Firefox gebruikt te veel CPU-bronnen - Het probleem verhelpen

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 4106
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: polish link
  • Beoordeeld: Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Op sommige momenten kan Firefox een significante hoeveelheid CPU-bronnen nodig hebben om webinhoud te downloaden, te verwerken en weer te geven. Als u perioden van onafgebroken hoog CPU-gebruik ervaart wanneer u Firefox gebruikt, biedt dit artikel enkele opties om te overwegen.

• De CPU (Central Processing Unit) is het “brein” van de computer. Wanneer de CPU zwaar wordt belast, kunnen de algehele prestaties van de computer worden beïnvloed.
  • Afhankelijk van uw besturingssysteem kunt u via bepaalde hulpmiddelen het CPU-gebruik inspecteren en in de gaten houden. In Windows geeft het tabblad Prestaties van Windows Taakbeheer de geschiedenis van het CPU-gebruik weer.

AVG Security Toolbar gebruiken

Een recente update van AVG aan de AVG Security Toolbar-extensie zorgde ervoor dat Firefox een significant hoger CPU- en geheugengebruik heeft. Dit is een bug in de extensie, waarvoor AVG aan een oplossing werkt. Totdat dit is verholpen kunt u de extensie uitschakelen.

NOOT: alleen de extensie dient te worden uitgeschakeld. U hoeft uw antivirussoftware niet te verwijderen.
  1. Klik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en selecteer Add-ons. Het venster Add-ons zal verschijnen.
  2. Selecteer het paneel Extensies.
  3. Selecteer AVG Security Toolbar in het paneel Extensies.
  4. Klik op de knop Uitschakelen.
  5. Klik op Firefox herstarten. Firefox zal worden gesloten en vervolgens met de uitgeschakelde extensie worden gestart.

Alleen op bepaalde pagina’s

Als hoog CPU-gebruik alleen optreedt bij het bezoeken van bepaalde pagina’s, dient u de volgende gebieden te onderzoeken om het probleem vast te stellen.

Plug-ins

Flash

Sommige websites, zoals YouTube, hebben een plug-in nodig die Flash heet. De Flash-plug-in wordt gebruikt om bewegende of video-inhoud binnen het webbrowservenster weer te geven. Deze plug-in wordt regelmatig bijgewerkt, en sommige websites vereisen het gebruik van de meest recente versie van de plug-in.

1. Download en installeer de meest recente versie van de Flash-plug-in. Voor meer informatie, zie Flash.
  2. Via een Firefox-add-on, genaamd Flashblock, kunt u Flash-inhoud op websites selectief in- en uitschakelen.

Adobe Reader

De Adobe Reader-plug-in maakt weergeven van PDF-documenten binnen de Firefox-browser mogelijk. De plug-in is het browseronderdeel van Adobe Acrobat Reader, een gratis hulpprogramma voor het weergeven en afdrukken van PDF-documenten. Als het probleem lijkt op te treden wanneer u PDF-documenten benadert:

• Probeer Adobe Reader bij te werken. Voor meer informatie, zie Adobe Reader.

JavaScript

JavaScript is een scripttaal die in veel webpagina’s is ingebouwd om de ervaring met menu’s, geluiden en andere functies te verbeteren. Op een individuele website kan extensief gebruik van JavaScript significant CPU-gebruik vereisen. Via een Firefox-add-on, NoScript genaamd, kunt u JavaScript op websites selectief uitschakelen. Voor meer informatie, zie NoScript.

• Ook kunt u bepaalde typen JavaScript-acties selectief in- en uitschakelen, wat de prestaties kan beïnvloeden. Voor meer informatie, zie JavaScript.

De website rapporteren

Als u de oorzaak van het probleem met een specifieke website niet kunt vaststellen, kunt u de website rapporteren bij het Firefox-ontwikkelteam, dat de website kan inspecteren om vast te stellen of er specifieke problemen in Firefox bestaan die dienen te worden opgelost.

• Klik om een website te rapporteren boven in het Firefox-venster op het menu Help en selecteer Defecte website rapporteren….
Noot: er is geen persoonlijke informatie vereist om een rapport van een defecte website in te dienen. Het rapporteren van problemen met specifieke websites helpt het Firefox-team bij het verbeteren van de browser.

Op alle websites

Extensies

Extensies voor Firefox worden ontwikkeld door een gemeenschap van duizenden individuen van over de hele wereld. Deze personen zijn verantwoordelijk voor de inhoud van hun extensies. Soms kunnen problemen met CPU-gebruik ontstaan door variërende ontwikkelstandaarden, incompatibiliteit tussen extensies en onvoldoende ondersteuning voor nieuwere versies van Firefox. Voor meer informatie, zie Problemen met extensies, thema’s en hardwareversnelling verhelpen om bekende problemen met Firefox op te lossen.

Hardwareversnelling

Het uitschakelen van cursor- en bitmapversnelling op bepaalde videokaarten en stuurprogramma’s kunnen het CPU-gebruik tijdens het weergeven van afbeeldingen verlagen. Zie de documentatie die met uw videokaart werd meegeleverd voor meer informatie.

Compatibiliteitsmodus van Windows

De Windows-compatibiliteitsmodus maakt het uitvoeren van Windows-programma’s mogelijk in een omgeving die eerdere versies van het besturingssysteem simuleert. U kunt bijvoorbeeld Firefox uitvoeren in een Windows XP-omgeving die het programma behandelt alsof het besturingssysteem Windows 95 was.

win-compatibilitymode.pngVan het uitvoeren van Firefox in Windows-compatibiliteitsmodus is bekend dat dit hoog CPU-gebruik veroorzaakt. Om het uitvoeren van Firefox in Windows-compatibiliteitsmodus te stoppen:

1. Zoek naar het bestand firefox.exe. Doorgaans bevindt dit bestand zich hier:
    C:\Program Files\Mozilla Firefox
  2. Klik met de rechtermuisknop op het Firefox-pictogram en selecteer Eigenschappen om het venster Eigenschappen voor Mozilla Firefox te openen.
  3. Selecteer het tabblad Compatibiliteit, en zorg ervoor dat Dit programma in deze compatibiliteitsmodus uitvoeren: niet is geselecteerd.

Windows prefetch

Nieuwere versies van Windows gebruiken een mechanisme om het opstartproces te versnellen. Op Windows XP- en Vista-systemen moet het besturingssysteem gedurende het opstartproces een groot aantal individuele deeltjes van bestanden laden voor het besturingssysteem en de toepassingen. Windows houdt een record van de deeltjes die tijdens het opstartproces worden geladen bij in een map. Herhaaldelijk herstarten kan dit spoor gebruiken om bestanden te identificeren die beter in zijn geheel kunnen worden geladen, in plaats van het laden van individuele deeltjes middels meerdere leesbewerkingen van de harde schijf. Dit prefetch-mechanisme kan de algehele prestaties van de computer versnellen.

De methode van het vaststellen welke bestanden worden geladen kan voor Firefox echter minder efficiënt zijn en een significant aantal CPU-bronnen vereisen. Mogelijk ervaart u snellere prestaties door prefetch-bestanden op Windows XP- of Windows Vista-systemen te verwijderen. De prefetch-bestanden worden hier bewaard:
C:\Windows\Prefetch\

Verwijder alle bestandsnamen die beginnen met FIREFOX.

Gebaseerd op informatie van Firefox CPU usage (mozillaZine KB)