Add-ons voor Thunderbird - Veelgestelde vragen

(Doorgestuurd vanaf FAQ over add-ons en extensies)

Wat is een add-on?

Add-ons zijn extensies en andere toevoegingen die nieuwe functionaliteiten aan Thunderbird toevoegen of de vormgeving ervan wijzigen. Thunderbird bevat een open, uitbreidbare ontwerp- en programma-architectuur. Hierdoor kunnen mensen ‘add-ons’ voor Thunderbird maken.

Wie maakt add-ons?

Add-ons worden meestal gemaakt door Mozilla-vrijwilligers, geen Mozilla-personeelsleden (hoewel sommige personeelsleden in hun vrije tijd add-ons maken). Over het algemeen is Mozilla echter niet direct betrokken bij de ontwikkeling van add-ons. Ook is Mozilla niet verantwoordelijk voor de ondersteuning van add-ons, ondanks dat Mozilla de hosting verzorgt van een website waarop ontwikkelaars hun add-ons kunnen verspreiden, en Mozilla de add-ons die via die website worden verspreid beoordeelt. Als u hulp nodig hebt bij een add-on, dient u contact op te nemen met de maker van de add-on.

Waar kan ik add-ons verkrijgen?

De meeste add-ons voor Thunderbird worden verspreid via de Mozilla-add-ons-website (hoewel add-onmakers hun add-ons op iedere gewenste manier kunnen verspreiden). U kunt de add-ons-website via een webbrowser of vanuit Thunderbird zelf doorzoeken en verkennen. Ook kunt u de Thunderbird-interface gebruiken (selecteer de menuknop New Fx Menu > Add-ons of Extra > Add-ons om add-ons te verkennen).

Hoe installeer ik een add-on?

Er zijn twee manieren waarop u add-ons kunt installeren: vanuit Thunderbird en buiten Thunderbird om.

Add-ons installeren buiten Thunderbird om (bv. via een webbrowser als Firefox)

1. Download de add-on naar uw computer, tenzij u deze al hebt opgeslagen.
  2. Klik in Thunderbird op de menuknop New Fx Menu en klik op Add-ons, of selecteer Extra > Add-ons.
  3. Klik op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek links naast het zoekveld en selecteer Add-on installeren via bestand….
  4. Blader naar de locatie van het add-on-installatiebestand, selecteer het en klik op Openen.
  5. Klik op Nu installeren zodra de knop beschikbaar is.
    • Add-ons die afkomstig zijn van https://addons.mozilla.org/ zijn beoordeeld door Mozilla.
    • Als de auteur is geverifieerd, zal zijn of haar naam worden weergegeven.
  6. Herstart Thunderbird om uw wijzigingen te voltooien.

Add-ons installeren vanuit Thunderbird

1. Klik op de menuknop New Fx Menu en klik op Add-ons, of selecteer Extra > Add-ons.
  2. Klik op Extensies.
  3. Typ de naam of trefwoorden van de gewenste add-on in het zoekveld en klik op het vergrootglaspictogram (of druk op ReturnEnter).
  4. Selecteer de gewenste add-on in de lijst met resultaten.
  5. Klik op Installeren.
    • Add-ons die afkomstig zijn van https://addons.mozilla.org/ zijn beoordeeld door Mozilla.
    • Als de auteur is geverifieerd, zal zijn of haar naam worden weergegeven.
  6. Herstart Thunderbird om uw wijzigingen te voltooien.

Hoe configureer ik add-ons?

Niet alle add-ons bevatten instelbare opties. Als ze dit wel hebben, is het aan de ontwikkelaar van de add-on om te bepalen hoe gebruikers deze opties kunnen benaderen. Vaak zullen ontwikkelaars een optie voor hun add-on beschikbaar maken in het menu Extra van Thunderbird. Wend u tot de instructies of documentatie van de add-on, die zich waarschijnlijk op de pagina bevinden waarvandaan u de add-on hebt gedownload.

Wat als mijn add-on niet werkt?

Neem voor ondersteuning contact op met de ontwikkelaar van de add-on.

Hoe zie ik welke add-ons er zijn geïnstalleerd?

Klik op de menuknop New Fx Menu en klik op Add-ons, of selecteer Extra > Add-ons in het menu om te zien welke add-ons er al in Thunderbird zijn geïnstalleerd. Geïnstalleerde add-ons worden weergegeven in de panelen Extensies en Vormgeving.

Hoe werk ik een add-on bij?

Thunderbird werkt add-ons automatisch bij, maar u kunt altijd handmatig op updates controleren.

1. Klik op de menuknop New Fx Menu en klik op Add-ons, of selecteer Extra > Add-ons vanuit het menu.
  2. Klik op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek en selecteer daarna Controleren op updates.

Hoe kan ik een add-on uitschakelen of de-installeren?

1. Klik in Thunderbird op de menuknop New Fx Menu en klik op Add-ons, of selecteer Extra > Add-ons.
  2. Selecteer de add-on in het paneel Extensies of Vormgeving.
  3. Klik op Uitschakelen om het laden van de add-on tegen te gaan (zonder de add-on te verwijderen). Als alternatief kunt u op Verwijderen klikken om de add-on volledig uit Thunderbird te verwijderen.
  4. Herstart Thunderbird.

Hoe maak/ontwikkel ik een add-on?

Mogelijk vindt u informatie over ontwikkeling van add-ons op de pagina Add-ons van het Mozilla Developer Network (MDN). MDN heeft een handleiding over extensieontwikkeling.