Hoe maak ik een schermafbeelding van mijn probleem? | Handleiding

Hoe maak ik een schermafbeelding van mijn probleem?

Een schermafbeelding is een afbeelding van uw computerscherm of gedeelte van het scherm. Op het forum van Mozilla Support willen we niet dat gebruikers verlegen zijn over het toevoegen van schermafbeeldingen. Een foto zegt meer dan duizend woorden en kan lang meegaan bij het uitleggen van een probleem.

Een schermafbeelding maken in Windows

Als u het scherm eenmaal hebt gepositioneerd zoals u de schermafbeelding wilt maken:

1. Druk op de knop Print Screen, Prnt Scrn of prt sc (afhankelijk van uw toetsenbord). Deze toets is doorgaans in het gedeelte rechtsboven op uw toetsenbord te vinden. Als u alleen het actieve venster wilt vastleggen, houdt u tegelijkertijd de Alt-toets ingedrukt.
  2. Ga naar het menu Start van Windows en open het programma Microsoft Paint vanuit de lijst Programma’s (kijk onder Bureau-accessoires).
  3. Klik zodra Paint is geopend op Plakken en uw schermafbeelding zal verschijnen.
  4. Sla uw afbeelding op als een PNG-bestand, op een makkelijk te vinden locatie zoals uw bureaublad.

U hebt nu een schermafbeelding die u aan uw forumvraag kunt toevoegen door op de knop Bladeren… onder het veld Een antwoord plaatsen te klikken.

Hulpmiddelen

Een schermafbeelding maken op Mac

Als u het scherm eenmaal hebt gepositioneerd zoals u de schermafbeelding wilt maken:

• Om het scherm vast te leggen houdt u de command-toets samen met de Shift-toets ingedrukt, waarna u op 3 drukt.
  • Om een bepaalde sectie vast te leggen houdt u de command-toets samen met de Shift-toets ingedrukt, waarna u op 4 drukt; selecteer daarna het gebied dat u wilt kopiëren.
  • Om een bepaald venster vast te leggen houdt u de command-toets samen met de Shift-toets ingedrukt, waarna u op 4 drukt; druk daarna op de spatiebalk. U kunt dan op een venster klikken om het vast te leggen.

Het resultaat is een PNG-bestand op uw bureaublad, genaamd Afbeelding 1. U hebt nu een schermafbeelding die u aan uw forumvraag kunt toevoegen door op de knop Bladeren… onder het veld Een antwoord plaatsen te klikken.

Hulpmiddelen

Een schermafbeelding maken in Gnu/Linux

Als u het scherm eenmaal hebt gepositioneerd zoals u de schermafbeelding wilt maken:

• Klik in Ubuntu op het menu Toepassingen, ga naar de map Hulpmiddelen en selecteer Schermafdruk maken.
  • In distributies die de KDE-omgeving gebruiken (Kubuntu, OpenSUSE etc.), KSnapshot
  • In distributies die de Gnome-bureaubladomgeving gebruiken (Debian, Trisquel, Fedora etc.), Gnome-screenshot
  • In de meeste andere distributies kunt u ook, afhankelijk van uw bureaubladbeheerder, de toets Print Screen of Prnt Scrn gebruiken om uw schermafbeelding als volgt vast te leggen:
    • Print Screen: hele scherm
    • Alt + Print Screen: huidige venster
    • Shift + Print Screen: geselecteerde rechthoek op het scherm
    • Ctrl gecombineerd met een van de bovenstaande toetsen zal de schermafbeelding naar het klembord kopiëren

U hebt nu een schermafbeelding die u aan uw forumvraag kunt toevoegen door op de knop Bladeren… onder het veld Een antwoord plaatsen te klikken.

Hulpmiddelen

Een schermafbeelding maken op iOS-apparaten

Zodra u het scherm ziet zoals u dat in de schermafbeelding wenst:

1. Houd de sluimerknop ingedrukt, en druk onmiddellijk op de homeknop.
  2. Uw scherm wordt een seconde lang wit en het apparaat maakt het geluid van een camerasluiter (als het volume aan staat) ter indicatie dat de schermafbeelding is gemaakt.
  3. De schermafbeelding is nu in uw foto-app beschikbaar voor weergave.
iOS-apparaten: op iPhone 6-apparaten en hoger bevindt de sluimerknop zich aan de rechterkant van het apparaat.

Een schermafbeelding maken op Android-apparaten

Het maken van een schermafbeelding op uw Android-telefoon of -tablet is afhankelijk van het specifieke apparaat en de versie van Android, maar dit zijn twee gebruikelijke methoden:

• Houd tegelijkertijd de sluimerknop en de knop voor volume omlaag ingedrukt totdat het scherm knippert.
  • Als het bovenstaande niet werkt en uw apparaat een startknop heeft, houd dan tegelijkertijd de startknop en de aan-uitknop ingedrukt totdat het scherm knippert.

Hierna is de schermafbeelding te vinden in de app Galerij.

Als geen van beide methoden werkt, kunt u een Android-forum zoals forums.androidcentral.com bezoeken voor hulp bij uw specifieke apparaat.

Meer hulp

De website take-a-screenshot.org bevat instructies voor het maken van een schermafbeelding onder Windows, Mac en Linux en op iOS- en Android-apparaten.