Hoe verzorgt Firefox mobiel voor Android veilig mobiel browsen?

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Firefox voor Android gebruikt de beste methoden voor het testen van beveiliging en houdt zich aan de Mozilla-richtlijnen voor beveiligingsontwikkeling, net zoals Firefox voor desktops. Er wordt een beveiligingsmethode gebruikt die fuzzing wordt genoemd, om er zeker van te zijn dat Firefox voor Android robuust genoeg is om met allerlei vreemde gegevens om te gaan zonder dat dit tot crashes leidt. Er worden specifieke tests voor de ARM-processor uitgevoerd, grondige ontwerpbeoordelingen gehanteerd, codecontroles en vijandige tests uitgevoerd, alles op dezelfde manier als voor Firefox voor desktops wordt gedaan.

Rechten

We controleren ook de rechten om te verzekeren dat we geen onnodige gebruiken, waarna ze worden gedocumenteerd. Zie hiervoor Hoe gebruikt Firefox voor Android de machtigingen die het vraagt?.

Automatische updates

Een belangrijk onderdeel van het online veilig blijven is het regelmatig bijwerken van uw browser teneinde de beveiliging te verbeteren. Met Firefox ontvangt u elke zes weken updates die alle beveiligingsupdates bevatten die voor Firefox voor desktops worden ontwikkeld. Als u Firefox voor Android gebruikt, hebt u dus het voordeel van 450 miljoen gebruikers die afhankelijk zijn van Firefox voor beveiliging op hun desktops. Als zich ergens een beveiligingsdreiging voordoet, is de kans groot dat we ervan afweten en we sneller dan andere mobiele browsers een fix voor Firefox voor Android uitbrengen. Omdat u automatische updates via de markt kunt ontvangen zonder dat u van uw operator afhankelijk bent, kan Mozilla snel op elke dreiging reageren.

Beveiliging van inhoud en transport

Ook kent Firefox voor Android hetzelfde strenge inhoudbeveiligingsbeleid en strikte transportbeleid als Firefox voor uw desktop, dat vereist dat pagina’s over SSL worden aangeboden, zodat ze niet kunnen worden onderschept, en wordt de verbinding versleuteld om scriptaanvallen tegen te gaan. Tevens wordt u op de hoogte gebracht van eventuele kwaadwillende websites voordat deze in Firefox voor Android worden geladen.

Gegevensversleuteling

Mozilla biedt Sync-services, waardoor u niet uw wachtwoord hoeft in te voeren waar iemand anders dat kan zien, en u kunt een sterk wachtwoord gebruiken zonder dat u het op een mobiel toetsenbord hoeft in te typen, omdat er met Firefox op uw desktop wordt gesynchroniseerd. Ook versleutelt Mozilla uw gesynchroniseerde gegevens, zodat we geen toegang hebben tot uw bladwijzers, geschiedenis, wachtwoorden of formulierveldgegevens, zoals uw adres, creditcardgegevens, naam of alle andere gegevens die u in een veld intypt. De gegevens worden vergrendeld en alleen u hebt de sleutel. Wachtwoorden worden intern in Firefox bewaard; opgeslagen op een plek waar alleen Firefox ze kan benaderen en andere programma’s niet. Zelfs als malware uw apparaat heeft geïnfecteerd, kan het uw gegevens niet bereiken.

Plug-in-veiligheid

Firefox voor Android ondersteunt geen Flashgebruikt standaard ‘Tikken voor afspelen’ voor plug-ins, zodat u veilig naar een website kunt gaan zonder u zorgen te maken dat u door plug-ins wordt gehackt. U zou op het scherm moeten tikken om te worden gehackt. Hierdoor kunt u ook browsen met betere prestaties en zonder hinderlijke advertenties. Ook kunt u JavaScript volledig uitschakelen in uw instellingen en op de meest veilige manier browsen, omdat pagina’s dan geen scripts kunnen uitvoeren.

Bedieningselementen voor privacy

Firefox voor Android biedt een aantal privacy- & beveiligingsinstellingen, zodat u regelmatig uw geschiedenis en privégegevens kunt wissen om veilig te blijven. Ook kunt u een hoofdwachtwoord configureren en de Volg-mij-niet-functie inschakelen om uw browser te beveiligen als uw apparaat wordt gestolen en te voorkomen dat adverteerders uw surfpatronen volgen.

Phishing- en malwarebescherming

De werking van de phishing- en malwarebescherming van Firefox voor Android is gebaseerd op het regelmatig bijhouden van een lokale lijst met kwaadwillende websites, die welwillend wordt verzorgd door Google via haar SafeBrowsing-database. Zodra Firefox merkt dat u zo’n website gaat bezoeken, of als de pagina die u bezoekt gegevens van u probeert te verkrijgen, zal Firefox een waarschuwingspagina tonen en de keuze bieden om de bewerking af te breken.