Firefox loopt vast of reageert niet – Het probleem verhelpen

(Doorgestuurd vanaf Firefox hangt)

Wanneer Firefox vastloopt, reageert het niet meer op uw muisklikken en toetsaanslagen en lijkt het niets meer te doen. Ook wordt een label (Reageert niet) in de titelbalk weergegeven en wordt de muiscursor een draaiend wieltje wanneer deze boven het Firefox-venster wordt gehouden.Ook wordt de muis een draaiende wachtcursor wanneer deze boven het Firefox-venster wordt gehouden. Dit artikel geeft u oplossingen voor het vastlopen van Firefox, afhankelijk van wanneer de situaties optreden.

Om problemen met vastlopen te verhelpen die niet specifiek in dit artikel worden genoemd, of als de voorgestelde oplossingen het probleem niet verhelpen, zie Problemen met Firefox analyseren en verhelpen.

Noot: als u prestatiegegevens verzendt, zal Mozilla onder andere gegevens over hangen van uw Firefox verzamelen, wat Firefox in toekomstige versies helpt te verbeteren.

Firefox loopt vast zodra het wordt geopend

Van interacties tussen bepaalde internetbeveiligingssoftware (firewall, antivirussoftware) is bekend dat het op sommige systemen voor vastlopen kan zorgen. Zo hebben bijvoorbeeld gebruikers van Windows 10 en 11 gemeld dat de 64-bits Firefox niet start, lijkt vast te lopen of geen inhoud laadt als de Webroot SecureAnywhere-software is geïnstalleerd en ingeschakeld (zie deze Webroot-forumpost en dit bugrapport voor details). Probeer uw antivirussoftware uit te schakelen om te zien of deze het probleem veroorzaakt. U kunt ook proberen om uw firewall te configureren om te zien dit het vastlopen kan stoppen.

Firefox loopt vast op willekeurige tijdstippen

Als Firefox af en toe lijkt vast te lopen en niet na een bepaalde actie (bijvoorbeeld bij het downloaden van een bestand of het afsluiten van Firefox), probeer dan de oplossingen in deze sectie.

Een nieuwe places-database aanmaken

Als vastloopsituaties periodiek optreden, kunnen deze worden veroorzaakt door een beschadigde places-database.

Informatie: in de ‘places’-bestanden worden de annotaties, bladwijzers, favorietenpictogrammen, invoergeschiedenis, sleutelwoorden en navigatiegeschiedenis (een record van bezochte pagina’s) bewaard.

Doe het volgende om een nieuwe places-database aan te maken:

Waarschuwing: hierdoor worden uw navigatiegeschiedenis gewist en bladwijzers van de huidige dag verwijderd.
  1. Open uw profielmap:

• Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie.Selecteer Meer probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij Profielmap-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten. Wacht totdat Firefox volledig is afgesloten.
  3. Zoek in de Firefox-profielmap naar de bestanden places.sqlite en places.sqlite-journal (als ze bestaan) en hernoem deze naar places.sqlite.oud en places.sqlite-journal.oud.
    • Om een bestand te hernoemen klikt u hierop met de rechtermuisknop en selecteert u Hernoemen in het menuklikt u hier eenmaal op om het te selecteren en klikt u vervolgens een tweede keer op de bestandsnaam om deze bewerkbaar te maken. Voeg vervolgens .oud toe aan het einde van de naam.
  4. Open Firefox tenslotte opnieuw.
    • Zodra Firefox opnieuw wordt geopend, wordt een nieuwe places-database aangemaakt. Uw navigatiegeschiedenis gaat verloren, maar Firefox zal automatisch uw bladwijzers uit het meest recente reservekopiebestand importeren.

Hardwareversnelling uitschakelen

Bij sommige grafische kaarten en installaties van stuurprogramma’s kan Firefox vastlopen bij het gebruik van hardwareversnelling. U kunt hardwareversnelling proberen uit te schakelen om te zien of dit het probleem verhelpt.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Geavanceerd en het tabblad Algemeen.
  3. Haal het vinkje weg bij Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar.
  4. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  5. Start Firefox zoals u gewend bent.
  1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het tabblad Algemeen
  3. Haal onder Prestaties het vinkje weg bij Aanbevolen prestatie-instellingen gebruiken.
    Er worden aanvullende instellingen weergegeven.
    Fx55Performance-disableHWA
  4. Haal het vinkje weg bij Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar.
  5. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  6. Start Firefox zoals u gewend bent.

Als het probleem niet langer optreedt, was hardwareversnelling waarschijnlijk de oorzaak. U kunt proberen de stuurprogramma’s van uw grafische kaart bij te werken om te zien of dat het probleem verhelpt, of eenvoudig Firefox zonder hardwareversnelling gebruiken.

De PAC-implementatie wijzigen

Als u een bestand voor automatische proxyconfiguratie (PAC) gebruikt, kan Firefox vastlopen wanneer u websites probeert te laden die niet bestaan of die u onlangs niet hebt geopend. Om vast te stellen of u een bestand voor automatische proxyconfiguratie gebruikt:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Ga in het paneel Algemeen omlaag naar de sectie NetwerkproxyNetwerkinstellingen.
  3. Klik op Instellingen…. Het dialoogvenster Verbindingsinstellingen verschijnt.
  4. Als URL voor automatische proxyconfiguratie is geselecteerd, maakt u gebruik van een bestand voor automatische proxyconfiguratie. Schakel deze instelling niet uit, om te voorkomen dat u geen verbinding krijgt met het internet. Breng in plaats daarvan uw netwerkbeheerder op de hoogte van deze workaround.
  5. Klik op Annuleren.

Firefox loopt vast na langdurig gebruik

Firefox kan vastlopen als het gedurende een langere tijd heeft opengestaan. Herstart Firefox om dit probleem te verhelpen.

Als u Firefox regelmatig laat openstaan, zodat u later weer kunt verdergaan bij waar u was gebleven, kunt u Firefox’ sessieherstelfunctie gebruiken. Zie Sessieherstel configureren voor meer informatie.

Firefox loopt vast bij het downloaden van bestanden of het opslaan van afbeeldingen

Als Firefox vastloopt wanneer u een bestand probeert te downloaden of een afbeelding probeert op te slaan, probeer dan de volgende oplossingen:

Downloadgeschiedenis wissen

Firefox kan vastlopen tijdens het downloaden als uw downloadgeschiedenis te groot is geworden. Om de downloadgeschiedenis te wissen:

1. Open het venster Bibliotheek met een van deze methoden:
    • Klik op de werkbalk op de knop Downloads Screenshots down arrow icon fx55, als deze beschikbaar is, en klik in het menu op Downloads.
    • Klik op de menuknop Fx89menuButton en klik in het menu op Downloads.
  2. Klik op de knop Downloads wissen bovenin het venster Bibliotheek.
  3. Download een paar voorbeeldbestanden om te bekijken of het vastlopen niet meer voorkomt.
Lees voor meer informatie over het beheren van uw downloads Gedownloade bestanden vinden en beheren in Firefox.

Een andere downloadmap kiezen

Firefox kan vastlopen als de locatie van de laatst gebruikte downloadmap (bv. een gedeeld volume of USB-station) niet langer beschikbaar is. Om dit te verhelpen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Algemeen.
  3. Selecteer Bestanden opslaan in onder Downloads en klik op de knop Kiezen…Bladeren….
  4. Kies een nieuwe maplocatie in het venster Downloadmap kiezen.
  5. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Probeer of u nu bestanden kunt downloaden of afbeeldingen kunt opslaan. Als dit werkt, kunt u desgewenst teruggaan naar uw Firefox-instellingen en Mij altijd vragen waar bestanden moeten worden opgeslagen selecteren.

Firefox loopt vast bij het afsluiten

Wanneer u Firefox afsluit, kan het soms niet reageren en in het geheugen achterblijven, zelfs als er geen Firefox-vensters openstaan. Dit kan een juiste werking van Firefox tegengaan als u de browser een volgende keer opent, of u kunt een dialoogvenster ‘Firefox sluiten’ zien met een foutmelding Firefox is al actief, maar reageert niet.Er is al een exemplaar van Firefox geopend. U moet in dat geval alle Firefox-processen beëindigen of de computer herstarten voordat u Firefox opnieuw kunt openen. (Zie De foutmelding ‘Firefox is al actief maar reageert niet’ - Het probleem verhelpen voor overige oorzaken en oplossingen.)

Gebaseerd op informatie van Firefox hangs (mozillaZine KB)