Het voor het openen van e-mailkoppelingen gebruikte programma wijzigen

Firefox gebruikt normaal gesproken het standaard e-mailprogramma van uw besturingssysteem voor het verzenden van een e-mailbericht. Dit artikel legt uit hoe u het programma kunt wijzigen dat wordt gestart wanneer u:

• op het menu-item Koppeling e-mailen in het menu Bestand van de Firefox-menubalk klikt (als de menubalk is ingeschakeld).
  • op het menu-item E-mail in de Firefox-menubalk klikt in het menu Bestand en het submenu Delen.

De door Firefox gebruikte e-mailclient instellen

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Toepassingen.
  3. Zoek naar het inhoudstype mailto en selecteer dit.
  4. Klik op de kolom Actie in de rij mailto om de actie te wijzigen.
    Fx100settings-mailto
    • Altijd vragen zal u telkens wanneer u een mailfunctie gebruikt vragen welk programma of service u wilt gebruiken.
    • <Programma> gebruiken (standaard) zal automatisch het e-mailprogramma van uw besturingssysteem (zoals Thunderbird, Outlook, Windows Live Mail Windows Mail Mail Evolution, KMail) starten met het berichtopstelvenster. Zie de volgende sectie van dit artikel voor instructies over het wijzigen van het standaard e-mailprogramma van uw besturingssysteem.
    • <Webmail> gebruiken zal de berichtopstelpagina van uw webmailservice (zoals Yahoo! Mail of Gmail) openen binnen Firefox. Zie de sectie Webmailservices gebruiken van dit artikel voor meer informatie over het gebruiken van webmailservices.
    • Via Andere gebruiken… kunt u een extern programma opgeven dat Firefox moet starten.
    • Via Toepassingsdetails… kunt u informatie bekijken over de webmailservices die Firefox kan gebruiken, of deze verwijderen.
  5. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.
Noot: als het inhoudstype mailto ontbreekt, of als actie-items zoals Gmail gebruiken ontbreken, zal opfrissen van Firefox alle inhoudstypen en acties naar de standaardinstellingen terugzetten. Dit verwijdert echter alle aanpassingen, inclusief instellingen voor andere inhoudstypen. Zie Firefox opfrissen - Add-ons en instellingen herinitialiseren en Bestandstypes en downloadacties in Firefox beheren voor meer informatie.

Het standaard e-mailprogramma van uw besturingssysteem instellen

Standaard zal Firefox de standaard e-mailclient van uw systeem gebruiken om e-mail voor de bovenstaande acties te verzenden. Zie voor Thunderbird het artikel Thunderbird de standaard e-mailclient maken voor stappen die u kunt nemen om dit het standaard e-mailprogramma te maken. Bekijk de online- of in-product-documentatie voor andere e-mailprogramma’s.

Doorgaans kunt u het standaardprogramma wijzigen door deze instructies te volgen:

1. Open de toepassing Pc-instellingen (druk kort op de knop Starten van Windows, en klik daarna op het tandwielpictogram).
  2. Selecteer Zoeken en apps vanuit de zijbalk.
  3. Selecteer Standaard-apps vanuit de zijbalk.
  4. Klik op het pictogram onder de kop E-mail om keuzeopties te zien.
  5. Selecteer het e-mailprogramma dat u wilt gebruiken.
  1. Klik op de knop Starten van Windows en klik daarna op Instellingen.
  2. Klik op het pictogram Apps en klik daarna op Standaard-apps in de lijst.
  3. Klik op het pictogram onder de kop E-mail om keuzeopties te zien.
  4. Selecteer het e-mailprogramma dat u wilt gebruiken.

1. Klik op de knop Starten van Windows en klik daarna op Instellingen.
  2. Klik op Apps in de opties links en daarna op Standaard-apps.
  3. Zoek het e-mailprogramma dat u wilt gebruiken in de lijst met toepassingen en klik erop.
  4. Er verschijnt een instellingenpagina Standaardbestands- of koppelingstypen instellen.
  5. Klik onder een bestands- of koppelingstype (bijvoorbeeld .eml of MAILTO) op het item en selecteer het e-mailprogramma dat u als nieuwe standaard wilt gebruiken.
  6. Doe hetzelfde voor de overige bestands- of koppelingstypen.
  1. Klik op de knop Starten van Windows en vervolgens op het item Standaardprogramma’s.
  2. Klik op Uw standaardprogramma’s instellen.
  3. Klik onder Programma’s op het e-mailprogramma dat u wilt gebruiken (bv. Thunderbird, Windows Live Mail, Outlook).
  4. Klik op Dit programma als standaard instellen.
  5. Klik op OK onder in het venster.
  1. Klik op de knop Start van Windows en vervolgens op het pictogram Configuratiescherm om het configuratiescherm van Windows te openen.
  2. Klik op het pictogram Software om het venster Software te openen.
  3. Klik aan de linkerkant van het venster op het pictogram Programmatoegang en -instellingen.
  4. Klik in dit venster op het keuzerondje Aangepast om de categorie Aangepast uit te vouwen.
  5. Klik onder Kies een standaardprogramma voor e-mails op het keuzerondje naast het programma dat u wilt gebruiken (bv. Thunderbird, Windows Live Mail, Outlook).
  6. Klik op OK onder in het venster.
  1. Open de toepassing Mail vanuit de map Programma’s.
  2. Klik op het menu Mail en selecteer Voorkeuren.
  3. Klik op de knop Algemeen.
  4. Selecteer een nieuw standaardmailprogramma (bv. Thunderbird, Outlook).
Noot: deze instructies zijn van toepassing op enkele gebruikelijke Linux-distributies. Uw distributie kan een andere interface gebruiken.

Gnome

Onder distributies die standaard de Gnome Desktop Environment gebruiken, vallen Ubuntu, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux en andere.

1. Open het venster Standaardtoepassingen (voorheen: Voorkeurstoepassingen). Het venster Standaardtoepassingen kan worden geopend door:
    • (Ubuntu) op het menu Systeem te klikken en Voorkeuren te selecteren, gevolgd door Standaardtoepassingen.
      • Vanaf 2018 bevindt zich dit in openSUSE (GNOME 3.28) onder het menu Systeem > Instellingen > Details > Standaardtoepassingen.
    • op het menu Toepassingen te klikken en achtereenvolgens Bureaubladvoorkeuren, Geavanceerd en Standaardtoepassingen te selecteren.
  2. Gebruik het vervolgkeuzemenu onder E-mailprogramma om een e-mailtoepassing te selecteren (bv. Thunderbird, Evolution).
  3. Klik op Sluiten om het venster Standaardtoepassingen te sluiten.

KDE

Onder distributies die standaard de K Desktop Environment gebruiken, vallen Kubuntu, Mandriva Linux, PCLinuxOS en andere.

1. Open het KDE-configuratiescherm door op K te klikken en Configuratiescherm te selecteren.
  2. Klik in het venster Configuratiescherm op KDE-componenten om dit uit te vouwen.
  3. Klik op Componentenkiezer.
  4. Klik op E-mailprogramma.
  5. Klik op het keuzerondje Ander e-mailprogramma gebruiken.
  6. Typ het volledige pad naar uw e-mailclient in (bv. /usr/bin/thunderbird).
  7. Klik op Toepassen om het venster Configuratiescherm te sluiten en uw wijzigingen op te slaan.

Webmailservices gebruiken

U kunt met Firefox een webmailservice zoals Gmail (in sommige talen Google Mail genaamd) of Yahoo! Mail gebruiken voor de e-mailfuncties van Firefox. Gebruik de instructies in de sectie De door Firefox gebruikte e-mailclient instellen hierboven om een webmailservice in Firefox te gebruiken voor mailto-koppelingen of de functie Koppeling e-mailen.

Als de webmailservice die u wilt gebruiken niet beschikbaar is als een mailto-keuze in de sectie Algemeen in de OptiesVoorkeurenInstellingen van Firefox, kunt u proberen een extensie vinden die dit ondersteunt, door ofwel op addons.mozilla.org naar de specifieke webmailservice te zoeken, of door een zoekopdracht naar webmail of een zoekopdracht naar mailto uit te voeren en door de resultaten te bladeren.

Gebaseerd op informatie van Default mail client (mozillaZine KB), De standaard browser of e-mailapp wijzigen op uw Mac (Apple.com Support), The KDE Control Center (KDE.org) en Select Preferred Applications in Ubuntu (DebianAdmin.com) en How to Set Your Default Email App in Windows 11.