Instellingen voor webinhoud, pop-ups, lettertypen en talen

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 3514
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie

Dit document beschrijft alle beschikbare optiesvoorkeuren in het paneel Inhoud van het venster OptiesVoorkeuren van Mozilla Firefox. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. om het optiesvoorkeurenvenster te openen. Voor andere panelen, zie OptiesVoorkeuren-venster.

Het paneel Inhoud bevat optiesvoorkeuren die te maken hebben met de wijze waarop websites worden weergegeven.

• Pop-upvensters blokkeren: standaard blokkeert Firefox vervelende pop-upvensters van websites. Uitvinken van deze optievoorkeur zal het blokkeren van pop-upvensters uitschakelen.
    Sommige websites maken legitiem gebruik van pop-upvensters. Daarom kunt u deze websites toestemming geven om toch pop-upvensters te openen. Klik hiervoor op Uitzonderingen…, voer de naam van de website in en klik op Toestaan. Selecteer een website uit de lijst en klik op Website verwijderen om deze te verwijderen. Klik op Alle websites verwijderen om de lijst volledig te wissen. Voor meer informatie, zie het artikel Instellingen voor pop-upblokkering, uitzonderingen en probleemoplossing.
  • Afbeeldingen automatisch laden: standaard geeft Firefox afbeeldingen in webpagina’s weer. Vink deze optievoorkeur uit om afbeeldingen in webpagina’s uit te schakelen.
    Als u automatisch laden van afbeeldingen inschakelt, kunt u met de knop Uitzonderingen… websites selecteren waarvan afbeeldingen niet automatisch worden geladen. Via de knop Uitzonderingen kunt u websites opgeven die u onafhankelijk van de instelling van deze optievoorkeur wilt laden (of niet laden). Voer in de uitzonderingenlijst de website in waarvan u afbeeldingen wilt toestaan of blokkeren en klik op Toestaan om afbeeldingen toe te staan, of klik op Blokkeren om de afbeeldingen te blokkeren.
  • JavaScript inschakelen: JavaScript is een scripttaal die over het algemeen wordt gebruikt om webpagina’s interactief te maken. Het maakt het echter ook veel makkelijker om bepaalde hinderlijke acties uit te voeren. Vink deze optievoorkeur uit om JavaScript uit te schakelen. Bedenk echter dat uitschakelen van JavaScript er mogelijk voor zorgt dat sommige websites niet meer goed werken. Klik op Geavanceerd… voor meer gedetailleerde controle over wat JavaScript wel en niet kan doen.

Geavanceerde JavaScript-instellingen

• Bestaande vensters te verplaatsen of te vergroten/verkleinen: vink deze optievoorkeur uit om het verplaatsen en vergroten of verkleinen van vensters met behulp van scripts uit te schakelen.
    • Vensters te laten verschijnen/verdwijnen: vink deze optievoorkeur uit om ervoor te zorgen dat scripts geen vensters kunnen laten verschijnen (naar voren brengen) of verdwijnen (naar de achtergrond brengen).
    • Contextmenu’s uit te schakelen of te vervangen: vink deze optievoorkeur uit om te voorkomen dat webpagina’s het contextmenu van Firefox uitschakelen of wijzigen.
    • De statusbalk te verbergen: vink deze optievoorkeur uit om te forceren dat de statusbalk wordt weergegeven in pop-upvensters.
    • Statusbalktekst te wijzigen: vink deze optievoorkeur uit om wijzigingen aan de statusbalktekst uit te schakelen (zoals het weergeven van scrollende tekst of het tegengaan van het weergeven van het koppelingsadres als de muis zich op een koppeling bevindt).
  • (Firefox 3.0 en 3.5) Java inschakelen: Java is een populaire programmeertaal voor het web. Een enkel Java-programma kan op vele verschillende soorten computers worden uitgevoerd, waardoor de noodzaak voor programmeurs om een aparte versie voor elke soort computer te creëren wordt vermeden. Vink deze optievoorkeur uit om Java-applets in Firefox uit te schakelen. Bedenk dat u de Java-plug-in moet installeren om Java-applets te laten werken.

Lettertypen & kleuren

Standaardlettertype en Grootte: webpagina’s worden gewoonlijk weergegeven in het lettertype en de grootte die hier zijn gespecificeerd (uitgedrukt in pixels). Webpagina’s kunnen deze keuzes echter negeren, tenzij u anders specificeert in het dialoogvenster Lettertypen. Klik op de knop Geavanceerd… om het dialoogvenster Lettertypen te openen en dit gedrag en andere lettertypeoptiesvoorkeuren te wijzigen.

Dialoogvenster Lettertypen

1. Kies een schrift/talengroep uit de keuzelijst Lettertypen voor. Kies bijvoorbeeld voor Westers om standaardlettertypen in te stellen voor het West-Europese (Romaanse) schrift. Kies Andere talen voor een schrift dat nog niet in de lijst voorkomt.
  2. Kies of proportionele tekst met schreef (zoals “Times New Roman”) moet zijn of schreefloos (zoals “Arial”). Specificeer vervolgens de door u gewenste lettergrootte voor proportionele tekst.
  3. Specificeer de te gebruiken lettertypen voor schreef-, schreefloze en monospace-lettertypen. U kunt tevens de grootte van -+monospace-lettertypen+- wijzigen.

U kunt ook de minimumgrootte voor webpaginalettertypen instellen. Dit is handig om het gebruik van zeer kleine lettertypen die amper leesbaar zijn bij sommige websites tegen te gaan.

• Pagina’s toestaan om hun eigen lettertypen te kiezen, in plaats van mijn selecties hierboven: standaard gebruikt Firefox de lettertypen zoals gespecificeerd door de auteur van de webpagina. Uitschakelen van deze optievoorkeur zal forceren dat alle websites in plaats daarvan uw standaardlettertypen gebruiken.
  • Tekenset: de hier geselecteerde tekenset zal worden gebruikt voor het weergeven van pagina’s die zelf geen te gebruiken tekenset opgeven.

Dialoogvenster Kleuren

Tekst en achtergrond: hier kunt u de standaard tekst- en achtergrondkleur wijzigen om te gebruiken op webpagina’s die deze informatie niet hebben gespecificeerd. Klik op de kleurvoorbeelden om kleuren te selecteren.

• Systeemkleuren gebruiken: selecteer deze optievoorkeur om de door het besturingssysteem ingestelde kleuren te gebruiken in plaats van de kleuren die hierboven zijn gespecificeerd.

Koppelingskleuren: hier kunt u de standaardkleuren voor webkoppelingen wijzigen. Klik op de kleurvoorbeelden om kleuren te selecteren.

• Koppelingen onderstrepen: standaard worden koppelingen op webpagina’s onderstreept. Vink deze optievoorkeur uit om dit uit te schakelen. Bedenk dat veel websites hun eigen stijlregels specificeren en deze optievoorkeur geen effect op deze websites heeft.
  • Pagina’s toestaan om hun eigen kleuren te kiezen, in plaats van mijn selecties hierboven: standaard gebruikt Firefox de kleuren zoals gespecificeerd door de auteur van de webpagina. Uitschakelen van deze optievoorkeur zal forceren dat alle websites in plaats daarvan uw standaardkleuren gebruiken.

Talen

Sommige websites worden in meerdere talen aangeboden. Klik op de knop Kiezen… om de taal of talen van uw voorkeur op te geven.

Dialoogvenster Talen: klik op Selecteer een taal om toe te voegen… om een taal toe te voegen, kies de taal en klik op de knop Toevoegen. Verwijder een taal door deze te selecteren in de lijst van actieve talen en op de knop Verwijderen te klikken. U kunt talen ook herschikken via de knoppen Omhoog verplaatsen en Omlaag verplaatsen om de taal van de grootste voorkeur te bepalen in het geval dat een pagina in meerdere talen wordt aangeboden.

[[Options window Terug naar het artikel OptiesVoorkeuren-venster]::