Hoe gebruik ik de spellingcontrole van Firefox? | Handleiding

Hoe gebruik ik de spellingcontrole van Firefox?

Firefox controleert automatisch de spelling van woorden die u in tekstvelden invult, als deze uit meer dan één regel bestaan. Zodra u een woord hebt ingetypt, wordt dit vergeleken met de woorden in het geïnstalleerde woordenboek. Als het woord niet in het woordenboek wordt aangetroffen, wordt het in rood onderstreept, zoals in het volgende voorbeeld:

Noot:
  • Automatische spellingcontrole wordt alleen ingeschakeld bij tekstvelden die meer dan één regel bevatten, waarin u zo veel tekst kunt invoeren als u wilt.
  • Vanwege licentieredenen worden niet alle taalversies van Firefox met een geïnstalleerd woordenboek geleverd.

Automatische spellingcontrole uitschakelen

Firefox is standaard geconfigureerd met automatische spellingcontrole ingeschakeld. U kunt dit uitschakelen in het venster OptiesVoorkeuren:

1. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Opties.Voorkeuren.
  2. Selecteer het paneel Geavanceerd.
  3. Klik op het tabblad Algemeen.
  4. Haal het vinkje weg bij Mijn spelling controleren tijdens het typenUw spelling controleren tijdens het typen.
    Spell Checker Pref 38
  5. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.
  1. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Opties.Voorkeuren.
  2. Blader in het paneel Algemeen naar de sectie Taal.
  3. Haal het vinkje weg bij Uw spelling controleren tijdens het typen.
  4. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.
Noot: in eigen (‘custom’) builds van Firefox verschijnen sommige opties mogelijk niet in het voorkeurenvenster.

Verkeerd gespelde woorden corrigeren

Wanneer spellingcontrole is ingeschakeld, kunt u gemakkelijk verkeerd gespelde woorden corrigeren. Klik hiervoor met de rechtermuisknopterwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt op het woord en selecteer een van de voorgestelde woorden boven in het menu.

Als geen van de voorgestelde woorden geschikt is, moet u het handmatig bewerken. Als u zeker weet dat het woord correct is gespeld, kunt u het toevoegen aan het woordenboek. Klik hiervoor met de rechtermuisknopterwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt op het woord en selecteer Toevoegen aan woordenboek.

Noot: toegevoegde woorden zijn van toepassing op al uw woordenboeken.

Woordenboeken toevoegen

U kunt naar wens andere woordenboeken toevoegen.

1. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt in een tekstveld dat meerdere regels bevat.
  2. Selecteer Talen.
  3. Selecteer Woordenboeken toevoegen….
  4. De pagina Woordenboeken en taalpakketten wordt weergegeven. Zoek een taal in de lijst en klik ernaast op de koppeling ‘Woordenboek installeren’.
  5. Klik op de pagina die wordt geopend op de knop Toevoegen aan Firefox. Klik zodra het waarschuwingspaneel verschijnt op InstallerenToevoegen om de installatie toe te staan.
    Spell Checker Install 40 Spell Checker Add pane 55

Wisselen tussen woordenboeken

Nadat een woordenboek is geïnstalleerd, kunt u desgewenst tussen woordenboeken wisselen. Klik hiervoor met de rechtermuisknopterwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt in een tekstveld met meerdere regels, selecteer Talen en vervolgens het woordenboek dat u wilt gebruiken.

Een woord verwijderen dat u per ongeluk hebt toegevoegd

1. Open uw profielmap:

Klik op de menuknop New Fx Menu , klik op Help Help-29 en selecteer Probleemoplossingsinformatie. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.

2. Klik onder de sectie Toepassingsbasics op Map tonenMap openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster met daarin uw profielbestandenmap geopend.
  3. Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

4. Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .
  5. Open het bestand persdict.dat in een teksteditor (zoals WordPad) (zoals Pages) (zoals Calligra Words).
  6. In de teksteditor bevindt elk woord dat u hebt toegevoegd zich op een aparte regel. Verwijder de regel met het woord dat u wilt verwijderen.
  7. Klik op het menu Bestand en selecteer Opslaan om het bestand te bewaren.
Noot: verwijderde woorden zijn van toepassing op al uw woordenboeken.