Hoofdwachtwoord

Thunderbird kan gebruikersnamen en wachtwoorden opslaan die u gebruikt om toegang tot uw e-mailaccounts te verkrijgen. Als u een computer met iemand deelt, wordt het aanbevolen een hoofdwachtwoord te gebruiken.

Nadat u een hoofdwachtwoord hebt gedefinieerd, zal telkens wanneer Thunderbird uw opgeslagen wachtwoorden wil benaderen worden gevraagd dit in te voeren.

Noot: het hoofdwachtwoord hoeft maar één keer per Thunderbird-sessie te worden ingevoerd.

Een hoofdwachtwoord definiëren

Standaard gebruikt Thunderbird geen hoofdwachtwoord om opgeslagen identificatiegegevens te beschermen. Om een hoofdwachtwoord te definiëren:

1. Klik boven in het Thunderbird-venster op het menu Extra en selecteer Opties….
  2. Klik op het pictogram Beveiliging.
  3. Klik op het tabblad Wachtwoorden.
  4. Plaats een vinkje bij Hoofdwachtwoord gebruiken.

5. Het dialoogvenster Hoofdwachtwoord wijzigen verschijnt. Terwijl u uw hoofdwachtwoord intypt, geeft de wachtwoordkwaliteitsmeter aan hoe moeilijk het wachtwoord te raden is. Om een goed wachtwoord te maken moet dit het volgende bevatten:
    • Ten minste één hoofdletter
    • Eén of meer cijfers
    • Ten minste één niet-alfanumeriek teken, zoals het volgende: @ # $ % ^ & * ( ).
    • Onthoud ook dat uw wachtwoord voor u makkelijk te onthouden moet zijn, maar moeilijk te raden voor anderen, om te verzekeren dat alleen u in staat bent deze beveiligde gegevens op te halen.
  6. Om te bevestigen dat u het wachtwoord juist hebt ingetypt, moet het tweemaal worden ingevoerd.

7. Klik op OK om het hoofdwachtwoord in te stellen.
  8. Het hoofdwachtwoord is gedefinieerd.

Het hoofdwachtwoord wijzigen of verwijderen

U kunt uw hoofdwachtwoord te allen tijde wijzigen of verwijderen:

1. Klik boven in het Thunderbird-venster op het menu Extra en selecteer Opties….
  2. Klik op het pictogram Beveiliging.
  3. Klik op het tabblad Wachtwoorden.
  4. Klik op Hoofdwachtwoord wijzigen….
  5. Voer het huidige wachtwoord in om te bevestigen dat u gemachtigd bent dit te wijzigen.
  6. Voer het nieuwe wachtwoord tweemaal in.
    • Laat de velden voor het nieuwe hoofdwachtwoord leeg om het hoofdwachtwoord te verwijderen.
  7. Klik op OK om het gewijzigde hoofdwachtwoord te accepteren.
  8. Het hoofdwachtwoord is gewijzigd.

Vergeten wachtwoord

Als u uw hoofdwachtwoord bent vergeten of niet meer kunt vinden, of als u de functie wilt uitschakelen, kunt u het hoofdwachtwoord herinitialiseren. Het herinitialiseren van het hoofdwachtwoord verwijdert alle opgeslagen wachtwoordgegevens. U zult hierbij alle opgeslagen gegevens in de wachtwoordenbeheerder verliezen, omdat dit een ingebouwde beveiligingsfunctie is die voorkomt dat gebruikers alleen uw hoofdwachtwoord hoeven te herinitialiseren om toegang tot uw wachtwoorden te krijgen.

1. Kies Extra -> Foutconsole.
  2. Plak achter Code: de expressie
    openDialog("chrome://pippki/content/resetpassword.xul")
  3. Druk op de knop Evalueren.
  4. Accepteer de actie via het bevestigingsdialoogvenster wanneer hierom wordt gevraagd.

Gebaseerd op informatie van Master password (mozillaZine KB)

Deel dit artikel: http://mzl.la/1ApHkLK