden te verwijderen.

1. Open uw profielmap:

• Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie.Selecteer Meer probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij Profielmap-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Verwijder de volgende bestanden:
    • extensions.sqlite
    • extensions.sqlite-journal (indien aanwezig)
    • extensions.ini
    • extensions.json
  4. Herstart Firefox.

Conflict met andere extensies

Een andere geïnstalleerde extensie kan verstoring geven met de installatie van nieuwe extensies. Installeer de nieuwe extensie in de Probleemoplossingsmodus van Firefox als een workaround.

Gebaseerd op informatie van Unable to install themes or extensions - Firefox (mozillaZine KB)