Gebruikelijke vragen na het upgraden vanaf Firefox 3.6

Hebt u Firefox zojuist bijgewerkt naar de nieuwste versie en vraagt u zich af wat er allemaal is veranderd? Dit artikel beschrijft de meest voorkomende vragen van gebruikers na het upgraden en bevat een aantal koppelingen naar andere geweldige artikelen die u wellicht later wilt bekijken.

Nieuw met Firefox? – zie Firefox gebruiken - Een overzicht van de belangrijkste functies, waarin de belangrijkste functies worden beschreven.
Hebt u problemen met de update? – zie Meest recente problemen met Firefox voor oplossingen.

Dit artikel is niet van toepassing op uw versie van Firefox. Het vereist de nieuwste versie van Firefox, die u kunt downloaden vanaf mozilla.org/firefox.

Waarom werden mijn tabbladen en vensters niet hersteld?

Als u tabbladen en vensters had geopend toen u Firefox sloot, zal de nieuwe standaard startpagina van Firefox een knop met de tekst Vorige sessie herstellen bevatten. Klik eenvoudig op deze knop om uw tabbladen en vensters terug te halen.

Restore Previous Session - Win1 Restore Previous Session - Mac1

Session Restore - Home - Win Session Restore - Home - Mac Session Restore - Home - Lin

Als u niet de standaard startpagina van Firefox gebruikt, kunt u uw tabbladen en vensters terughalen vanuit het menu Geschiedenis:

• Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox, ga naar Geschiedenis (menu Geschiedenis in Windows XP) en selecteer Vorige sessie herstellen.Klik in de menubalk op het menu Geschiedenis en selecteer Vorige sessie herstellen.Klik boven in het Firefox-venster op het menu Geschiedenis en selecteer Vorige sessie herstellen. Restore Previous Session - Win2 Restore Previous Session - Mac2

Voor meer informatie over de werking van sessieherstel, zie Vorige sessie herstellen - Configureren wanneer Firefox uw meest recente tabbladen en vensters toont en Hoe zet ik mijn tabbladen en vensters van de vorige keer terug?.

Waarom ontbreken de menu’s (Bestand, Bewerken, Beeld etc.)?

Als u Windows 7 of Windows Vista gebruikt, hebt u nu een oranje Firefox-knop die de meest gebruikte functies bij elkaar onderbrengt in één menu.

• Als u de menu’s in de oude stijl tijdelijk zichtbaar wilt maken, druk dan op de Alt-toets.
  • Als u de menu’s altijd zichtbaar wilt hebben, klik dan met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van de tabbladenstrook en vink Menubalk in het pop-upmenu aan.
    Menu Bar - Win

Hoe krijg ik de oranje Firefox-knop te zien?

Als u Windows XP gebruikt of uw werkbalken hebt aangepast, kunt u de oranje Firefox-knop als volgt inschakelen:

• Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van de tabbladenstrook en vink Menubalk in het pop-upmenu uit.

Zie Wat is er met de menu’s Bestand, Bewerken en Beeld gebeurd? voor problemen met de menubalk en bekijk Bedieningen, knoppen en werkbalken van Firefox aanpassen voor meer informatie over het aanpassen van Firefox aan uw behoeften.

Hoe krijg ik de Firefox-knop te zien?

Firefox bevat nu een optie voor het vervangen van de menubalk door de Firefox-knop, die de meest gebruikte functies bij elkaar onderbrengt in één menu. U kunt het gebruik van de Firefox-knop als volgt inschakelen:

• Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van de tabbladenstrook en vink Menubalk in het pop-upmenu uit.

Zie Wat is er met de menu’s Bestand, Bewerken en Beeld gebeurd? voor problemen met de menubalk en bekijk Bedieningen, knoppen en werkbalken van Firefox aanpassen voor meer informatie over het aanpassen van Firefox aan uw behoeften.

Wat is er met de knoppen Terug, Vernieuwen en Startpagina gebeurd?

Om de navigatiesectie te stroomlijnen en knoppen te groeperen op taak zijn er enkele zaken gewijzigd:

• Het vervolgkeuzemenu van de knop Terug is te benaderen door op de knop Terug te klikken en deze ingedrukt te houden.
  • De knoppen voor Stoppen en Vernieuwen zijn gecombineerd tot één knop aan de rechterzijde van de locatiebalk.
  • De knop Startpagina bevindt zich rechts van de locatiebalk.

Nav Buttons - Win Nav Buttons - Mac

Wat is er met de knoppen Terug, Vooruit, Vernieuwen en Startpagina gebeurd?

Om de navigatiesectie te stroomlijnen en knoppen te groeperen op taak zijn er enkele zaken gewijzigd:

• Het vervolgkeuzemenu van de knop Terug is te benaderen door op de knop Terug te klikken en deze ingedrukt te houden.
  • De knop Vooruit wordt alleen weergegeven wanneer dat nodig is.
  • De knoppen voor Stoppen en Vernieuwen zijn gecombineerd tot één knop aan de rechterzijde van de locatiebalk.
  • De knop Startpagina bevindt zich rechts van de locatiebalk.

Nav Buttons 10 - Win
Nav Buttons 10 - Mac

Niet tevreden over deze volgorde? Geen probleem. Firefox is uw browser, dus doe ermee wat u wilt. Zie Bedieningen, knoppen en werkbalken van Firefox aanpassen voor meer informatie over het aanpassen van knoppen en werkbalken.

1. Klik met de rechtermuisknopHoud de Control-toets ingedrukt, klik op een leeg gedeelte van de tabbladenstrook, selecteer Aanpassen… en het venster Werkbalk aanpassen wordt geopend.
  2. Herschik en versleep items.
    • Om een item aan de werkbalk toe te voegen sleept u het vanuit het venster Werkbalk aanpassen naar de werkbalk waarop u het wilt zien verschijnen.
    • Om een item van de werkbalk te verwijderen sleept u het naar het venster Werkbalk aanpassen.
    • Om een item in een werkbalk te verplaatsen sleept u het naar de positie waarop u het wilt laten verschijnen.
  3. Wanneer u het aanbrengen van de wijzigingen hebt voltooid, klikt u op Klaar om het venster Werkbalk aanpassen te sluiten.

Custom Buttons - Win Custom Buttons - Mac Toolbars - lin2

Wat is er met de statusbalk gebeurd?

De statusbalk onder in het Firefox-venster is gewijzigd. De nieuwe statusbalk toont alleen activiteit bij het laden van pagina’s en voorbeeldkoppelingen. Als geen van beide nodig zijn, verdwijnt de balk gewoon. Bekijk Wat is er met de statusbalk gebeurd? voor meer informatie.
Status Bar link - win Status Bar link - mac Status Bar link - lin
Status Bar load - win Status Bar load - mac Status Bar load - lin

Waarom zien mijn lettertypen er wazig uit?

Als u Windows Vista of Windows 7 gebruikt, kan tekst in Firefox er wazig uitzien. Dit komt doorgaans doordat Windows ClearType niet is ingeschakeld.

1. Klik in Windows op Small Vista Logo en typ cleartype in het zoekveld.
  2. Klik op ClearType-tekst aanpassen om het ClearType-configuratiepaneel te openen.
  3. Plaats een vinkje bij ClearType inschakelen en klik op Volgende om de leesbaarheid van uw tekst nauwkeurig in te stellen.
  4. Klik na het fijnafstemmen van de ClearType-instellingen op Voltooien om deze accepteren.

Zie Lettertypen zien er wazig uit voor meer details. Ook is het mogelijk dat u ook problemen ervaart die aan verouderde stuurprogramma’s voor uw grafische kaart zijn gerelateerd. Zie Uw grafische stuurprogramma’s upgraden om hardwareversnelling en WebGL te gebruiken voor meer informatie, waaronder hoe u als een mogelijke workaround hardwareversnelling in Firefox kunt uitschakelen.

Sommige van mijn add-ons zijn uitgeschakeld. Wat kan ik doen?

Na het upgraden controleert Firefox op nieuwe versies van uw add-ons, en schakelt het degene die niet meer compatibel zijn uit. Standaard zal Firefox regelmatig op nieuwe versies blijven controleren. Voor meer info over het opnieuw inschakelen van add-ons, zie Add-ons die bij het bijwerken van Firefox zijn uitgeschakeld weer inschakelen.
Incompatible - Win

Wanneer Firefox zichzelf bijwerkt, schakelt het add-ons die niet compatibel zijn met de nieuwe versie uit. Daarnaast kunnen add-ons die zonder uw medeweten automatisch door andere programma’s zijn geïnstalleerd (add-ons van derden) zijn uitgeschakeld. Voor meer info over het opnieuw inschakelen van add-ons, zie Add-ons die bij het bijwerken van Firefox zijn uitgeschakeld weer inschakelen.
3rd Party add-ons disabled on update - Win

Mijn Google-werkbalk is verdwenen. Wat kan ik doen?

Google Toolbar is niet langer compatibel met Firefox. Veel functies ervan zijn echter al in Firefox ingebouwd. Zie Google Toolbar is niet meer compatibel met Firefox - Hier zijn enkele alternatieven voor informatie over het benaderen van uw Google-bladwijzers en add-ons die u wellicht handig vindt.

Waar zijn mijn bladwijzers?

Geen paniek. Als u de bladwijzerwerkbalk gebruikte voor het bewaren van uw favoriete websites, hoeft u deze waarschijnlijk alleen weer in te schakelen:

• Klik met de rechtermuisknopHoud de Control-toets in gedrukt, klik op een leeg gedeelte van de tabbladenstrook en plaats een vinkje bij Bladwijzerwerkbalk in het pop-upmenu.
    Bookmarks Toolbar - Win Bookmarks Toolbar - Mac

U kunt uw bladwijzers ook bekijken en ordenen in het venster Bibliotheek.

• Klik op de knop Bladwijzers Bookmarks button win 2 aan de rechterkant van de navigatiewerkbalkKlik in de menubalk op BladwijzersKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bladwijzers en selecteer Alle bladwijzers tonen om het venster Bibliotheek te openen.

Klik op de knop Bladwijzers Bookmarks-29 en selecteer Alle bladwijzers tonen om het venster Bibliotheek te openen.

Bookmarks Button win

Voor meer informatie over het gebruik van bladwijzers, waaronder labelen en ordenen, zie Bladwijzers gebruiken om uw favoriete websites op te slaan en te ordenen

Waarom bevinden tabbladen zich nu boven de locatiebalk?

De belangrijkste reden is dat dit gewoon logischer is – in het bijzonder vanwege functies als app-tabbladen en de add-onbeheerder. Voor meer details over deze wijziging, zie Hoe plaats ik tabbladen weer onderaan zoals voorheen?

Hoe plaats ik tabbladen weer onderaan, zoals hoe het was?

• Klik met de rechtermuisknopHoud de Control-toets ingedrukt, klik op een leeg gedeelte van de tabbladenstrook en haal het vinkje weg bij Bovenliggende tabbladen in het pop-upmenu.
    Tabs on top - Win Tabs on top - Mac

Waarom zegt mijn startpagina dat ik Firefox moet bijwerken terwijl ik de nieuwste versie heb?

Oudere versies van Firefox gebruikten www.google.com/firefox als de startpagina. Als u deze pagina nog steeds gebruikt, ziet u onder in de pagina de melding “U gebruikt niet de nieuwste versie van Firefox. Upgrade vandaag om het beste uit het internet te halen!”. U kunt dit in orde maken door de standaard startpagina te herstellen. Zie De startpagina instellen voor instructies.

Deel dit artikel: http://mzl.la/MIMBUI