Certificaten configureren

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Certificaten

Certificaten zijn het digitale equivalent van identiteitskaarten. Ze worden gebruikt voor het versleutelen en ontcijferen van gegevens die tussen websites worden uitgewisseld. Certificaten worden geconfigureerd in het paneel Geavanceerd onder het tabblad Certificaten. Klik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer Instellingen.Klik op de menuknop Fx89menuButton en kies Instellingen. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Wanneer een server om mijn persoonlijke certificaat vraagt: sommige servers vragen u uzelf bekend te maken middels een persoonlijk certificaat. Om dit te kunnen doen, wordt aan Thunderbird gevraagd er een voor u te genereren. Als u later weer contact met de server maakt, zal Thunderbird u vragen welk certificaat moet worden gebruikt. Als u wilt dat Thunderbird automatisch een certificaat kiest, selecteert u de optievoorkeur Er automatisch een selecteren.
    Noot: een persoonlijk certificaat kan persoonlijke identiteitsgegevens bevatten, zoals uw naam of adres. Het kan daarom uw privacy schaden als u de optievoorkeur Er automatisch een selecteren selecteert, omdat u niet zult worden gewaarschuwd als een website om uw persoonlijke certificaat vraagt. Als gevolg daarvan kunt u de mogelijkheid om te bepalen wie er toegang tot uw persoonlijke gegevens heeft kwijtraken.
  • OCSP-responderservers vragen om de huidige geldigheid van certificaten te bevestigen: Thunderbird kan een OCSP (Online Certificate Status Protocol)-server vragen te bevestigen dat een certificaat nog geldig is. Standaard valideert Thunderbird een certificaat als het certificaat een OCSP-server opgeeft. U dient dit zeer waarschijnlijk alleen te wijzigen als uw internetomgeving dit vereist.
  • Certificaten bekijken: klik op deze knop om de certificatenbeheerder te laden, waarin u opgeslagen certificaten kunt bekijken, nieuwe certificaten kunt importeren, en reservekopieën van oude certificaten kunt maken of deze kunt verwijderen.
  • Intrekkingslijsten: Thunderbird kan certificaatintrekkingslijsten (ook bekend als als CRL’s) gebruiken om te verzekeren dat uw certificaten geldig zijn. Klik op de knop Intrekkingslijsten om de CRL’s die op uw computer zijn geïnstalleerd te beheren.
  • Validatie: Thunderbird kan een Online Certificate Status Protocol (OCSP)-server vragen te bevestigen dat een certificaat nog steeds geldig is. Standaard valideert Thunderbird een certificaat als het certificaat een OCSP-server specificeert. Als alternatief kunt u een OCSP-server kiezen waarbij alle certificaten worden gevalideerd. Klik op de knop Validatie om deze optiesvoorkeuren te beheren.
  • Beveiligingsapparaten: beveiligingsapparaten kunnen worden gebruikt voor het versleutelen en ontcijferen van verbindingen en het bewaren van certificaten en wachtwoorden. Als u een beveiligingsapparaat dient te gebruiken, klik dan op de knop Beveiligingsapparaten.