Aanmelden met Persona

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 36421
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: eerste vertaling
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie

De allereerste keer aanmelden met Persona

Een aspect dat anders is bij Persona is dat als uw e-mailprovider Persona ondersteunt, u geen nieuwe account hoeft aan te maken - u kunt gewoon uw bestaande e-mailadres gebruiken. Met andere woorden, u hoeft zich niet te “registreren” voor het “aanmelden”.

Ook als u Persona nooit eerder hebt gebruikt, kunt u aan de slag gaan door op een website die Persona ondersteunt op een knop met de tekst “Sign In” te klikken. De website kan de Persona-huisstijl gebruiken en iets melden in de trant van “Sign in with your email” of “Sign in with Persona”, maar dit kunnen ook andere huisstijlen of bewoordingen zijn die mede afhankelijk zijn van de taalversie van de browser.

Dit is bijvoorbeeld de banner van het Mozilla Developer Network:

persona-signin-mdn

Dit is die van Voost:

persona-signin-voost

Deze is van de Persona-demowebsite 123done:

persona-signin-123done

Wanneer u op de knop klikt, verschijnt een pop-upmelding van Persona die u naar een e-mailadres vraagt dat u wilt gebruiken. U kunt elk gewenst e-mailadres gebruiken dat van u is. Het adres dat u kiest zal als uw identiteit op die bepaalde website worden gebruikt.

persona-initial-signin-dialog

Wat er daarna gebeurt hangt af van uw e-mailprovider. Sommige e-mailproviders bieden uitgebreide ondersteuning voor Persona, terwijl andere het afhandelen van de gebruikers overlaten aan de Persona-service zelf.

Houd er rekening mee dat u niet hoeft uit te zoeken of uw e-mailprovider uitgebreide ondersteuning voor Persona biedt; uw browser zal dit zelf bepalen, gebaseerd op het gekozen e-mailadres.

Als uw e-mailprovider geen uitgebreide ondersteuning voor Persona biedt

Als uw e-mailprovider geen uitgebreide ondersteuning voor Persona biedt en u Persona nooit eerder hebt gebruikt, zal u worden gevraagd een nieuw wachtwoord te bedenken dat u met Persona wilt gebruiken. Zodra u een wachtwoord hebt gekozen, zal u worden gevraagd een e-mailbericht van Persona te controleren en op een koppeling hierin te klikken. Het klikken op de koppeling bevestigt dat het ingevoerde e-mailadres aan u toebehoort, omdat alleen u toegang tot uw Postvak IN hebt.

Na het bevestigen van uw e-mailadres wordt u naar de oorspronkelijke website teruggeleid en aangemeld. Als u zich voor de eerste keer bij de website aanmeldt, kan de website om extra gegevens vragen om uw registratie te voltooien, zoals uw adres of leeftijd.

U beschikt nu over een account met de Mozilla Persona-service. Mozilla beheert deze service met name voor mensen waarvan hun e-mailproviders nog geen uitgebreide ondersteuning voor Persona bieden. U kunt zo veel mogelijk e-mailadressen toevoegen als u wilt, van elke willekeurige e-mailprovider. Dit is het enige wachtwoord dat u ooit nodig hebt wanneer u voor Persona geschikte websites bezoekt. U kunt uw account beheren door de Persona-website te bezoeken.

Dit wachtwoord wordt uitsluitend met de Mozilla Persona-service gedeeld. Omdat u bij Mozilla hebt bewezen dat u de eigenaar bent van het e-mailadres dat aan de account is verbonden, kan Mozilla telkens wanneer u zich met behulp van een van die adressen bij een website probeert aan te melden voor u garant staan. Mozilla doet dit door verificatiegegevens aan uw browser uit te geven die aan websites kenbaar worden gemaakt wanneer u zich probeert aan te melden.

Uw browser bewaart deze verificatiegegevens automatisch voor een bepaalde periode, zodat u het wachtwoord niet telkens wanneer u zich bij een website aanmeldt opnieuw hoeft in te voeren.

Als uw e-mailprovider uitgebreide ondersteuning voor Persona biedt

Als uw e-mailprovider uitgebreide ondersteuning voor Persona biedt, is het zelfs eenvoudiger. Uw browser zal de e-mailprovider vragen te bevestigen dat u eigenaar van het e-mailadres bent:

• Als u al bij uw e-mailprovider bent aangemeld (als u bijvoorbeeld het grootste deel van de tijd bij Gmail blijft aangemeld, bent u dat waarschijnlijk), meldt uw browser u bij de website aan en wordt helemaal niet om een wachtwoord gevraagd.
  • In andere gevallen zal uw browser vragen u bij uw e-mailprovider aan te melden. Daarna wordt u automatisch bij de oorspronkelijke website aangemeld.

Nogmaals, als u zich voor de eerste keer bij de website aanmeldt, kan deze u vragen aanvullende gegevens in te voeren om uw registratie te voltooien, zoals uw adres of leeftijd.

Uw Persona-aanmelding onthouden

Wanneer u zich aanmeldt met Persona, kunt u een dialoogvenster te zien krijgen dat er als volgt uitziet:

persona-remember-you-dialog

Als u op “Een maand” klikt, zal uw browser uw Persona-verificatiegegevens een maand lang bewaren, waardoor u zich een volledige maand bij elke website die voor Persona geschikt is kunt aanmelden zonder dat u een wachtwoord hoeft in te voeren. Uiteraard betekent dit dat een andere persoon die achter uw computer zit zich als u kan aanmelden. Kies deze optie dus alleen als u de enige persoon bent die de computer gebruikt, of als u iemand anders die deze kan gebruiken vertrouwt.

Selecteer in het andere geval de optie “Alleen deze sessie”. Als u dit doet, zal uw browser uw Persona-verificatiegegevens slechts ongeveer een uur bewaren voordat opnieuw om het invoeren van uw wachtwoord wordt gevraagd.

Als u zeker wilt zijn dat de website de volgende keer dat iemand zich vanaf deze browser aanmeldt om een wachtwoord vraagt, zie dan de handleiding voor het afmelden met Persona.