Berichten verzenden en ontvangen in Thunderbird

De basis

Zodra u een e-mailaccount hebt ingesteld, kunt u berichten in Thunderbird verzenden en ontvangen. U doet dit als volgt.

Een nieuw bericht verzenden

1. Klik in de Thunderbird-werkbalk op de knop Opstellen. Het venster Nieuw bericht wordt geopend (ook wel bekend als opstelvenster).

TB91-mail-toolbar-write-button
  2. Typ in het veld Aan het e-mailadres van een persoon waarnaar u het bericht wilt verzenden. Druk op Enter of Tab na elk adres, waardoor het een ontvangersitem (ook wel bekend als ontvangerspil) wordt. U kunt ook de onthullingsknoppen Cc en Bcc of >> gebruiken om andere soorten ontvangers toe te voegen. Druk opnieuw op Enter nadat u alle ontvangers hebt ingegeven om door te gaan naar het onderwerpveld.

Lees voor gedetailleerde informatie over het efficiënt adresseren en gebruiken van ontvangersitems het artikel Een e-mailbericht adresseren.

TB91-write-addressing-area-to-recipients-autocomplete

Tip: voer ontvangers sneller in met automatisch aanvullen
    Als u een bericht verzendt, slaat Thunderbird automatisch de e-mailadressen van alle ontvangers op in uw adresboek. Als u een nieuw bericht opstelt, zal Thunderbird vervolgens automatisch bekende adressen uit uw adresboek aanvullen terwijl u ze intypt. Druk gewoon op Tab of Enter als het juiste adres verschijnt, of selecteer er een uit de lijst met voorgestelde ontvangers – het adres wordt dan ingevoerd en u kunt er nog een invoeren. Meer info over efficiënte zoekopdrachten met automatisch aanvullen in Een e-mailbericht adresseren.
  3. Typ het onderwerp van uw bericht in het veld Onderwerp en druk vervolgens op Enter om verder te gaan naar het berichtenpaneel.

TB91-write-subject
  4. Typ uw bericht en maak het op in het berichtenpaneel.

TB91-write-body-text-formatting-toolbar-insert-button-popup
    Tip: u kunt het uiterlijk van uw bericht aanpassen met de tekstverwerkingsfuncties van Thunderbird in de Opmaakbalk boven het berichtenpaneel. U kunt eenvoudig tekstopmaak toepassen of koppelingen, afbeeldingen, tabellen of smileys invoegen. smiley number 3 Thunderbird verzendt automatisch opgemaakte berichten in HTML-opmaak en niet-opgemaakte berichten als platte tekst.
  5. Klik op de knop Verzenden of druk op CtrlCmd+Enter.

TB91-write-send-button
Noot: Thunderbird slaat een kopie van uw verzonden bericht op in de map Verzonden van uw account.

Berichten ontvangen

Standaard controleert Thunderbird telkens wanneer u de toepassing opent op nieuwe berichten. Ook wordt er elke 10 minuten automatisch gecontroleerd terwijl de toepassing actief is. Dit gedrag voor beide acties kan worden aangepast (zie hieronder).

Klik op de knop Berichten ophalenE-mail ophalen in de werkbalk om op een ander willekeurig tijdstip te controleren.

TB91-get-messages-button

Aanpassen hoe berichten worden verzonden en ontvangen

Laat Thunderbird werken zoals u dat wilt! Veel instellingen kunnen eenvoudig worden aangepast.

Automatisch controleren op nieuwe berichten

Instellen hoe vaak u Thunderbird automatisch op nieuwe berichten wilt laten controleren:

1. Klik > Accountinstellingen (of vanuit het hoofdmenu, ExtraBewerken > Accountinstellingen).
  2. Klik in het accountpaneel op Serverinstellingen onder uw account.
  3. Kies het tijdsinterval voor het controleren in de instelling Op nieuwe berichten controleren om de. Als u Thunderbird niet automatisch wilt laten controleren, haal dan het vinkje bij deze instelling weg.
  4. Plaats of haal een vinkje weg bij Op nieuwe berichten controleren bij opstarten om het automatisch controleren op nieuwe berichten bij opstarten in of uit te schakelen.

Automatisch opslaan

Wanneer u een nieuw bericht opstelt, wordt uw werk automatisch om de 5 minuten opgeslagen, maar u kunt dit vaker of minder vaak laten gebeuren:

1. Klik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer Instellingen.Klik op de menuknop Fx89menuButton en kies Instellingen.
  2. Kies Opstellen.
  3. Kies het tijdsinterval voor het automatisch opslaan in de instelling Elke x minuten automatisch opslaan. Als u Thunderbird niet automatisch wilt laten opslaan, haal dan het vinkje bij deze instelling weg.

Geluidsmelding voor nieuwe berichten

Uw eigen geluidsmelding voor nieuwe berichten kiezen:

1. Klik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer Instellingen.Klik op de menuknop Fx89menuButton en kies Instellingen.
  2. Kies Algemeen.
  3. Kies in de sectie Inkomende berichten de optie Het volgende geluidsbestand gebruiken.
  4. Klik op de knop Bladeren….
  5. Kies uw geluidsbestand en klik op de knop Openen.
  6. U kunt een voorbeeld van het geluidsbestand horen door op de knop Afspelen te klikken.

Berichten markeren als gelezen

Thunderbird geeft ongelezen berichten weer in een vet lettertype, en markeert een bericht als gelezen en geeft het in het normale type weer zodra u op het bericht klikt. Als dit gedrag u niet bevalt, kunt u het tijdsinterval voordat Thunderbird berichten als gelezen markeert wijzigen:

1. Klik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer Instellingen.Klik op de menuknop Fx89menuButton en kies Instellingen.
  2. Kies Algemeen.
  3. Ga naar de sectie Lezen & Weergave.
  4. Kies de optie Na … seconden weergeven om in te stellen hoe lang Thunderbird moet wachten voordat een bericht als gelezen wordt gemarkeerd.

Geavanceerd

E-mailaccounts configureren

Wanneer Thunderbird berichten downloadt, gebruikt het de configuratie in de pagina Serverinstellingen van elke e-mailaccount. Elk e-mailadres komt overeen met één server voor inkomende e-mail (POP of IMAP). Als u de serverinstellingen van uw account wilt wijzigen:

1. Klik in de menubalk van Thunderbird op het menu ExtraBewerken en klik op AccountinstellingenAccountinstellingen…, of klik op de menuknop New Fx Menu en selecteer OptiesVoorkeuren en Accountinstellingen vanuit het submenu.
  2. Klik in het accountpaneel op Serverinstellingen onder uw account.

Thunderbird verzendt berichten naar de SMTP-server die aan de geselecteerde e-mailaccount is toegewezen:

1. Klik in de menubalk van Thunderbird op het menu ExtraBewerken en klik op AccountinstellingenAccountinstellingen…, of klik op de menuknop New Fx Menu en selecteer OptiesVoorkeuren en Accountinstellingen vanuit het submenu.
  2. Scroll in het accountpaneel omlaag in de accountlijst. Het laatste item is de Uitgaande server (SMTP). Klik op dit item.
  3. Selecteer een server in de lijst en klik op de knop Bewerken….
  4. Breng uw wijzigingen aan in het venster SMTP-server en klik op OK om uw wijzigingen op te slaan en het venster te sluiten.

Vervolgens wordt de Uitgaande SMTP-server aan elke account toegewezen:

1. Klik op de account en selecteer de gewenste server in de vervolgkeuzelijst Uitgaande server (SMTP).

Elke e-mailaccount wordt in het paneel Alle mappen aan de linkerkant van de Thunderbird-interface vermeld. Voor informatie over het handmatig configureren van e-mailaccounts, zie Configure an Account. Voor informatie over het automatisch configureren van nieuwe e-mailaccounts, zie Automatische accountconfiguratie.

Inkomende berichten downloaden

Standaard zal Thunderbird uw mailserver(s) bij het opstarten van de toepassing op nieuwe berichten controleren en daarna automatisch, zoals eerder beschreven in dit artikel. Daarnaast kunt u handmatig op elk gewenst moment op nieuwe berichten controleren.

Om nieuwe berichten op te halen voor de huidige geselecteerde account kunt u een van de volgende methoden gebruiken:

• Vanuit de menuknop van de toepassing:
    • Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu.
    • Selecteer Bestand, gevolgd door Nieuwe berichten ophalen voor en Huidige account vanuit het submenu.
  • Klik op de knop Berichten ophalenE-mail ophalen in de linkerbovenhoek van het Thunderbird-hoofdvenster.
  • Gebruik de sneltoets.
  • Klik met de rechtermuisknop op de account in het mappenpaneel en selecteer Berichten ophalen.
  • Vanuit de menubalk:
    • Klik op het menu Bestand.
    • Selecteer Nieuwe berichten ophalen voor en klik op Huidige account vanuit het submenu (waar Huidige account de in het mappenpaneel gemarkeerde account is).

Om nieuwe berichten op te halen voor alle accounts kunt u een van de volgende methoden gebruiken:

• Vanuit de menuknop van de toepassing:
    • Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu.
    • Selecteer Bestand, gevolgd door Nieuwe berichten ophalen voor en Alle accounts vanuit het submenu.
  • Klik in de Thunderbird-werkbalk op de vervolgkeuzepijl van de knop Berichten ophalen ⇓E-mail ophalen ⇓ en selecteer dan Alle nieuwe berichten ophalen.
  • Gebruik de sneltoets.
  • Vanuit de menubalk:
    • Klik op het menu Bestand.
    • Kies Nieuwe berichten ophalen voor en klik op Alle accounts vanuit het submenu.

Een nieuw bericht opstellen

Om een nieuw bericht op te stellen kunt u een van de volgende methoden gebruiken:

• Vanuit de menuknop van de toepassing: > Nieuw > Bericht.
  • Klik op de knop Opstellen in de E-mailwerkbalk.
  • Klik in de Thunderbird-menubalk op het menu Bericht en selecteer Nieuw bericht.
  • Gebruik de sneltoets.

Als een e-mail- (of nieuwsgroep)account in het Mappenpaneel is gemarkeerd, zal het Van-adres van het bericht standaard dat van de geselecteerde account zijn. Als geen account is opgegeven, zal het Van-adres standaard het adres zijn van de eerste account die in de Accountinstellingen is geconfigureerd. Klik op de Van-vervolgkeuzelijst om een andere account te selecteren.

Lees voor meer details over het toevoegen van en omgaan met ontvangersitems (ook bekend als ontvangerpillen) in het adresgebied, waaronder meer informatie over automatisch aanvullen van ontvangers, Een e-mailbericht adresseren.

Om een ontvanger vanuit uw adresboek in te voegen kunt u gewoon de naam van de persoon in het gewenste ontvangersveld, bijvoorbeeld in het veld Aan, beginnen te typen. Een vervolgkeuzelijst zal alle adresboekvermeldingen tonen waarvan de voor- of achternaam met de ingevoerde tekens begint, of vermeldingen waarin de ingevoerde tekenreeks bestaat. Als u bijvoorbeeld se invoert, zal iedereen in het adresboek met de achternaam Serrano of Casey, of de voornaam Sean of Jesse in de vervolgkeuzelijst worden weergegeven.

U kunt ook adressen vanuit uw adresboek naar een nieuw bericht slepen. Open eenvoudig het adresboek, selecteer de gewenste vermelding en sleep deze naar het ontvangergebied van het nieuwe bericht.

Een bericht beantwoorden

Om een bericht te beantwoorden kunt u een van de volgende methoden gebruiken:

• Vanuit de menuknop van de toepassing:
    • Klik op de menuknop van de toepassing New Fx Menu.
    • Selecteer Bericht en daarna Beantwoorden of Allen beantwoorden zodra het bericht wordt weergegeven.
  • Klik op de knop Beantwoorden of Allen beantwoorden in de berichtkopwerkbalk zodra het bericht wordt weergegeven.
  • Klik met de rechtermuisknop op het bericht in de berichtenlijst en selecteer Afzender beantwoorden (CtrlCommand + R), Allen beantwoorden (CtrlCommand + Shift + R) of Lijst beantwoorden (CtrlCommand + Shift + L).

Zie ook

Problemen