Firefox gebruiken - Een overzicht van de belangrijkste functies | Handleiding

Firefox gebruiken - Een overzicht van de belangrijkste functies

Welkom bij Firefox! Hier worden alle basishandelingen uitgelegd om u op weg te helpen. Als u aan andere dan basale zaken toe bent, bekijk dan de andere koppelingen voor functies die u later kunt ontdekken.

Nieuw-tabbladpagina: geweldige inhoud binnen handbereik

Standaard biedt Firefox, telkens wanneer u een nieuw tabblad opent, toegang tot geweldige inhoud. Deze pagina kunt u aanpassen door de muisaanwijzer boven de secties en miniaturen te houden, of door op het tandwielpictogram te klikken voor meer opties.

new tab page 57
Wilt u meer weten? Bekijk dan Over de Nieuw-tabbladpagina.

Alles doorzoeken met de samengevoegde zoek-/adresbalk

Of u nu het exacte webadres weet of gewoon wilt zoeken, de samengevoegde Awesome bar (Engels voor ‘geweldige balk’) handelt het allemaal af. De URL-balk van Firefox geeft suggesties op basis van uw bestaande bladwijzers en labels, geschiedenis, open tabbladen en populaire zoekopdrachten. Is dat niet geweldig? Typ eenvoudig een zoekopdracht of URL in en laat de magie maar komen.

awesome bar 57
Ontdek meer trucs met de adresbalk.

Menu Pagina-acties: bladwijzer of momentopname maken, opslaan of delen

Een hele goede webpagina gevonden? Sla hem op of deel hem. Via het menu Pagina-acties in de adresbalk kunt u bladwijzers voor webpagina’s maken, koppelingen kopiëren of e-mailen, schermafbeeldingen maken, en pagina’s naar uw telefoon of naar uw Pocket-lijst verzenden, zodat u deze waar en wanneer u wilt kunt lezen.

page actions 57

Privénavigatie met Bescherming tegen volgen: snel en vrij surfen

Surf op het internet zonder informatie over welke pagina’s en websites u hebt bezocht op uw computer achter te laten. Firefox blokkeert ook enge trackers die uw gedrag op het internet volgen.

• Klik op de menuknop Fx57Menu en klik daarna op Nieuw privévenster. (Tip: u kunt ook met de rechtermuisknopcontrol ingedrukt houden en op een koppeling in een webpagina klikken, en daarna op Koppeling openen in nieuw privévenster.)
private mask 57 win private mask 57 private mask 57 linux

Uw Firefox synchroon houden

Stel Firefox Accounts in om om uw browsergegevens overal mee naartoe te nemen. Klik op de menuknop Fx57Menu , kies Aanmelden bij Sync en volg de instructies om uw account aan te maken. Meld u daarna aan bij de nieuw aangemaakte account op uw andere apparaten, en dat is alles!

Voor gedetailleerde instructies, zie Hoe stel ik Sync in op mijn computer?

Startpagina binnen één klik

Kies de pagina die wordt geopend wanneer u Firefox start of op de knop Startpagina klikt.

1. Open een tabblad met daarin de webpagina die u als startpagina wilt gebruiken.
  2. Sleep dat tabblad naar de knop Startpagina Home Button 57 .
    set homepage 57
Meer opties kunt u vinden in het artikel De startpagina instellen.

Het menu of de werkbalk aanpassen

We hebben de werkbalk geoptimaliseerd met de meest populaire functies, maar Firefox bevat er zelfs meer die zijn verscholen. Neem een kijkje!

1. Klik op de menuknop Fx57Menu en kies 57customize-icon.png Aanpassen….
  2. Sleep de gewenste functies naar de werkbalk of het paneel aan de rechterkant.
    customize drag 57
  3. Klik op de knop Gereed zodra u klaar bent.

Uw startpagina instellen of wijzigen

Kies de pagina die wordt geopend wanneer u Firefox start of op de knop Startpagina klikt.

1. Open een tabblad met daarin de webpagina die u als startpagina wilt gebruiken.
  2. Sleep dat tabblad naar de knop Startpagina Home Button .
    Home Page 29 - Win8 Home Page 29 - Mac Home Page 29 - Linux
  3. Klik op Ja om hiervan uw startpagina te maken.

Meer opties kunt u vinden in het artikel De startpagina instellen.

Zoeken op het web

Kies uw favoriete zoekmachine met Firefox’ ingebouwde zoekbalk.

• Begin eenvoudig met typen in de zoekbalk en kies de gewenste zoekmachine.
    quick search win quick search fx34 quick search linux Y

Ontdek meer zoektrucs met behulp van het artikel De zoekbalk gebruiken in Firefox.

Een bladwijzer voor een website maken

Sla uw favoriete websites op.

• Om een bladwijzer te maken, klikt u op de ster in de werkbalk. De ster wordt blauw, en voor de pagina waarop u zich bevindt wordt een bladwijzer aangemaakt in de map Ongesorteerde bladwijzersAndere bladwijzers. Dat is alles!
    Bookmark 29 Win Bookmark 29 Mac Bookmark 29 Lin
Tip: sleep een tabblad rechtstreeks naar uw bladwijzerwerkbalk om het daar op te slaan.

Zie voor meer informatie het artikel Bladwijzers in Firefox.

Alles vinden met de Awesome bar

We noemen de adresbalk van Firefox graag de ‘Awesome bar’ (‘geweldige balk’), omdat deze snel plekken die u eerder hebt bezocht kan vinden.

• Begin met typen in de adresbalk en u ziet een lijst van pagina’s uit uw navigatiegeschiedenis en bladwijzers. Zodra u de gewenste pagina ziet, klikt u erop.
    Bookmark3 29 Win Bookmark3 29 Mac Bookmark3 29 Lin
Tip: u kunt van hieruit ook een webzoekopdracht starten. Probeer het maar eens.

Zie voor meer trucs het artikel Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen van Firefox doorzoeken vanuit de adresbalk.

Privénavigatie

Via Firefox’ privénavigatiefunctie kunt u op het internet bladeren zonder enige gegevens over welke websites en pagina’s u hebt bezocht op uw computer op te slaan.

• Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op Nieuw privévenster.
    private browsing - fx29 - winxp private browsing - fx29 - win8 private browsing - fx29 - mac private browsing button - linux

Lees meer over de werking van Privénavigatie.

Het menu of de werkbalk aanpassen

U kunt de items die in het menu of op uw werkbalk verschijnen wijzigen.

1. Klik op de menuknop new fx menu en kies Aanpassen.
    • Er verschijnt een speciaal tabblad waarmee u items van of naar het menu en de werkbalk kunt slepen.
    Customize Fx 29 Win8 Customize Fx 29 Linux
  2. Als u klaar bent, klikt u op de groene knop Aanpassen afsluiten.

Lees meer over het aanpassen van Firefox.

Functies aan Firefox toevoegen met add-ons

Add-ons zijn kleine apps die u kunt installeren om Firefox helemaal naar uw hand te zetten.

1. Klik op de menuknop Fx57menu New Fx Menu en kies Add-ons Fx57Addons-icon Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Add-ons verkrijgen in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Voor meer informatie over een aanbevolen add-on of thema klikt u erop. Daarna kunt u op de groene knop Toevoegen aan Firefox klikken om deze te installeren.
    • U kunt ook naar specifieke add-ons zoeken door het zoekveld bovenaan te gebruiken. Daarna kunt u gevonden add-ons installeren met de knop Installeren.
      Addon1 29 Win Addon2 29 Win Addon1 29 Mac Addon2 29 Mac Addon1 29 Lin Addon2 29 Lin
  4. Firefox zal de gevraagde add-on downloaden en u vragen te bevestigen dat u deze wilt installeren.
  5. Klik op Nu herstarten als dit verschijnt. Uw tabbladen zullen worden opgeslagen en na het herstarten worden teruggezet.
  1. Klik op de menuknop Fx57menu New Fx Menu en kies Add-ons Fx57Addons-icon Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Add-ons verkrijgen in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Om een aanbevolen add-on te installeren, klikt u op de groene omschakelknop, die dan groen zal worden. Om een add-on die u net hebt geïnstalleerd te verwijderen, klikt u nogmaals op de omschakelknop.
    Fx48-GetAddons Fx48-GetAddons-Linux

Aan de onderkant van de lijst met aanbevolen add-ons bevindt zich een knop Bekijk meer add-ons! waarop u kunt klikken. Hierdoor wordt u naar addons.mozilla.org gebracht, waar u naar specifieke add-ons kunt zoeken.

Lees voor meer info over add-ons het artikel Add-ons vinden en installeren om functies aan Firefox toe te voegen.

Tip: sommige add-ons plaatsen na de installatie een knop in de werkbalk. U kunt deze verwijderen of eventueel naar het menu verplaatsen – zie Bedieningen, knoppen en werkbalken van Firefox aanpassen.

Uw Firefox synchroon houden

Benader uw bladwijzers, geschiedenis, wachtwoorden en meer vanaf andere apparaten.

1. Maak eerst een Firefox-account aan:
    • Klik op de menuknop New Fx Menu , kies Aanmelden bij Sync en volg de instructies om uw account aan te maken.
    Sync 29 Sync in menu Linux
  2. Meld u daarna aan om een ander apparaat te verbinden.

Voor gedetailleerde instructies, zie Hoe stel ik Sync in op mijn computer?

Hulp verkrijgen

Als u meer vragen of ooit hulp met Firefox nodig hebt, bevindt u zich op de juiste website.

• Deze website bevat honderden artikelen die praktisch alle mogelijke vragen over Firefox kunnen beantwoorden.

Hulp verkrijgen

Dit artikel wordt, zoals alle ondersteuning voor Firefox, voornamelijk aangeboden door vrijwilligers, die Mozilla met trots onafhankelijk en open source houden. Blijf vrij browsen!