HTML5-audio en -video in Firefox

Firefox verwerkt vele soorten audio- en video-inhoud op webpagina’s en kan ook koppelingen naar MP3-bestanden en sommige andere mediatypen openen. Dit artikel legt uit welke media-indelingen kunnen worden afgespeeld, en hoe u deze kunt beheren, opslaan en openen.

Ondersteunde indelingen

Omdat het gebruik van veel typen geluids- en videobestanden wordt beperkt door patenten, is een toepassing van derden vereist om deze te gebruiken. Firefox kan echter zelf open media en bepaalde typen gepatenteerde media afspelen.

Open media

Firefox kan de containerindeling WAV afspelen (.wav, .wave-bestandstype) dat ongecomprimeerde audio in PCM bij 8 of 16 bits per sample bevat.

Vorbis-audio, Opus-audio, Theora-video en VP8-video zijn vrije audio-/videocompressie-indelingen voor het gebruik zonder patentbeperkingen. Ze kunnen in Firefox worden weergegeven als ze in de volgende containerindelingen zijn ingebed: Ogg (bestandstypen .ogg, .oga, .ogv, .ogx, .spx, .opus) of WebM (bestandstype .webm).

Firefox ondersteunt ook het afspelen van FLAC (Free Lossless Audio Codec) (.flac-bestandstype) en MP3 (.mp3-bestandstype).

Gepatenteerde media

AAC en H.264/MPEG-4 AVC zijn gepatenteerde audio-/videocompressie-indelingen. Ze kunnen in Firefox worden weergegeven via ingebouwde OS-bibliotheken (zodat noch Mozilla, noch u een vergoeding dient te betalen) als deze in de containerindeling MP4 zijn ingebed (bestandstypen .mp4, .m4a, .m4p, .m4b, .m4r, .m4v).

Firefox ondersteunt WebM/VP9-video op systemen die geen MP4/H.264 ondersteunen.

Tip: om uw systeem te kunnen testen, is een aantal voorbeeldvideobestanden beschikbaar in de testpagina ‘Video For Everybody’ op camendesign.com.

Geluids- en videobedieningen

Bedieningsbalk

Wanneer u een koppeling volgt om een ondersteund audio- of videobestand in Firefox te openen of als u een website bezoekt die ondersteunde media bevat, zult u bedieningen voor het afspelen zien. Videobesturingselementen worden getoond zodra u de muisaanwijzer over het mediabestand op de pagina beweegt.

Video Controls

• Knop Afspelen: Video Play Start het afspelen.
  • Knop Pauzeren: Video Pause Stopt het afspelen zodra dit is gestart.
  • Voortgangsindicator: Video Progress Slider Geeft aan hoeveel tijd er sinds het begin van het bestand is verstreken. Sleep de regelaar naar links of naar rechts om terug of vooruit te gaan.
  • Volumeregeling: klik hierop om te dempen of dempen op te heffen. Klik op de regelaar en sleep deze omhoog of omlaag om het volume te wijzigen.
    Video Sound Slider
  • Volledigschermknop: Video Fullscreen Schakelt volledig scherm in of uit wanneer in standaardgrootte.
  • Standaardgrootteknop: Video Default Size Herstelt de standaardgrootte wanneer in volledig scherm.

Contextmenubedieningen

Het contextmenu (toegankelijk via klikken met de rechtermuisknopCtrl-klikken) bevat de bovenstaande bedieningen, behalve de regelaars, en laten u ook:

• De afspeelsnelheid verhogen of verlagen: selecteer Afspeelsnelheid en daarna een van de beschikbare snelheden.
  • Video telkens opnieuw afspelen: selecteer Herhalen om de video automatisch telkens opnieuw te laten afspelen.
  • Bedieningsknoppen verbergen: selecteer Bedieningsknoppen verbergen om de onderste bedieningsbalk nooit zichtbaar te maken. Om dat wel te doen, selecteert u Bedieningsknoppen tonen.

Toetsenbordbedieningen

Nadat u op de media op een webpagina hebt geklikt, kunt u het afspelen ervan via uw toetsenbord bedienen.

Opdracht Sneltoets
Afspelen / Pauzeren wisselen Spatiebalk
Volume verlagen
Volume verhogen
Geluid dempen Ctrl + command +
Geluid inschakelen Ctrl + command +
155 seconden terug zoeken
10% terug zoeken Ctrl + command +
155 seconden vooruit zoeken
10% vooruit zoeken Ctrl + command +
Zoeken tot het begin Home
Zoeken tot het einde End

Mediabestanden opslaan

Om een geluidsbestand van een webpagina op te slaan naar uw computer:

1. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de geluidsregelaar en selecteer Audio opslaan als….
  2. Selecteer een locatie op uw computer om het bestand op te slaan.

Om een videobestand van een webpagina op te slaan naar uw computer:

1. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de videobediening en selecteer Video opslaan als….
    • Selecteer Momentopname opslaan als… als u alleen de videomomentopname wilt opslaan.
  2. Selecteer een locatie op uw computer om het bestand op te slaan.

Opgeslagen bestanden openen

De mediabestanden die u van webpagina’s hebt opgeslagen kunnen niet in uw normale mediaspeler worden afgespeeld. Om dit type bestanden te openen:

1. Open Firefox.
  2. Klik op Ctrl + Ocommand + O.
  3. Blader naar de map die het bestand dat u wilt afspelen bevat en klik op Openen.

Probleemoplossing

Als u problemen met geluids- of videobestanden ondervindt, zie dan: