Uw grafische stuurprogramma’s upgraden om hardwareversnelling en WebGL te gebruiken

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 12494
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: eerste vertaling
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Firefox en een aantal plug-ins gebruiken uw grafische kaart om de weergave van webinhoud te helpen versnellen. Grafische kaarten worden ook gebruikt door geavanceerde webfuncties als WebGL. Om problemen met deze functies te verhelpen of er gebruik van te maken, dient u mogelijk de stuurprogramma’s van uw grafische kaart bij te werken.Sommige plug-ins, zoals Flash, gebruiken uw grafische kaart om de prestaties te helpen verbeteren. Als u problemen ondervindt, dient u mogelijk de stuurprogramma’s van uw grafische kaart bij te werken. Dit artikel beschrijft hoe u dat kunt doen.

Nieuwe grafische stuurprogramma’s zoeken en installeren

Windows Update gebruiken

In Windows Vista en hoger worden bepaalde recente versies van grafische stuurprogramma’s als een optionele update beschikbaar gesteld via de functie Windows Update. Als u Windows niet hebt ingesteld voor het automatisch installeren van aanbevolen updates, volg dan deze stappen:

1. Klik in Windows op Small Vista Logo, selecteer Alle programma’s en selecteer Windows Update om het venster Windows Update te openen.
  2. Klik op de koppeling “Controleren op updates” en wacht totdat dit is voltooid.
  3. Als er optionele updates beschikbaar zijn, klik dan op “n optionele updates zijn beschikbaar” en het paneel Beschikbare updates bekijken zal verschijnen.
  4. Klik op “Optioneel” en zoek naar updates met de naam van de fabrikant van uw grafische kaart (waarschijnlijk Intel, AMD/ATI of NVIDIA) in de titel.
  5. Als u er enkele vindt, plaats dan een vinkje bij de meest recente en klik op OK om het paneel Beschikbare updates bekijken te sluiten.
  6. Klik op Updates installeren.
  7. Herstart uw computer.
  8. Start Firefox.

Als er geen updates beschikbaar zijn of als de updates uw probleem niet oplossen, ga dan verder naar de volgende sectie.

Het hulpprogramma voor systeemupdates van de fabrikant van uw computer gebruiken

Sommige computerfabrikanten leveren een hulpprogramma voor systeemupdates dat stuurprogramma’s bijwerkt en die van Windows omzeilt. Mogelijk dient u dit hulpprogramma te gebruiken om grafische stuurprogramma’s bij te werken.

Zoek eenvoudig naar dit hulpprogramma vanuit het menu Starten. Enkele mogelijke zoektermen zijn de naam van de fabrikant van uw computer (zoals Dell of HP) of algemene termen als “update“, “bijwerken”, “onderhoud”, “driver” of “stuurprogramma”. Open het hulpprogramma en pas alle beschikbare updates toe.

Als er geen hulpprogramma voor updates is, er geen updates beschikbaar zijn, of als de updates uw probleem niet oplossen, ga dan verder naar de volgende sectie.

Gebruik het standaard updateproces van uw distributie

Gebruik het standaard updateproces van uw distributie.

Als het standaard updateproces van uw distributie niet de meest recente stuurprogramma’s oplevert, dient u mogelijk naar andere pakketrepository’s voor uw distributie te zoeken.

De meest recente generieke grafische stuurprogramma’s gebruiken

U kunt ook een generiek grafisch stuurprogramma van de website van de fabrikant van uw grafische kaart installeren. Deze worden normaal gesproken up-to-date gehouden en zijn ontworpen om op diverse systemen te kunnen werken:

Noot: hardwareversnelling is niet beschikbaar voor grafische kaarten van andere fabrikanten.
Noot: na het downloaden van het grafische stuurprogramma kan de installatiewizard de installatie ervan tegenhouden omdat uw huidige stuurprogramma is aangepast door de fabrikant van uw computer.
Waarschuwing: bij sommige combinaties van computer en grafische kaart kunt u problemen met generieke versies van softwarestuurprogramma’s ondervinden.
  1. Klik op het Apple-pictogram.
  2. Klik in het menu “Apple” op “Software-update”.
  3. Als er een Mac OS X-update beschikbaar is, kunt u deze installeren. Als er een update voor het grafische stuurprogramma is, wordt deze met de Mac OS X-update meegenomen.

Ik heb nog steeds problemen met mijn grafische kaart in Firefox

Helaas is het mogelijk dat, vanwege het brede scala aan mogelijke combinaties van stuurprogramma, videokaart en besturingssysteem, hardwareversnelling of 3D-webgraphics (WebGL) voor u nog steeds niet werkt in Firefox. In deze gevallen kunt u de problemen verhelpen door hardwareversnelling en WebGL uit te schakelen.

Hardwareversnelling uitschakelen

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. .
  2. Selecteer het paneel Geavanceerd.
  3. Selecteer het tabblad Algemeen.
  4. Haal het vinkje weg bij Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar.
  5. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten. Start Firefox normaal op.

WebGL uitschakelen

1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Het risico aanvaarden en doorgaan om naar de pagina about:config te gaan.
  2. Typ webgl.disabled in het veld Filter.
  3. Dubbelklik op het item webgl.disabled om dit om te schakelen naar true.
  4. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten. Start Firefox normaal op.