Firefox Sync-upgrade - Veelgestelde vragen

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Om de overgang naar het nieuwe Firefox Sync te volltoien, zal het oude Firefox Sync-systeem op 30 september 2015 worden gedeactiveerd. Als u het oude Firefox Sync gebruikt, zult u een handleiding te zien krijgen die het upgraden zo eenvoudig mogelijk maakt.

Als u de handleiding niet kunt volgen, volg dan deze instructies voor een handmatige update: Bijwerken naar het nieuwe Sync.

Via Firefox Sync hebt u op al uw apparaten toegang tot uw gegevens. Het nieuwe, op Firefox Accounts gebaseerde Sync, vrijgegeven in april 2014, maakt het instellen ervan zelfs makkelijker. Alles wat u nodig hebt zijn een e-mailadres en een sterk wachtwoord om uw gegevens te synchroniseren - er zijn geen apparaatcodes nodig.

Worden mijn gegevens automatisch naar de nieuwe servers gemigreerd?

Nee, de sterke versleuteling die door beide Sync-systemen wordt gebruikt houdt in dat we uw gegevens op de server niet automatisch kunnen migreren. Zodra het accountupgradeproces is voltooid, zal Firefox uw gegevens opnieuw uploaden naar het nieuwe systeem (als u dus veel bladwijzers hebt, kunt u er het beste voor zorgen dat u een betrouwbare internetverbinding gebruikt).

Hoe zit het met Extended Support Release (ESR)?

Gebruikers op het ESR-kanaal ontvangen vanaf Firefox 38 ondersteuning voor Firefox-accounts en de nieuwe Sync-service. Eerdere ESR-versies hebben begin augustus het einde van hun levenscyclus bereikt, en alle gebruikers wordt aangeraden een upgrade naar de nieuwste versie uit te voeren.

Is het nieuwe Sync-systeem compatibel met de hoofdwachtwoordfunctie van Firefox?

Ja. In eerdere versies van Firefox was er een beperking die voorkwam dat Sync kon werken als een hoofdwachtwoord was ingeschakeld, maar dit is sindsdien verholpen. Sync is volledig compatibel met de hoofdwachtwoordfunctie in de nieuwste versie van Firefox.

Is er enige bezorgdheid om privacy met het upgraden naar het nieuwe systeem?

Zowel de nieuwe als de oude Sync-systemen voorzien in toonaangevende beveiliging voor uw gegevens: end-to-end-versleuteling van alle gesynchroniseerde gegevens die gebruikmaakt van een sleutel die alleen bij u bekend is.

In het oude Sync werd dit bereikt door een ingewikkelde koppelingsstroom voor het tussen apparaten overdragen van de versleutelingssleutel. Met Firefox-accounts hebben we dit vervangen door een sleutel die op een veilige manier van uw accountwachtwoord is afgeleid. Als u een sterk wachtwoord kiest, kunt u erop vertrouwen dat uw gesynchroniseerde gegevens veilig zijn voor nieuwsgierige ogen.

Moet ik enige voorzorgsmaatregelen nemen alvorens te upgraden? Ik synchroniseer bladwijzers.

Ja, het helpt wel als u ervoor zorgt dat u een betrouwbare internetverbinding hebt. Dit is met name belangrijk als u bladwijzers synchroniseert. In feite is het zo dat als u bladwijzers synchroniseert, er een mogelijkheid bestaat dat bladwijzers dubbel worden gekopieerd of beschadigd raken. Het zou een verstandige voorzorgsmaatregel zijn om voor de upgrade handmatig een reservekopie van uw bladwijzers te maken. Wellicht wilt u deze instructies volgen voor Firefox (desktop): Handmatige reservekopie van bladwijzers.

Als u belangrijke bladwijzers hebt en de vermeldingen regelmatig wijzigen, kunt u zelfs overwegen om elke paar weken gelijksoortige reservekopieën te maken. Houd ook in gedachten dat het nieuwe Sync alleen bladwijzers samenvoegt. Na synchronisatie bevatten alle apparaten dezelfde bladwijzers. U kunt niet kiezen voor synchronisatie in één richting van een telefoon naar een desktop.

Wat als ik een eigen of door mijzelf gehoste Sync-server gebruik?

Deze overgang heeft alleen invloed op de standaard door Mozilla gehoste servers. Als u een eigen of door uzelf gehoste serverconfiguratie gebruikt, zou Sync ononderbroken moeten blijven werken en zal niet worden gevraagd een upgrade uit te voeren.

De oude protocolcode van Sync binnen Firefox wordt echter niet meer onderhouden, en het verwijderen ervan staat gepland voor 2016. U zou kunnen overwegen uw serverinfrastructuur dusdanig te migreren dat het nieuwe protocol wordt gebruikt; zie hieronder.

Kan ik het nieuwe systeem zelf gaan hosten?

Ja, zowel door alleen de opslagservers te hosten als door een volledige Firefox Accounts-stapel op te zetten. Feedback over en bijdragen aan het eenvoudiger maken van dit proces zijn welkom. (De huidige technische handleiding bevindt zich hier: Run your own Sync-1.5 Server)

Wat als ik een andere browser gebruik (bv. SeaMonkey, Pale Moon, …)?

Mogelijk biedt de leverancier van uw browser al een alternatieve manier voor hosting. Zo niet, dan kunt u overwegen een eigen server te gaan hosten om ononderbroken functionaliteit te verzekeren.

Ik ben nog niet toe aan de overgang naar het nieuwe Firefox Sync. Hoe zet ik de melding uit?

Ontkoppel Firefox Sync van uw browser om de melding uit te zetten zonder naar naar het nieuwe SYnc te upgraden. Als u dit hebt gedaan, zult u het oude Firefox Sync (versie 1.1) niet meer kunnen gebruiken. Als u Firefox Sync in de toekomst wilt gebruiken, moet u zich voor een account registreren en de nieuwe versie van Sync gebruiken.

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘new fx menu’ bestaat niet., gevolgd door OptiesVoorkeuren.
  2. Klik op het paneel Sync, en daarna op Sync ontkoppelen.