Berichten verzenden en ontvangen in Thunderbird

De basis

Zodra u een e-mailaccount hebt ingesteld, kunt u berichten in Thunderbird verzenden en ontvangen. U doet dit als volgt.

Een nieuw bericht verzenden

1. Klik in de Thunderbird-werkbalk op de knop Opstellen. Het venster Nieuw bericht wordt geopend.

write button edit
  2. Typ in het veld Aan het e-mailadres waarnaar u het bericht wilt verzenden.

to field edit
    TIP: Thunderbird slaat automatisch e-mailadressen waarnaar u eerder berichten hebt verzonden op in uw adresboek. Daarna vult Thunderbird bekende adressen automatisch aan terwijl u ze intypt. Druk eenvoudig op Tab zodra het juiste adres verschijnt – het adres wordt ingevuld en de cursor verplaatst zich naar het volgende veld.
  3. Typ het onderwerp van uw bericht in het veld Onderwerp.

subject field edit
  4. Typ uw bericht in het berichtvenster.
    message pane edit
    TIP: als HTML-opmaak van samengestelde tekst in de accountinstellingen is toegestaan, kunt u de verschijning van uw bericht aanpassen met behulp van Thunderbirds tekstverwerkingsfuncties in de opmaakbalk boven het berichtvenster. Smileys zijn inbegrepen!
  5. Klik op de knop Verzenden.

send edit
NOOT: Thunderbird slaat kopieën van al uw verzonden berichten op in de map Verzonden.

Berichten ontvangen

Thunderbird controleert telkens wanneer u de toepassing opent op nieuwe berichten. Ook wordt er elke 10 minuten automatisch gecontroleerd.

Klik om op een ander willekeurig tijdstip te controleren op de knop Berichten ophalenE-mail ophalen in de werkbalk.

get mail edit

Aanpassen hoe berichten worden verzonden en ontvangen

Laat Thunderbird werken zoals u dat wilt! Veel instellingen kunnen eenvoudig worden aangepast.

Automatisch controleren op nieuwe berichten

Instellen hoe vaak u Thunderbird automatisch op nieuwe berichten wilt laten controleren:

1. Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu .
  2. Selecteer OptiesOpties… en AccountinstellingenAccountinstellingen… vanuit het submenu.
  3. Klik in het accountpaneel op Serverinstellingen onder uw account.
  4. Kies het tijdsinterval voor het controleren in de instellingOp nieuwe berichten controleren om de. Als u Thunderbird niet automatisch wilt laten controleren, haal dan het vinkje bij deze instelling weg.
  5. Klik op de knop OK om het venster Optieste sluiten en uw instellingen op te slaan.

of

1. Klik in de Thunderbird-menubalk op het menu Extra.
  2. Klik op AccountinstellingenAccountinstellingen….
  3. Klik in het accountpaneel op Serverinstellingen onder uw account.
  4. Kies het tijdsinterval voor het controleren in de instellingOp nieuwe berichten controleren om de. Als u Thunderbird niet automatisch wilt laten controleren, haal dan het vinkje bij deze instelling weg.
  5. Klik op de knop OK om het venster Optieste sluiten en uw instellingen op te slaan.

Automatisch opslaan

Wanneer u een nieuw bericht opstelt, wordt uw werk automatisch om de 5 minuten opgeslagen. U kunt dit echter vaker of minder vaak laten gebeuren:

1. Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu .
  2. Selecteer OptiesOpties… en OptiesOpties… vanuit het submenu.
  3. Klik op het paneel Opstellen.
  4. Klik op het tabblad Algemeen.
  5. Kies het tijdsinterval voor het automatisch opslaan in de instelling Elke x minuten automatisch opslaan. Als u Thunderbird niet automatisch wilt laten opslaan, haal dan het vinkje bij deze instelling weg.
  6. Klik op de knop OK om het venster Opties te sluiten en uw instellingen op te slaan.

of

1. Klik in de Thunderbird-menubalk op het menu Extra.
  2. Klik op OptiesOpties….
  3. Klik op het paneel Opstellen.
  4. Klik op het tabblad Algemeen.
  5. Kies het tijdsinterval voor het automatisch opslaan in de instelling Elke x minuten automatisch opslaan. Als u Thunderbird niet automatisch wilt laten opslaan, haal dan het vinkje bij deze instelling weg.
  6. Klik op de knop OK om het venster Opties te sluiten en uw instellingen op te slaan.

Geluidsmelding voor nieuwe berichten

Uw eigen geluidsmelding voor nieuwe berichten kiezen:

1. Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu .
  2. Selecteer OptiesOpties… en OptiesOpties… vanuit het submenu.
  3. Klik op het paneel Algemeen.
  4. Klik op de optie Het volgende geluidsbestand gebruiken.
  5. Klik op de knop Bladeren….
  6. Kies uw geluidsbestand en klik op de knop Openen.
  7. U kunt een voorbeeld van het geluidsbestand horen door op de knop Afspelen te klikken.
  8. Klik op de knop OK om het venster Opties te sluiten en uw instellingen op te slaan.

of

1. Klik in de Thunderbird-menubalk op het menu Extra.
  2. Klik op OptiesOpties….
  3. Klik op het paneel Algemeen.
  4. Klik op de optie Het volgende geluidsbestand gebruiken.
  5. Klik op de knop Bladeren….
  6. Kies uw geluidsbestand en klik op de knop Openen.
  7. U kunt een voorbeeld van het geluidsbestand horen door op de knop Afspelen te klikken.
  8. Klik op de knop OK om het venster Opties te sluiten en uw instellingen op te slaan.

Berichten markeren als gelezen

Thunderbird geeft ongelezen berichten weer in een vet lettertype, en markeert een bericht als gelezen en in het normale type zodra u op een bericht klikt. Als dit gedrag u niet bevalt, kunt u het tijdsinterval voordat Thunderbird berichten als gelezen markeert wijzigen:

1. Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu .
  2. Selecteer OptiesOpties… en OptiesOpties… vanuit het submenu.
  3. Klik op het paneel Geavanceerd.
  4. Klik op het tabblad Lezen & weergave.
  5. Klik op de optie Na x seconden weergeven en stel in hoe lang Thunderbird moet wachten voordat een bericht als gelezen wordt gemarkeerd.
  6. Klik op de knop OK om het venster Opties te sluiten en uw instellingen op te slaan.

of

1. Klik in de Thunderbird-menubalk op het menu Extra.
  2. Klik op OptiesOpties….
  3. Klik op het paneel Geavanceerd.
  4. Klik op het tabblad Lezen & weergave.
  5. Klik op de optie Na x seconden weergeven en stel in hoe lang Thunderbird moet wachten voordat een bericht als gelezen wordt gemarkeerd.
  6. Klik op de knop OK om het venster Opties te sluiten en uw instellingen op te slaan.

Geavanceerd

E-mailaccounts configureren

Wanneer Thunderbird berichten downloadt, gebruikt het de configuratie in de pagina Serverinstellingen van iedere e-mailaccount. Elk e-mailadres komt overeen met één server voor inkomende e-mail (POP of IMAP). Als u de serverinstellingen van uw account wilt wijzigen:

1. Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu .
  2. Selecteer OptiesOpties… en AccountinstellingenAccountinstellingen… vanuit het submenu.
  3. Klik in het accountpaneel op Serverinstellingen onder uw account.

of

1. Klik in de Thunderbird-menubalk op het menu Extra.
  2. Klik op AccountinstellingenAccountinstellingen….
  3. Klik in het accountpaneel op Serverinstellingen onder uw account.

Thunderbird verzendt berichten naar de SMTP-server die aan de geselecteerde e-mailaccount is toegewezen:

1. Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu .
  2. Selecteer OptiesOptie… en AccountinstellingenAccountinstellingen… vanuit het submenu.
  3. Scroll in het accountpaneel omlaag in de accountlijst. Het laatste item is de Uitgaande server (SMTP). Klik op dit item.
  4. Selecteer een server in de lijst en klik op de knop Bewerken….
  5. Breng uw wijzigingen aan in het venster SMTP-server en klik op OK om uw wijzigingen op te slaan en het venster te sluiten.

of

1. Klik in de Thunderbird-menubalk op het menu Extra.
  2. Klik op AccountinstellingenAccountinstellingen….
  3. Scroll in het accountpaneel omlaag in de accountlijst. Het laatste item is de Uitgaande server (SMTP). Klik op dit item.
  4. Selecteer een server in de lijst en klik op de knop Bewerken….
  5. Breng uw wijzigingen aan in het venster SMTP-server en klik op OK om uw wijzigingen op te slaan en het venster te sluiten.

Vervolgens wordt de Uitgaande SMTP-server aan iedere account toegewezen:

1. Klik op de account en selecteer de gewenste server in de vervolgkeuzelijst Uitgaande server (SMTP).
  2. Sla uw instellingen op door op de knop OK te klikken.

Elke e-mailaccount wordt in het paneel “Alle mappen” aan de linkerkant van de Thunderbird-interface vermeld:

Voor informatie over het handmatig configureren van e-mailaccounts, zie Handmatige accountconfiguratie. Voor informatie over het automatisch configureren van nieuwe e-mailaccounts, zie Automatische accountconfiguratie.

Inkomende berichten downloaden

Standaard zal Thunderbird uw mailserver(s) bij het opstarten van de toepassing op nieuwe berichten controleren en daarna automatisch, zoals eerder beschreven in dit artikel. Daarnaast kunt u handmatig op elk gewenst moment op nieuwe berichten controleren:

• Om nieuwe berichten op te halen voor de huidige geselecteerde account:
    • Vanuit de menuknop van de toepassing:
      • Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu .
      • Selecteer Bestand, gevolgd door Nieuwe berichten ophalen voor en Huidige account vanuit het submenu.
    • Klik op de knop Berichten ophalenE-mail ophalen in de linkerbovenhoek van het Thunderbird-hoofdvenster.
    • Gebruik de sneltoets.
    • Klik met de rechtermuisknop op de account in het mappenpaneel en selecteer Berichten ophalen.
    • Vanuit de menubalk:
      • Klik op het menu Bestand.
      • Selecteer Nieuwe berichten ophalen voor en klik op Huidige account vanuit het submenu (waar “Huidige account” de in het mappenpaneel gemarkeerde account is).
  • Om nieuwe berichten op te halen voor alle accounts:
    • Vanuit de menuknop van de toepassing:
      • Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu .
      • Selecteer Bestand, gevolgd door Nieuwe berichten ophalen voor en Alle accounts vanuit het submenu.
    • Klik in de Thunderbird-werkbalk op de vervolgkeuzepijl van de knop Berichten ophalen ⇓E-mail ophalen ⇓ en selecteer dan Alle nieuwe berichten ophalen.
    • Gebruik de sneltoets.
    • Vanuit de menubalk:
      • Klik op het menu Bestand.
      • Kies Nieuwe berichten ophalen voor en klik op Alle accounts vanuit het submenu.

Een nieuw bericht opstellen

Een nieuw bericht opstellen:

• Vanuit de menuknop van de toepassing:
    • Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu .
    • Selecteer Nieuw bericht en Bericht vanuit het submenu.
  • Klik op de knop Opstellen in de Thunderbird-werkbalk.
  • Klik in de Thunderbird-menubalk op het menu Bericht en selecteer Nieuw bericht.
  • Gebruik de sneltoets.

Als een e-mail- (of nieuwsgroep)account in het paneel Alle mappen is gemarkeerd, zal het Van-adres van het bericht standaard dat van de geselecteerde account zijn. Als geen account is opgegeven, zal het Van-adres standaard het adres zijn van de eerste account die in de Accountinstellingen is geconfigureerd. Klik op de Van-vervolgkeuzelijst om een andere account te selecteren.

Specificeer één berichtontvanger per regel. Klik op het pijltje in het veld links van de naam van de ontvanger om het type ontvanger te specificeren (bijvoorbeeld “Aan”, “CC” etc.).

Om adressen vanuit uw adresboek in te voegen voert u enkele tekens uit de naam van de persoon in in het veld Aan. Een vervolgkeuzelijst zal alle adresboekvermeldingen tonen waarvan de voor- of achternaam met de ingevoerde tekens begint, of vermeldingen waarin de ingevoerde tekenreeks bestaat. Als u bijvoorbeeld “se” invoert, zal iedereen in het adresboek met de achternaam “Serrano” of “Casey”, of de voornaam “Sean” of “Jesse” in de vervolgkeuzelijst worden weergegeven.

U kunt ook adressen vanuit uw adresboek naar een nieuw bericht slepen. Open eenvoudig het adresboek, selecteer de gewenste vermelding en sleep deze naar het ontvangergebied van het nieuwe bericht.

Een bericht beantwoorden

Een bericht beantwoorden:

• Vanuit de menuknop van de toepassing:
    • Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu .
    • Selecteer Bericht en daarna Beantwoorden of Allen beantwoorden zodra het bericht wordt weergegeven.
  • Klik op de knop Beantwoorden of Allen beantwoorden in de Thunderbird-werkbalk zodra het bericht wordt weergegeven.
  • Klik met de rechtermuisknop op het bericht in de berichtenlijst en selecteer Afzender beantwoorden (CtrlCommand + R), Allen beantwoorden (CtrlCommand + Shift + R) of Lijst beantwoorden (CtrlCommand + Shift + L).

Zie ook

Deel dit artikel: http://mzl.la/1ApHlPE