Bookmarklets gebruiken om snel algemene webpaginataken uit te voeren | Handleiding

Bookmarklets gebruiken om snel algemene webpaginataken uit te voeren

Met bookmarklets zijn uw gebruikelijke taken op een webpagina altijd via een muisklik bereikbaar. Dit artikel vertelt wat bookmarklets zijn en legt uit hoe u ze kunt installeren en gebruiken.

Wat doen bookmarklets?

Een bookmarklet is een “een-klik”-hulpmiddel dat functionaliteiten aan de browser toevoegt, zoals het aanpassen van de vormgeving van een webpagina, het bij een zoekmachine opvragen van zoektermen die afkomstig zijn van geselecteerde tekst, of het indienen van de actuele pagina naar een vertaal- of blogservice.

Waarin verschillen bookmarklets van extensies?

Hoe installeer ik een bookmarklet?

Om een bookmarklet te installeren hoeft u alleen het volgende te doen:

1. Maak de bladwijzerwerkbalk zichtbaar door met de rechtermuisknopde control-toets ingedrukt te houden, op een leeg gedeelte van de tabbladenstrook te klikken en Bladwijzerwerkbalk in het pop-upmenu aan te vinken.
  2. Sleep de bookmarklet van de pagina naar uw bladwijzerwerkbalk. Deze zou op de werkbalk moeten verschijnen.

Dat is alles!

Voor andere browsers is het proces vrijwel hetzelfde; doorgaans is het enige lastige gedeelte het uitzoeken hoe de bladwijzer van uw browser zichtbaar kan worden gemaakt - maar als dit in orde is, kunt u ervoor gaan!

Hoe gebruik ik een bookmarklet?

U hoeft alleen het volgende te doen:

1. Navigeer naar de pagina waarop u de bookmarklet wilt toepassen.
  2. Klik op de bookmarklet op uw werkbalk.

Waar vind ik bookmarklets?

Nu u weet wat bookmarklets zijn en hoe u ze kunt installeren en gebruiken, zijn hier een aantal leuke bookmarklets om uw eigen verzameling mee te beginnen:

U kunt er meer vinden op http://marklets.com/.