Firefox voor Android-FAQ | Handleiding

Firefox voor Android-FAQ

Dit artikel wordt niet langer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Dit artikel geeft antwoorden op veelgestelde vragen over Firefox voor Android.

Firefox voor Android downloaden en installeren

Werkt Firefox voor Android op mijn apparaat?

Firefox voor Android vereist Android 2.2 of hoger en een apparaat met een ARMv7-processor. Zie Werkt Firefox op mijn mobiele apparaat? voor de volledige lijst van ondersteunde en geteste apparaten.

Hoe installeer ik Firefox voor Android?

Ga naar mozilla.org/mobile om de downloadknop te benaderen of tik op het Google Play-pictogram op uw Android-apparaat en zoek naar Firefox. Als uw apparaat geen toegang tot Google Play heeft, kunt u de QR-code of koppelingen vanaf de FTP-site van Mozilla gebruiken, maar u dient dan handmatig updates te installeren.

Hoe migreer ik van de Opera- of Dolphin-browser naar Firefox voor Android?

U kunt Opera of Dolphin met uw desktopbrowser synchroniseren en uw gegevens naar Firefox importeren. Voeg daarna Firefox voor Android toe aan uw Firefox Sync-account om de gegevens op uw mobiele apparaat te benaderen.

Hoe importeer ik bladwijzers en geschiedenis?

U kunt bladwijzers en geschiedenis van Android importeren door op Hoofdmenu > Meer > Instellingen > Importeren uit Android te tikken. Selecteer daarna het selectievakje voor de gegevens die u wilt importeren en tik op Importeren.

Firefox voor Android gebruiken

Hoe kan ik in- of uitzoomen?

Dubbeltik op een gebied van het scherm om hierop in te zoomen of maak een knijpbeweging. Zie In- en uitzoomen op websites in Firefox voor mobiel voor schermafbeeldingen en tips.

Hoe open ik een nieuw tabblad?

Tik op de titelbalk of veeg naar rechts en tik op het pictogram voor een nieuw tabblad onder in de zijbalk. Het Awesome screen verschijnt, waarin u kunt zoeken of een keuze uit uw geschiedenis of bladwijzers kunt maken.

Tik op de plus op het tabblad rechtsboven. Het Awesome screen verschijnt, waarin u kunt zoeken of een keuze uit uw geschiedenis of bladwijzers kunt maken. Tik nogmaals op het tabblad om uw open tabbladen te tonen en tik op de plus om een nieuw tabblad te openen.

Zie Tabbladen gebruiken in Firefox voor Android voor schermafbeeldingen en tips.

Hoe schakel ik plug-ins in?

U kunt op het getoonde pictogram tikken om Flash-video’s in Firefox voor Android af te spelen. Ook kunt u Flash standaard automatisch laten afspelen via Menu > Meer > Instellingen > Plug-ins, maar wellicht wilt u eerst ons artikel over beveiliging lezen.

Hoe bekijk ik de desktopversie van websites?

Installeer de Phony-add-on. Veeg naar links, tik op het Tandwiel en tik daarna op het tabblad puzzelstukje om de Add-onbeheerder te openen. Zoek naar Phony en tik daarna op de knop Toevoegen aan Firefox. De melding Add-on installeren verschijnt. Tik op het Tandwiel en scroll vervolgens om het item User agent te zien. Tik op Default om de useragent-weergave om te zetten naar Desktop Firefox en laad daarna de pagina opnieuw.

Installeer de Phony-add-on vanuit Menu > Meer > Add-ons. Tik op de oranje map rechtsboven, zoek naar Phony en tik daarna op de knop Toevoegen aan Firefox. De melding Add-on installeren verschijnt. Tik op Menu > Phony om de standaardweergave voor User Agent te wijzigen. Zie Handleidingen voor Firefox mobiel voor Android voor een screencasthandleiding.

Tik op Menu > Meer > Instellingen > Desktopwebsite opvragen om websites te bekijken zoals ze op uw desktop zouden verschijnen.

Hoe wijzig ik de zoekmachine?

Tik op de locatiebalk om een zoekterm te typen en selecteer daarna een van de ingebouwde zoekmachines (Google, bol.com of Wikipedia (nl)). Zie ook Zoekhulpmiddelen in Firefox voor Android.

Hoe kan ik kopiëren en plakken?

Houd uw vinger op een stuk tekst dat u wilt kopiëren en versleep de grepen om het gebied te selecteren. Tik daarna op de selectie om deze te kopiëren. U ziet een snelle pop-upmelding die u laat weten dat de tekst naar het klembord is gekopieerd. Houd uw vinger op het veld waarin u de tekst wilt plakken en selecteer Plakken vanuit het menu. Voor meer informatie, zie Hoe kopieer en plak ik tekst op mobiel?.

Firefox 14 voor mobiel ondersteunt geen kopiëren / plakken van webpaginatekst. Om tekst vanuit de locatiebalk te kopiëren / plakken houdt u uw vinger op de locatiebalk en selecteert u het menu-item Kopiëren. Dit werkt wel in de meest recente versie.

Hoe verberg ik de locatiebalk om te kunnen navigeren in volledig scherm?

Installeer de add-on Full Screen via Menu > Meer > Add-ons. Tik op de oranje map rechtsboven, zoek naar Full Screen en tik op de knop Toevoegen aan Firefox.

Sync - Uw tabbladen en instellingen meenemen

Eerst dient u een Sync-account aan te maken in de voorkeuren van Firefox op uw desktop. Maak daarna een koppeling met uw mobiele apparaat door middel van de eenvoudige set-upcode. Zie de stap-voor-stap instructies voor meer hulp.

Privacy- en beveiligingsinstellingen voor mobiel configureren

Bekijk het artikel over veilig mobiel browsen met Firefox.

Hoe gebruikt Firefox voor Android de machtigingen die het vraagt?

Uw GPS-locatie wordt alleen gebruikt als u ervoor kiest uw locatie aan een website door te geven. Firefox zal uw locatie zelf nooit gebruiken, noch wordt deze zonder uw toestemming met een website gedeeld. Firefox gebruikt de machtiging voor Aanpassen/verwijderen van SD-kaartinhoud om gedownloade bestanden op de SD-kaart op te slaan. Firefox gebruikt de machtiging voor Foto’s en video’s maken als u ervoor kiest om een foto te maken met de ingebouwde camera van uw apparaat wanneer een webpagina vraagt een afbeeldingsbestand te uploaden. U kunt hierover meer lezen in het Firefox-privacybeleid (en).

Hoe schakel ik de Volg-mij-niet-functie in?

U kunt websites vertellen dat ze uw surfgedrag niet mogen volgen voor advertentiedoeleinden door op Menu > Meer > Instellingen te tikken en het selectievakje voor Mij niet volgen aan te vinken. Lees hier meer.

Hoe bescherm ik opgeslagen wachtwoorden?

Maak een hoofdwachtwoord aan om te voorkomen dat anderen zich aanmelden bij websites waarvoor u wachtwoorden hebt laten opslaan door op Menu > Meer > Instellingen en daarna op het selectievakje bij Hoofdwachtwoord gebruiken te tikken. Voor meer informatie, zie Een hoofdwachtwoord gebruiken in Firefox voor Android.

Hoe wis ik de geschiedenis?

Installeer de add-on Cleary, veeg daarna naar rechts en tik op de knop Tandwiel om uw voorkeuren te zien. Tik dan op de rij Privégegevens wissen en tik op de knop Clear naast Geschiedenis.

Wis uw navigatiegeschiedenis door op Menu > Meer > Instellingen en daarna op de instelling Geschiedenis wissen te tikken. Zie ook Hoe wis ik recente geschiedenis in Firefox voor Android?.

Wis navigatiegeschiedenis (en vele andere soorten gegevens) door op Menu > Meer > Instellingen > Privégegevens wissen te tikken. Selecteer de typen gegevens die u wilt verwijderen en tik op Gegevens wissen. Zie ook Hoe wis ik recente geschiedenis in Firefox voor Android?.

Hoe blokkeer ik advertenties die uit Flash bestaan?

U kunt advertenties blokkeren door op Menu > Meer > Instellingen en daarna op het item Plug-ins te tikken. Selecteer daarna Uitgeschakeld om te voorkomen dat advertenties die uit Flash bestaan worden afgespeeld. Voor meer info, zie Hoe bekijk ik Flash-video’s met Firefox voor Android?.

Hoe schakel ik zoeksuggesties in?

U kunt zoeksuggesties inschakelen door op Menu > Instellingen te tikken. Scroll omlaag naar de sectie Privacy en beveiliging en tik op het pijltje naast Zoeksuggesties tonen.

Add-ons voor Android verkrijgen, bedieningselementen, opties en voorkeuren aanpassen

Hoe kan ik add-ons verkrijgen?

Tik op Menu > Meer > Add-ons en tik daarna op de oranje map om naar Add-ons voor Android voor uw Firefox te zoeken. Lees hier meer.

Hoe wijzig ik de grootte van de tekst?

Tik op Menu > Meer > Instellingen en tik op de Lettergrootte om klein, gemiddeld, groot en extra groot te selecteren.

Hoe wijzig ik mijn taal?

Selecteer de taal wanneer u Firefox voor Android downloadt vanaf Google Play. Lees hier meer.

Hoe voeg ik een snelkoppeling naar mijn startscherm toe?

Tik op de locatiebalk, houd uw vinger op een item in uw bladwijzers of geschiedenis en selecteer daarna Toevoegen aan startscherm. Zie ook Bladwijzers gebruiken in Firefox voor Android om uw favoriete websites bij te houden.

Hoe voeg ik een bladwijzer toe?

Ga naar een webpagina waarvoor u een bladwijzer wilt maken en tik daarna op Menu > Ster. U kunt een bladwijzer voor een koppeling maken zonder deze te openen door uw vinger op de koppeling te houden en Bladwijzer maken te kiezen.

Ga naar een webpagina waarvoor u een bladwijzer wilt maken, veeg naar links en tik op de Ster.

Hoe verwijder ik een bladwijzer?

Houd uw vinger op een bladwijzer en selecteer Verwijderen.

Traagheid, crashen, foutmeldingen en andere problemen met mobiel verhelpen

Hoe verhelp ik tekstinvoer van Swype?

U kunt Swype in uw Android-instellingen aanpassen onder Menu > Instellingen > Talen en toetsenbord > Swype. Overweeg Autospacing uit te schakelen als u problemen met extra spaties ondervindt.

Waarom is Firefox voor Android traag?

Controleer uw netwerkverbinding of probeer opnieuw verbinding te maken via Wi-Fi. U zou ook onnodige add-ons en Flash kunnen uitschakelen voor een snellere browserervaring.

Dit artikel aanpassen

Firefox for Android