Blokkering van gemengde inhoud in Firefox

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 146740
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie

Firefox beschermt u tegen aanvallen door potentieel schadelijke, onveilige inhoud op webpagina’s die volledig veilig zouden moeten zijn te blokkeren. Lees verder voor meer info over gemengde inhoud en hoe u kunt zien of Firefox het heeft geblokkeerd.

Wat is gemengde inhoud en wat zijn de risico’s?

HTTP is een systeem voor het verzenden van gegevens van een webserver naar uw browser. HTTP is niet veilig, dus wanneer u een pagina bezoekt die via HTTP wordt verzonden, is uw verbinding kwetsbaar voor afluisteren en man-in-the-middle-aanvallen. De meeste websites worden via HTTP verzonden, omdat ze niets met het over en weer doorgeven van gevoelige informatie te maken hebben en niet hoeven te worden beveiligd.

Wanneer u een pagina bezoekt die volledig via HTTPS wordt verzonden, zoals die van uw bank, ziet u een groen hangslotpictogram Fx57GreenPadlock hangslotpictogram Fx70GreyPadlock in de adresbalk (zie voor details: Hoe weet ik of mijn verbinding met een website is beveiligd?). Dit betekent dat uw verbinding is geverifieerd en versleuteld en daardoor zowel tegen afluisteraars als man-in-the-middle-aanvallen is beveiligd.

Als de HTTPS-pagina die u bezoekt echter HTTP-inhoud bevat, kan het HTTP-gedeelte door aanvallers worden gelezen of aangepast, ondanks dat de hoofdpagina via HTTPS wordt verzonden. Wanneer een HTTPS-pagina HTTP-inhoud bevat, noemen we die inhoud ‘gemengd’. De pagina die u bezoekt is slechts gedeeltelijk versleuteld en hoewel deze beveiligd lijkt te zijn, is dat niet het geval. Voor meer informatie over gemengde inhoud (actief en passief), zie dit blogbericht.

Wat zijn de risico’s van gemengde inhoud? Een aanvaller kan de HTTP-inhoud op de door u bezochte pagina vervangen door iets anders om daarmee uw aanmeldingsgegevens te stelen, uw account over te nemen, gevoelige informatie over u te bemachtigen, of te proberen malware op uw computer te installeren.

Hoe weet ik of een pagina gemengde inhoud bevat?

Zoek naar een pictogram in uw adresbalk om vast te stellen of de pagina gemengde inhoud bevat.

green lock 52

Geen gemengde inhoud: veilig

• green lock 42: u ziet een groen slot wanneer u zich op een volledig veilige pagina bevindt. Om te zien of Firefox onderdelen van de pagina heeft geblokkeerd die niet veilig zijn, klikt u op het groene slotpictogram. Zie de sectie Gemengde inhoud deblokkeren hieronder voor meer informatie.

Gemengde inhoud is geblokkeerd: veilig

• blocked secure 42: u ziet een groen slot met een grijze waarschuwingsdriehoek als Firefox onveilige elementen op de pagina heeft geblokkeerd. Dit betekent dat de pagina nu veilig is. Klik op het pictogram om het Beheercentrum uit te vouwen en meer beveiligingsdetails over die pagina te zien.

Gemengde inhoud is niet geblokkeerd: niet veilig

• unblocked mixed content 42: als u een slot met een rode streep erdoorheen ziet, blokkeert Firefox geen onveilige elementen, en is die pagina kwetsbaar voor afluisteren en aanvallen waarbij uw persoonlijke gegevens vanaf de website zouden kunnen worden gestolen. Tenzij u gemengde inhoud hebt gedeblokkeerd via de instructies in de volgende sectie, zou u dit pictogram niet mogen zien.
  • orange triangle grey lock 42: een grijs slot met een oranje driehoek geeft aan dat Firefox geen onveilige passieve inhoud blokkeert. Aanvallers zouden gedeelten van de pagina kunnen manipuleren, zoals door misleidende of ongepaste inhoud weer te geven, maar ze zouden niet uw persoonlijke gegevens vanaf de website moeten kunnen stelen.

Gemengde inhoud deblokkeren

Het deblokkeren van gemengde inhoud wordt niet aanbevolen, maar kan worden gedaan als dat nodig is:

1. Klik op het slotpictogram in de adresbalk.
  2. Klik op de pijl op het Beheercentrum:
    unblock mixed content 42

blocked 52
  3. Klik op Bescherming voor nu uitschakelen.

disable protection 42
    disable blocking 52

Om bescherming in te schakelen, volgt u de voorgaande stappen en klikt u op Bescherming inschakelen.

Waarschuwing: het deblokkeren van gemengde inhoud kan u kwetsbaar maken voor aanvallen.
Ontwikkelaars: als uw website beveiligingsfouten genereert vanwege onveilige inhoud, bekijk dan het MDN-artikel Een website met geblokkeerde gemengde inhoud in orde maken.