Firefox voor mobiel gebruiken

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 30745
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie

Nieuw met Firefox voor Android? Dan bent u op de juiste plaats. Dit artikel beschrijft alle basishandelingen en helpt u binnen enkele minuten op weg. Ook bevat het koppelingen naar andere geweldige artikelen die u wellicht later wilt verkennen.

Nieuw met Firefox voor Android? Dan bent u op de juiste plaats. Dit artikel toont hoe u Firefox voor Android op uw smartphone of 7"-tablet kunt gaan gebruiken om veilig en eenvoudig uw favoriete websites te bezoeken, uw Firefox-bladwijzers en -geschiedenis te benaderen en uw Firefox-instellingen te beheren.

Waar zijn alle bedieningsknoppen?

Om ruimte op het display van uw apparaat te besparen, zijn de bedieningen van Firefox weggeborgen naar de zijkanten van het scherm. U kunt ze benaderen door uw vinger naar links of naar rechts over het scherm te vegen.

• Veeg naar rechts om uw tabbladen en de knop Nieuw tabblad zichtbaar te maken.
  • Veeg naar links om de bladwijzerknop Ster, de knoppen Terug en Vooruit en de knop Gereedschappen zichtbaar te maken, waarmee u de schermen Voorkeuren, Downloads en Add-ons kunt benaderen.
  • Daarnaast maakt het vegen naar links, rechts of omlaag de locatiebalk zichtbaar, die het volgende bevat:
    • Het websitepictogram: tik hierop om het websitemenu met paginaspecifieke opties te zien.
    • De locatiebalk: tik hierop om het Awesome screen te openen.
    • De combinatieknop voor herladen en stoppen: tik hierop om het laden te stoppen of om een pagina opnieuw te laden.

Mobile Controls v6

• Tik op de knop Menu op uw apparaat om de bedieningen voor Opties, Voorkeuren, Add-ons, Pagina delen, Zoeken in pagina en Meer te bekijken.
  • Tik op Meer om Downloads te benaderen, Firefox af te sluiten of de functie Opslaan als PDF te gebruiken.

Hardware Menu Mobile

Hoe open ik een nieuw tabblad?

1. Veeg naar rechts om de knop Nieuw tabblad in de linkeronderhoek van het scherm te selecteren.
  2. U wordt naar het Awesome screen en een lijst van uw meest bezochte websites geleid. U kunt de naam of het adres van de gezochte website intypen, of deze kiezen in een lijst van uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen.

Mobile Tabs1

Voor meer tips voor tabbladen, zie Tabbladen in Firefox voor Android beheren.

Hoe kan ik snel de gewenste website vinden?

1. Open het Awesome screen door boven een willekeurige pagina in de locatiebalk te tikken, of door een nieuw tabblad aan te maken.
  2. Selecteer daarna eenvoudig een website in de lijst van uw meest bezochte websites.
    • U kunt ook uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen van uw desktop doorzoeken. Tik eenvoudig op een van de resultaten om naar die pagina te gaan.

Awesome Screen - alt

Voor meer over het Awesome screen, zie De startpagina van Firefox aanpassen.

Hoe maak ik een bladwijzer voor een website?

1. Ga naar de website waarvoor u een bladwijzer wilt maken, veeg naar links en tik op de knop Ster. De ster-knop zal geel worden, om u te laten weten dat de bladwijzer is opgeslagen.

De afbeelding ‘Mobile bookmark1’ bestaat niet.

Hoe zoom ik in op een website?

Om Firefox op een sectie van een website te laten inzoomen, dubbeltikt u eenvoudig op het gedeelte dat u wilt zien. Dubbeltik nogmaals om uit te zoomen.

Zoom1

Voor meer over zoominstellingen, zie In- en uitzoomen op websites in Firefox voor Android.

Hoe kopieer en plak ik tekst?

Tik eenvoudig langdurig op een woord op een webpagina of binnen een invoerveld om het te selecteren, en tik er nogmaals op om het naar het klembord te kopiëren.

Select word

Voor meer info over kopiëren en plakken, zie Hoe kopieer en plak ik tekst op Android?.

Hoe beheer ik downloads?

1. Veeg naar links en tik op de knop Gereedschappen in de rechteronderhoek van het scherm.
  2. Selecteer het downloads-tabblad (pijltje omlaag) om uw downloads te beheren.

Mobile Downloads

Hoe synchroniseer ik Firefox tussen mijn desktop en mobiel?

U kunt Firefox Sync gebruiken om uw bladwijzers, wachtwoorden, instellingen, geschiedenis en tabbladen van uw desktop en mobiel met elkaar te delen. Stel daarvoor eerst Firefox Sync in op uw desktop en voeg daarna uw mobiele apparaat toe met de code voor eenvoudige set-up.

Hoe vind en installeer ik add-ons?

U kunt add-ons direct vanuit Firefox zoeken en bekijken.

1. Veeg om te beginnen naar links en tik op de knop Gereedschappen in de rechteronderhoek van het scherm.
  2. Selecteer het add-ons-tabblad (puzzelstukje) en scroll omlaag om een zoekbalk voor add-ons en een lijst van populaire add-ons te zien.
  3. Tik op een add-on om deze te selecteren en tik daarna op Toevoegen aan Firefox om de add-on te installeren.

Mobile Add-ons1
Voor meer informatie over add-ons, zie Add-ons vinden en installeren in Firefox voor Android.

Startpagina van Firefox voor Android

Boven in het Firefox-venster bevinden zich de titelbalk en het pictogram voor een nieuw tabblad. Tik op de titelbalk om uw bladwijzers, geschiedenis en lijsten van favoriete websites te openen.

getting_started_native_gingerbread1

Firefox Sync - deel uw badwijzers, geschiedenis, wachtwoorden en open tabbladen tussen uw desktop en mobiel. Stel daarvoor eerst Firefox Sync in op uw desktop en voeg daarna uw mobiele apparaat toe met de code voor eenvoudige set-up.

Hoofdmenu - te benaderen via de hardware-menuknop onderaan (of rechtsboven op Android 4). Gebruik het hoofdmenu om populaire functies als vernieuwen, vooruit, bladwijzer maken, delen en opslaan als PDF te benaderen. Ga naar Meer in het hoofdmenu om add-onfuncties van Firefox te installeren en Firefox-instellingen voor privacy, beveiliging en inhoud te configureren.

Basishandelingen voor het navigeren

Firefox voor Android is ontworpen om u onderweg snel en eenvoudig informatie te laten vinden.

Zoeken

1. Open het zoekscherm door op de titelbalk boven in een pagina te tikken of door een nieuw tabblad aan te maken.
  2. Typ uw zoekterm in en tik op Enter of selecteer een resultaat in de lijst van uw meest bezochte websites. De websites die met een zoekterm overeenkomen verschijnen automatisch bovenaan de lijst!

awesome

Voor meer informatie over het Awesome screen, zie De startpagina van Firefox aanpassen.

Zoomen

Om Firefox op een sectie van een website te laten inzoomen dubbeltikt u eenvoudig op het gedeelte dat u wilt zien. Dubbeltik nogmaals om uit te zoomen. Pas uw Firefox-instellingen in het hoofdmenu aan om de standaard lettergrootte te vergroten.

Tabbladen openen en ertussen wisselen

1. Selecteer items uit uw favoriete websites, bladwijzers en geschiedenis om meerdere tabbladen te openen.
  2. Tik op het grijze tabblad boven in het scherm om tussen tabbladen te wisselen.

Voor meer trucs met tabbladen, zie Tabbladen in Firefox voor Android beheren.

Bladwijzers van favorieten maken

1. Ga eenvoudig naar de website waarvoor u een bladwijzer wilt maken en tik op de hardwareknop Menu.
  2. Tik op de bladwijzerster. De ster zal geel worden om u te informeren dat de bladwijzer is opgeslagen.

bookmark_native

Tekst kopiëren en plakken

Tik eenvoudig op een woord op een webpagina of in een invoerveld en houd uw vinger even ingedrukt om het te selecteren, en tik er nogmaals op om het naar het klembord te kopiëren.

Select word

Voor meer info over kopiëren en plakken, zie Hoe kopieer en plak ik tekst op Android?.

Bedieningselementen

Omwille van een consistente gebruikerservaring bevinden de bedieningselementen van de browser zich allemaal onder het hoofdmenu.

Navigatie, Delen, Opslaan als PDF en andere instellingen

Tik op de hardwareknop Menu op uw apparaat om de knoppen Terug en Vooruit, Bladwijzer maken, Delen, Opslaan als en andere knoppen te benaderen. Tik op de knop Meer om de instellingen voor de items Website wissen, Add-ons, Instellingen en Afsluiten te bekijken.
Noot: voor Android 4-apparaten bevindt het hoofdmenu zich rechtsboven.

main_menu_nativemain_menu_native2

Tik op Instellingen om uw instellingen voor Sync, plug-ins, tekstgrootte en privacy- en beveiligingsfuncties zoals het wissen van geschiedenis en het wissen van privégegevens aan te passen.

main_menu_native3

Hoe gebruik ik privacy- en beveiligingsinstellingen om online veilig te blijven?

Firefox voor Android biedt hulpmiddelen en functies om u te helpen online veilig te blijven.

• Gebruik een hoofdwachtwoord om Firefox voor mobiel te beveiligen voor het geval dat u uw apparaat verliest of met anderen deelt. Het gebruik van een hoofdwachtwoord biedt het gemak van een browser die uw wachtwoorden onthoudt, maar de veiligheid van een hoofdwachtwoord om uw gebruikersnamen en wachtwoorden voor al uw favoriete websites te vergrendelen. Zie ook Een hoofdwachtwoord gebruiken in Firefox voor Android.

Hoe pas ik functies van Firefox voor Android aan?

U kunt Firefox aanpassen met add-ons voor Android Mobile. Als er een functie van Firefox voor Android is die u aan de browser wilt toevoegen, zijn er vele add-ons die u kunt installeren waarmee extra browserfunctionaliteiten mogelijk zijn. Hier zijn een aantal voorbeelden:

• Installeer de Phony-add-on om uw useragent te spoofen als u van de mobiele weergave van websites wilt overgaan op de desktopweergave.
  • Installeer de Full Screen-add-on als u het hele mobiele scherm wilt gebruiken om websites te bekijken.
  1. Tik om te beginnen op de hardwareknop Menu en selecteer Add-ons.
  2. Het scherm van de Add-onbeheerder verschijnt met een oranje pictogram rechts bovenin.

addon-manager
  3. Tik op het oranje pictogram add-on-icon om de add-ons voor Android Mobile te bekijken.
  4. Tik op een add-on om deze te selecteren en tik daarna op Toevoegen aan Firefox.

Voor meer informatie over add-ons, zie Add-ons vinden en installeren in Firefox voor Android.