Een e-mailbericht adresseren

Het adresseren van een e-mailbericht in Thunderbird is eenvoudig. Het adresgebied is volledig opnieuw ontworpen, voor een handige en krachtige gebruikerservaring.

TB78-Compose-Addressing-To

Wijzigingen aan het adresgebied in Thunderbird 78

Merk op: het adresgebied is opnieuw ontworpen voor Thunderbird 78, en dit artikel is volledig herschreven om het nieuwe ontwerp en gedrag te beschrijven.

• In Thunderbird 78 worden ontvangers van hetzelfde type (b.v. Aan, Cc of Bcc) in een enkele rij gegroepeerd, die meer dan een e-mailadres accepteert. De omgang met berichtontvangers is nu eenvoudiger en veel efficiënter dan eerst. U kunt bijvoorbeeld nu meerdere ontvangers selecteren en tegelijkertijd dezelfde actie erop toepassen (kopiëren, knippen, verwijderen, verslepen enz.).
  • Ter vergelijking, in Thunderbird 68 was dit een ontvanger per adresregel, elk met een eigen soort selector. Verschillende soorten ontvangers stonden door elkaar, en een actie uitvoeren op meerdere ontvangers tegelijkertijd was niet mogelijk.
  • U kunt een korte samenvatting van de verschillen en overeenkomsten tussen het oude en het nieuwe adresgebied vinden in de sectie Nieuw adresgebied van het artikel Nieuw in Thunderbird 78.0. De volledige details van het nieuwe ontwerp zijn echter hieronder beschreven.

Ontvangers aan uw e-mailbericht toevoegen

Als u op Opstellen, Doorsturen of Beantwoorden klikt, opent Thunderbird een nieuw venster Opstellen, ook wel bekend als het compositievenster. Het wordt geopend met focus op het adresveld Aan:, klaar voor invoer. Een ontvanger bestaat uit een e-mailadres en een optionele weergavenaam, die u vrij kunt kiezen – maar onthoud dat uw ontvanger altijd de weergavenaam zal zien! Typische e-mailontvangers zien er als volgt uit:

service@voorbeeld.com
Jan Pietersen <jan.pietersen@voorbeeld.com>

Thunderbird toont elke ontvanger als een ontvangersitem, door Thunderbird-medewerkers soms wel eens gekscherend een ontvangers‘pil’ genoemd, omdat ze oorspronkelijk van ronde hoeken waren voorzien (de items, niet de medewerkers… ;-)).

Nieuwe ontvangers toevoegen

Er zijn verschillende manieren om een of meerdere ontvangers aan uw bericht toe te voegen:

• Typ een ontvanger rechtstreeks in het adresveld en druk daarna op Enter. Typ er gewoon nog een in dezelfde regel en druk opnieuw op Enter. Noot: voer geen komma of puntkomma tussen de ontvangersitems in, want Thunderbird handelt dit voor u af.
  • Kopieer door komma’s gescheiden ontvangers en plak ze in het adresveld, gevolgd door Enter.
  • Sleep ontvangers naar een getoond adresveld.

Ontvangers uit het adresboek toevoegen

Thunderbird biedt zeer efficiënte mogelijkheden om ontvangers die al in uw adresboek staan toe te voegen:

• Typ zoekwoorden in het gekozen adresveld, en autoaanvullen van ontvangers helpt u.
Autoaanvullen van zoekopdrachten is zeer krachtig:
  • De volgorde van zoekwoorden is onbelangrijk: ‘Pietersen Jan’ vindt ‘Jan Pietersen’.
  • Gedeeltelijke zoekwoorden werken: ‘Ann’ vindt ‘Marianne’, ‘Annemarie’, enz.
  • U kunt zelfs zoekwoorden uit verschillende contacteigenschappen als naam en e-mailadres combineren: ‘Jan voorbeeld’ vindt ‘Jan Pietersen <manager@voorbeeld.com>’.
  • Komma’s worden genegeerd, dus ‘Pietersen, Jan’ vindt ‘Jan Hugo Pietersen’.
  • Probeer ook unieke schermnamen voor uw contacten te definiëren en zoeken.

Ontvangersitems bewerken of verwijderen

TB78-Compose-Addressing-EditPill

• Om een ontvangersitem te verwijderen, selecteer dit en druk op Del of BackspaceDelete. Op dezelfde wijze kunt u ook meerdere ontvangersitems selecteren en deze in een stap verwijderen. In het contextmenu is Verwijderen ook beschikbaar als u met de rechtermuisknop op een ontvangersitem klikt of als u op de toets contextmenu drukt.

Adresvelden: Aan, Cc, Bcc

Voor efficiënte communicatie en privacy biedt Thunderbird verschillende adresvelden, om uw ontvangers op type te groeperen:

Aan:De hoofdontvangers van uw bericht (zichtbaar voor alle ontvangers).
Cc (Carbon copy ofwel kopie):Overige ontvangers (zichtbaar voor alle ontvangers).
Bcc (Blind carbon copy ofwel blinde kopie):Verborgen ontvangers (niet zichtbaar voor alle overige ontvangers).
Antwoord-naar:U kunt een of meer van uw eigen e-mailadressen opgeven waarop u antwoorden op uw bericht wilt ontvangen, als de ontvanger de functie ‘Beantwoorden’ van zijn of haar e-mailprogramma gebruikt.

Gebruik om de adresvelden Cc: of Bcc: te tonen de knoppen Cc en Bcc boven het adresveld Aan:; gebruik de onthulknop >> met de tekst Andere soorten adresvelden voor Antwoord-naar en andere berichtheaders.

TB78-Compose-Addressing-MoreAddressingFields

Het wordt aanbevolen het adresveld Bcc: te gebruiken als u een bericht naar groepen personen stuurt die geen onderlinge relatie hebben of goede vrienden zijn. Elke ontvanger in Bcc: ontvangt het bericht, maar alle overige ontvangers, zelfs andere Bcc-ontvangers, kunnen dat niet zien aan het bericht. Als uw bericht alleen Bcc-ontvangers heeft, wordt het bericht getoond als ‘niet-openbare ontvangers’, of een gelijksoortige bewoording in het e-mailprogramma van de ontvanger. Dit beschermt de privacy van uw ontvangers en voorkomt spam, als veel privé-adressen openbaar kunnen worden gemaakt door computers die met computervirussen zijn geïnfecteerd.

Meerdere of alle ontvangersitems selecteren

Het nieuwe adresgebied maakt het eenvoudiger dan ooit om meerdere ontvangersitems tegelijk te bewerken. Gewoon selecteren! Onhandig is iets van gisteren! Geniet van het gemak van kopiëren, knippen, plakken, verplaatsen of verwijderen van verscheidene ontvangersitems in één stap. Afhankelijk van het scenario is het toepassen van acties op veel ontvangers nu tot 99% efficiënter dan voorheen.

• Verschillende ontvangersitems selecteren, zelfs als ze niet naast elkaar staan: houd de toets CtrlCommand ingedrukt terwijl u op elke ontvanger klikt. Als u alleen uw toetsenbord wilt gebruiken, druk dan op CtrlCommand terwijl u navigeert met , , Home of End en selecteer ontvangersitems met Spatie. U kunt op deze manier zelfs ontvangersitems in verschillende adresvelden selecteren!
TB78-Compose-Addressing-CtrlSelectPills
  • Verschillende ontvangersitems naast elkaar selecteren: Houd Shift ingedrukt terwijl u met of navigeert om de volgende items te selecteren. Dit werkt ook in combinatie met ingedrukt houden van CtrlCommand om aan een bestaande verdeelde selectie toe te voegen.
TB78-Compose-Addressing-ShiftSelectPills
  • Om alle ontvangersitems van het gefocuste adresveld te selecteren: druk op CtrlCommand+A. Druk om alle ontvangersitems van alle adresvelden te selecteren gewoon nogmaals op CtrlCommand+A!
TB78-Compose-Addressing-SelectAllPills-AllFields

Ontvangerstype wijzigen: ontvangers naar een ander adresveld verplaatsen

U kunt nu het type van uw ontvangers in een oogwenk wijzigen tussen Aan, Cc en Bcc, zelfs voor meerdere ontvangers tegelijk. Selecteer eerst de ontvangersitems die u naar een ander adresveld wilt verplaatsen. Er zijn nu diverse manieren om de geselecteerde ontvangersitems naar een ander adresveld te verplaatsen:

• Klik met de rechtermuisknop op een geselecteerd ontvangersitem (of druk op de toets Contextmenu), kies vervolgens in het contextmenu Toevoegen aan Cc-veld, Toevoegen aan Bcc-veld of Toevoegen aan Aan-veld. Het doeladresveld wordt automatisch getoond als dit nog steeds verborgen is, waardoor u een extra stap bespaart.
  • Als alternatief drukt u op CtrlCommand+X om de geselecteerde ontvangersitems te knippen, focust u op het doeladresveld en plakt u ze met CtrlCommand+V.
  • Versleep geselecteerde ontvangersitems tussen getoonde adresvelden, of naar de ontvangersveldknop van een verborgen veld (Cc, Bcc), dat automatisch wordt getoond met de toegevoegde ontvangers.

Ontvangers uit de adressenzijbalk selecteren en toevoegen

Het venster Opstellen biedt een mini-adresboekpaneel dat ‘Adressenzijbalk’ heet. Dit is handig en krachtig, vooral als u meerdere ontvangers op basis van zoekwoorden toevoegt. Selecteer een specifiek adresboek om alleen de contacten daarin te tonen. U kunt dit paneel tonen en verbergen met de sneltoets F9 of door het menu te gebruiken: Beeld > Werkbalken > Adressenzijbalk.

TB78-Compose-ContactsSideBar

Dubbelklik op een contact om dit aan het adresveld Aan: toe te voegen. Er zijn verschillende manieren om verschillende contacten in de adressenzijbalk te selecteren en ze als ontvangers toe te voegen.

Verschillende contacten in uw adresboek selecteren

• Verschillende contacten selecteren die niet naast elkaar staan: houd de toets CtrlCommand ingedrukt terwijl u op elk contact klikt (of druk op uw toetsenbord op de spatiebalk). Door op een al geselecteerd contact te klikken of op de spatiebalk te drukken wordt dit gedeselecteerd.
TB78-Compose-ContactsSideBar-CtrlSelect
  • Verschillende contacten selecteren die naast elkaar staan: klik op het eerste contact dat u wilt selecteren en houd vervolgens de toets Shift ingedrukt terwijl u op het laatste contact klikt. Hierdoor worden alle contacten ertussenin ook geselecteerd. Als alternatief kunt u met uw toetsenbord de toets Shift ingedrukt houden terwijl u navigatietoetsen als , , End, Home, Page Up of Page Down gebruikt om uw selectie uit te breiden.
TB78-Compose-ContactsSideBar-ShiftSelect
  • Voor gevorderde, zeer efficiënte selecties kunt u zelfs deze twee methoden combineren: houd CtrlCommand ingedrukt en voeg wanneer van toepassing Shift toe om een samenhangende groep contacten aan uw bestaande verdeelde selectie toe te voegen.

Contacten uit de adressenzijbalk toevoegen aan een adresveld

Op deze wijze kunt u een of meer geselecteerde contacten aan het gewenste adresveld toevoegen:

• Gebruik de knoppen Toevoegen aan Aan-veld, Toevoegen aan Cc-veld en Toevoegen aan Bcc-veld onderin het paneel.
  • U kunt ook met de rechtermuisknop op een van de geselecteerde contacten klikken en ze toevoegen met de respectievelijke actie in het contextmenu.
TB78-Compose-ContactsSideBar-Context
  • U kunt ook een of meer geselecteerde contacten uit de zijbalk naar een van de adresvelden slepen, of op de onthullingsknoppen CC of Bcc.
TB78-Compose-ContactsSideBar-DragAndDrop-CcBccButtons

Een nieuw bericht uit uw adresboek beginnen

Het is ook mogelijk een nieuw bericht rechtstreeks vanuit het adresboekvenster beginnen te schrijven. Dit kan handig zijn voor het eenvoudige scenario waarin u alleen het adresveld Aan: wilt gebruiken. Het adresboek heeft dezelfde functies voor zoeken en selecteren als de adressenzijbalk. U kunt dus verschillende contacten selecteren door de toetsen Ctrl en/of Shift ingedrukt te houden. Klik daarna gewoon op de knop Opstellen in de Adresboekwerkbalk of klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies in het contextmenu Opstellen.

TB78-Compose-AddressbookWrite-Context

Zie ook