Firefox gebruikt te veel geheugen (RAM) - Het probleem verhelpen

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 2629
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: o.o.d.
  • Beoordeeld: Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Firefox gebruikt soms meer geheugen (RAM) dan het zou moeten doen. Dit kan Firefox langzamer maken, en in uitzonderlijke gevallen zelfs laten crashen.

Geheugengebruik bij programma’s is afhankelijk van vele factoren, zoals geheugenlekken, conflicterende programma’s van derden en gebruikerspatronen. Dit artikel beschrijft hoe u Firefox minder geheugen kunt laten gebruiken.

Add-ons

Extensies en thema’s

Extensies en thema’s kunnen Firefox meer geheugen laten gebruiken dan het normaal gesproken zou doen.

Start Firefox in de Problemen in Firefox vaststellen met de probleemoplossingsmodus en observeer het geheugengebruik ervan om vast te stellen of een extensie of thema ervoor zorgt dat Firefox te veel geheugen gebruikt. In Veilige modus zijn extensies en thema’s uitgeschakeld, dus als u een duidelijke verbetering waarneemt, kunt u proberen extensies uit te schakelen of te de-installeren.

Plug-ins

Plug-ins voor het weergeven van speciale typen inhoud kunnen grote hoeveelheden geheugen gebruiken, in het bijzonder oudere versies.

U kunt testen of één van uw plug-ins ervoor zorgt dat Firefox te veel geheugen gebruikt door deze selectief uit te schakelen:

1. Klik boven in het Firefox-vensterin de menubalk op het menu Extra en selecteer Add-ons. Het venster Add-ons zal verschijnen.
  2. Selecteer het paneel Plug-ins.
  3. Klik op een plug-in in de lijst om deze te selecteren en druk vervolgens op Uitschakelen om deze uit te schakelen.
  4. Herhaal dit voor andere plug-ins in de lijst.

Sluit en herstart Firefox nadat u enkele plug-ins hebt uitgeschakeld en observeer het geheugengebruik ervan. Als u geen verbetering ziet, kunt u deze plug-ins weer inschakelen en hetzelfde proberen met een aantal andere.

Als u wel verbetering in Firefox’ geheugengebruik ziet na het uitschakelen van een bepaalde plug-in, kunt u deze uitgeschakeld laten of controleren of hiervoor een update beschikbaar is. Plug-ins gebruiken voor het afspelen van geluid, video, spellen en meer toont verschillende plug-ins en hoe u hiervan de meest recente versie kunt installeren.

Firefox herstarten

Firefox’ geheugengebruik kan toenemen als het gedurende langere tijd geopend blijft. Een tijdelijke oplossing hiervoor is het regelmatig opnieuw starten van Firefox. U kunt Firefox zo configureren dat uw tabbladen en vensters worden opgeslagen, zodat u kunt verdergaan waar u was gebleven als u het opnieuw start. Zie Vorige sessie herstellen - Configureren wanneer Firefox uw meest recente tabbladen en vensters toont voor details.

Minder tabbladen gebruiken

Firefox slaat voor elk tabblad een webpagina op in het geheugen. Als u regelmatig meer dan 100 tabbladen hebt geopend, overweeg dan een iets eenvoudiger manier voor het bijhouden van bepaalde pagina’s die u wilt lezen en dingen die u wilt doen, zoals:

Hulpmiddelen voor geheugenproblemen

Firefox-ontwikkelaars hebben twee extensies geschreven om gebruikers te helpen bij het vaststellen van ‘lekbugs’:

• Leak Monitor : kan u meteen waarschuwen zodra bepaalde typen lekken zich voordoen. Dit maakt het makkelijker om vast te stellen wat deze lekken precies veroorzaakt.
  • RAMBack: hiermee kunt u een aantal delen van Firefox’ buffer (cache) legen, zodat u onderscheid kunt maken tussen bufferen en lekken.

Als u een C++-programmeur bent, kunt u zelfs een aantal hulpmiddelen die Firefox-ontwikkelaars gebruiken om lekken te debuggen uitproberen.

Gebaseerd op informatie van Reducing memory usage - Firefox (mozillaZine KB)