Firefox gebruikt te veel geheugen (RAM) - Het probleem verhelpen

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 86199
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Firefox gebruikt soms meer geheugen (RAM) dan het zou moeten doen. Dit kan Firefox langzamer maken, en in uitzonderlijke gevallen zelfs laten crashen. Dit artikel beschrijft hoe u Firefox minder geheugen kunt laten gebruiken.

• Afhankelijk van uw besturingssysteem kunt u met behulp van bepaalde hulpprogramma’s het geheugengebruik controleren en monitoren. In Windows geeft het tabblad Prestaties van Windows Taakbeheer het geheugengebruik weer.
Noot: als u prestatiegegevens verzendt, zal Mozilla onder andere gegevens over het geheugengebruik van uw Firefox verzamelen, wat Firefox in toekomstige versies helpt te verbeteren.

Bijwerken naar de nieuwste versie

De meest recente versie van Firefox bevat verbeteringen aan het geheugengebruik. Werk Firefox bij naar de nieuwste versie.

Extensies en thema’s

Geheugenconsumerende extensies en thema’s uitschakelen

Extensies en thema’s kunnen Firefox meer geheugen laten gebruiken dan het normaal gesproken zou doen.

Start Firefox in de Veilige modus en observeer het geheugengebruik ervan om vast te stellen of een extensie of thema ervoor zorgt dat Firefox te veel geheugen gebruikt. In Veilige modus zijn extensies en thema’s uitgeschakeld, dus als u een duidelijke verbetering waarneemt, kunt u proberen extensies uit te schakelen of te de-installeren.

Opdringerige inhoud verbergen

Veel webpagina’s bevatten inhoud die u niet echt nodig hebt en die geheugen gebruiken om te worden weergegeven (zie de sectie Plug-ins hieronder). Via bepaalde extensies kunt u deze onnodige inhoud blokkeren:

• Met behulp van Flashblock kunt u Flash-inhoud op websites selectief in- en uitschakelen.
  • Met behulp van NoScript kunt u alle actieve scripts op websites selectief in- en uitschakelen.

Plug-ins

Plug-ins voor het weergeven van speciale typen inhoud kunnen grote hoeveelheden geheugen gebruiken, in het bijzonder oudere versies.

Uw plug-ins bijwerken

Ga naar onze Plug-in-controlepagina om te controleren of u de meest recente versie van al uw plug-ins gebruikt.

Geheugenconsumerende plug-ins uitschakelen

U kunt testen of één van uw plug-ins ervoor zorgt dat Firefox te veel geheugen gebruikt door deze selectief uit te schakelen:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Klik op een plug-in in de lijst om deze te selecteren en klik daarna op Uitschakelen om deze uit te schakelen.
  3. Herhaal dit voor andere plug-ins in de lijst.
  1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Klik op een plug-in in de lijst om deze te selecteren en kies daarna Nooit activeren om deze uit te schakelen.
  3. Herhaal dit voor andere plug-ins in de lijst.

Sluit en herstart Firefox nadat u enkele plug-ins hebt uitgeschakeld en observeer het geheugengebruik ervan. Als u geen verbetering ziet, kunt u deze plug-ins weer inschakelen en hetzelfde proberen met een aantal andere.

Als u wel verbetering in Firefox’ geheugengebruik ziet na het uitschakelen van een bepaalde plug-in, kunt u deze uitgeschakeld laten. Als u dat niet wilt omdat de plug-in voor veel zaken op het internet nodig is, probeer dan een alternatieve lichtere plug-in te vinden.

Hardwareversnelling van Flash controleren

Voor bepaalde plug-ins die video’s afspelen, zoals Flash, kan het opbouwen van inhoud in een volledig scherm worden versneld door hardware. Dit vermindert het geheugengebruik in het geval van toegewezen geheugen van een grafische kaart.

1. Navigeer naar een pagina die een Flash-video bevat.
  2. Klik met de rechtermuisknopHoud de Ctrl-toets ingedrukt, klik op de videospeler en klik op Instellingen… in het contextmenu. Het instellingenvenster van Adobe Flash Player wordt geopend.
  3. Klik op het pictogram in de linkeronderhoek van het instellingenvenster van Adobe Flash Player om het paneel Scherm te openen.
  4. Controleer of Hardwareversnelling inschakelen is geselecteerd.
  5. Klik op Sluiten om het instellingenvenster van Adobe Flash Player te sluiten.

Hardwareversnelling van Firefox controleren

Hardwareversnelling van Firefox vermindert het geheugengebruik in het geval van toegewezen geheugen van een grafische kaart.

Firefox herstarten

Firefox’ geheugengebruik kan toenemen als de browser gedurende langere tijd geopend blijft. Een tijdelijke oplossing hiervoor is het regelmatig opnieuw starten van Firefox. U kunt Firefox zo configureren dat uw tabbladen en vensters worden opgeslagen, zodat u kunt verdergaan waar u was gebleven als u Firefox opnieuw start. Zie Vorige sessie herstellen - Configureren wanneer Firefox uw meest recente tabbladen en vensters toont voor details.

Minder tabbladen gebruiken

Firefox slaat voor elk tabblad een webpagina op in het geheugen. Als u regelmatig meer dan 100 tabbladen hebt geopend, overweeg dan een iets eenvoudiger manier voor het bijhouden van bepaalde pagina’s die u wilt lezen en dingen die u wilt doen, zoals:

Andere toepassingen die veel geheugen verbruiken

Het geopend hebben van veel toepassingen tegelijk kan ervoor zorgen dat uw computer traag gaat werken, en andere toepassingen dus ook. Door enkele niet echt nodige toepassingen te sluiten wordt het geheugengebruik verminderd.

Hulpmiddelen voor oplossen van geheugenproblemen

• Systeem:
    • Bekijk hoeveel geheugen er wordt gebruikt door een controle uit te voeren met Taakbeheer. Bezoek Windows Taakbeheer gebruiken bij de ondersteuningswebsite van Microsoft. Ga zodra u bij het Microsoft-artikel bent naar “De prestaties van de computer controleren”. Hier wordt uitleg gegeven over het tabblad Prestaties en meer.
  • Systeem:
    • Bekijk hoeveel geheugen er wordt gebruikt door een controle uit te voeren met Taakbeheer. Bezoek Details over computerprestaties weergeven met Taakbeheer bij de ondersteuningswebsite van Microsoft. Klik zodra u op dit Microsoft-artikel bevindt op “Details ophalen over de gebruikte hoeveelheid geheugen” onder de instructies. Hierin wordt uitleg gegeven over het tabblad Prestaties en meer.

RAM aan uw computer toevoegen

Als u alle tips in de vorige secties hebt geprobeerd en uw geheugengebruik nog steeds in de buurt van het maximale ligt, is het wellicht tijd om meer geheugen aan uw computer toe te voegen. RAM is goedkoop en levert een geweldige prestatieverbetering op.

Gebaseerd op informatie van Reducing memory usage - Firefox (mozillaZine KB)