De foutmelding “Firefox is al actief maar reageert niet” - Het probleem verhelpen | Probleemoplossing

De foutmelding “Firefox is al actief maar reageert niet” - Het probleem verhelpen

Al uw persoonlijke instellingen, bladwijzers en andere gegevens worden bewaard in uw Firefox-profiel. Om te starten heeft Firefox een niet-vergrendeld profiel nodig, en als dit niet het geval is, wordt de melding “Firefox is al actief, maar reageert niet” weergegeven. Dit artikel legt uit hoe u kunt voorkomen dat dit bericht bij het opstarten verschijnt.

Noot: als dit een terugkerend probleem is, zie dan Firefox hangt bij het afsluiten voor mogelijke oorzaken en oplossingen.

Firefox Already Running - Win1

Firefox-processen afsluiten

Als Firefox niet normaal is afgesloten toen u het de laatste keer gebruikte, is Firefox mogelijk nog steeds op de achtergrond actief, ook al is dit niet zichtbaar. Herstart uw computer om te zien of het probleem verdwijnt.

In plaats van het herstarten van uw computer kunt u Firefox in Linux Ubuntu ook als volgt afsluiten:

1. Klik op Systeem en kies Beheer.
  2. Klik in Beheer op Systeemmonitor. Hier vindt u een of meerdere firefox-bin-processen.
  3. Markeer de vermelding en klik voor elk proces op “Proces beëindigen”.

In plaats het herstarten van uw computer kunt u ook Windows Taakbeheer gebruiken om het bestaande Firefox-proces af te sluiten:

1. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek in de taakbalk en selecteer Taakbeheer (of druk op de toetsen Ctrl+Shift+Esc).
  2. Selecteer het tabblad Processen in Windows Taakbeheer.

Task Manager
  3. Selecteer de vermelding voor firefox.exe (druk op F op het toetsenbord om deze te vinden) en klik op Proces beëindigen.
  4. Klik op Ja in het dialoogvenster “Waarschuwing van Taakbeheer” dat verschijnt.
  5. Herhaal de bovenstaande stappen voor alle actieve firefox.exe-processen als er meerdere zijn te vinden, en sluit vervolgens Windows Taakbeheer.
  6. Start Firefox normaal op.

Het profielvergrendelingsbestand verwijderen

Als het herstarten van de computer of het beëindigen van Firefox-processen niet heeft geholpen, is het mogelijk dat Firefox eerder is afgesloten zonder het vergrendelingsbestand te verwijderen.

1. Herstart uw computer. Probeer Firefox niet te starten nadat de computer is opgestart.
  2. Ga naar uw Firefox-profielmap - zie Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.
  3. Verwijder het bestand parent.lock.parentlock.
    • Als u hebt geprobeerd het bestand parent.lock te verwijderen en de melding “Kan parent niet verwijderen: het bestand of de map is beschadigd en onleesbaar” ontvangt, herstart dan de computer en controleer uw harde schijf op fouten (zie Controleren op schijffouten in Windows XP of Een station op fouten controleren in Windows Vista/7).U dient een gratis hulpprogramma als Onyx of Maintain te gebruiken om verborgen bestanden als .parentlock zichtbaar te maken. Dit bestand bevat geen gegevens, en het verwijderen ervan zal het profiel ontgrendelen.U dient de weergave van verborgen bestanden in te schakelen. Selecteer het menu Beeld in het bestandsverkennervenster en zorg ervoor dat Verborgen bestanden tonen is aangevinkt.

De naam en locatie van de profielmap controleren

Als Firefox de profielmap niet kan vinden, zal het melden dat het profiel in gebruik of al actief is. Dit kan gebeuren als u handmatig de profielmap verwijdert, hernoemt of verplaatst, als u Firefox gebruikt vanaf verwisselbare media, of als de profielmap is opgeslagen op een netwerkstation. In dergelijke gevallen dient u de Firefox-profielmap naar de oorspronkelijke locatie met de oorspronkelijke naam terug te zetten.

De verbinding met een bestandsshare initialiseren

Als u het profiel op een bestandsshare bewaart, probeer dan eerst de bestandsshare te benaderen via Windows Verkenner.

Toegangsrechten controleren

Firefox moet tevens toegangsrechten hebben om bestanden in de profielmap aan te maken. Dit is niet mogelijk als u een profiel probeert te gebruiken vanaf een bestandssysteem dat als ‘alleen-lezen’ is gekoppeld (zoals een Windows-netwerkshare waarbij “Netwerkgebruikers mogen mijn bestanden wijzigen” niet is aangevinkt).

Controleer of de profielmap de juiste rechten heeft:

1. Ga naar uw profielmap van Firefox - zie Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.
  2. Ga één map omhoog.
  3. Klik met de rechtermuisknop op uw profielmap en selecteer Eigenschappen.
  4. Klik op het tabblad Algemeen.
  5. Wees er zeker van dat Alleen-lezen niet is geselecteerd.

1. Ga naar uw profielmap van Firefox - zie Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.
  2. Ga één map omhoog.
  3. Houd de Ctrl-toets ingedrukt, klik op uw profielmap en selecteer Toon info.
  4. Wees er zeker van dat Eigenaar en bevoegdheden is ingesteld op Lezen en schrijven.
  1. Ga naar uw profielmap van Firefox - zie Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.
  2. Ga één map omhoog.
  3. Klik met de rechtermuisknop op uw profielmap en selecteer Eigenschappen.
  4. Klik op het tabblad Rechten.
  5. Wees er zeker van dat Maptoegang is ingesteld op Bestanden aanmaken en verwijderen.

Gegevens terugzetten vanuit een vergrendeld profiel

Als u het profiel niet kunt ontgrendelen via de bovenstaande methoden, gebruik dan de profielbeheerder om een nieuw profiel aan te maken en verplaats uw gegevens van het vergrendelde profiel naar het nieuwe profiel. Voor meer informatie hierover, zie Belangrijke gegevens uit een oud profiel terugzetten.

Gebaseerd op informatie van Profile in use (mozillaZine KB)

Deel dit artikel: http://mzl.la/KEkJ6Z