De locatiebalk gebruiken om het internet, bladwijzers en meer te doorzoeken

Het ‘Awesome screen’ (Engels voor ‘geweldige scherm’) biedt u topwebsites, geschiedenis en bladwijzers, evenals de mogelijkheid om het web te doorzoeken - allemaal op één plek. Lees meer over de functies van de Awesome bar en hoe u deze naar wens kunt aanpassen.

Hoe het Awesome screen werkt

Het Awesome screen bevat panelen voor uw Topwebsites (meest regelmatig bezochte websites), Bladwijzers en Geschiedenis (websites die u in het verleden hebt bezocht).

Uw topwebsites benaderen

Open eenvoudig Firefox en u hebt alle websites die u het vaakst bezoekt onder de vingers. Deze lijst van websites verandert naarmate uw handelingen veranderen.

Top Sites 26

Als u er zeker van wilt zijn dat iets hier altijd verschijnt, kunt u het vastmaken.

• Houd uw vinger op een website en kies daarna Website vastmaken. U ziet een kleine punaise naast de naam van de website.
    Pinned site 26
Wilt u uw topwebsites niet zien? In plaats hiervan kunt u uw bladwijzers, leeslijst of geschiedenis weergeven. Zie Een standaardpaneel herschikken, verbergen of instellen voor meer informatie.

Het internet, uw bladwijzers en navigatiegeschiedenis doorzoeken vanaf één plek

Het ‘Awesome screen’ heeft zijn naam verkregen door het feit dat u alles kunt zoeken vanaf één plek.

• Tik op de adresbalk of open een nieuw tabblad en begin met typen. U ziet websites waarvoor u een bladwijzer hebt aangemaakt of die u eerder hebt bezocht, evenals mogelijke internetzoekopdrachten. Tik eenvoudig op dat wat u wilt en u bent klaar.
    Awesome search 26

Als u dat liever wilt, kunt u natuurlijk ook door uw bladwijzers of geschiedenis scrollen.

• Selecteer eenvoudig Geschiedenis of Bladwijzers in het scherm Topwebsites of een nieuw tabblad.
    Awesome browse 26

Via het ‘Awesome Screen’ (geweldige scherm) kunt u alles doorzoeken (bladwijzers, geschiedenis, open tabbladen en zoekmachines) vanuit één plek.

Tik op de adresbalk of open een nieuw tabblad en begin met typen. Firefox zal een lijst weergeven met:

• Zoeksuggesties van uw standaardzoekmachine.
    search suggestions 41
  • Bladwijzers die met uw zoekopdracht overeenkomen (deze verschijnen met een ster ernaast).
    bookmark search android
  • Pagina’s uit uw geschiedenis die met uw zoekopdracht overeenkomen.
    history results android 41
  • Open tabbladen die met uw zoekopdracht overeenkomen (let op het label wisselen naar tabblad)
    Android switch to tab jelly bean 480 wide
  • Zoekmachines waaruit u onder in het scherm kunt kiezen.
    quick search android

Tik eenvoudig op de gewenste optie en u kunt beginnen!

• U kunt nu rechtstreeks vanaf de adresbalk naar uw instellingen voor Zoeken springen. Tik hiervoor op de adresbalk, gevolgd door het vergrootglas vanaf de snelzoekbalk.
    quick search settings
Tip: u kunt de bladwijzers, geschiedenis en meer zaken van uw desktop vanaf uw Android-apparaat benaderen door Firefox Sync in te stellen.

De wijze waarop het Awesome screen werkt aanpassen

Een startpagina instellen in Firefox voor Android

Beschikbaar in nieuwere versies van Firefox voor Android

Voor het instellen van een startpagina in Firefox, zie De startpagina wijzigen naar een bepaalde pagina

Een standaardpaneel herschikken, verbergen of instellen

U kunt nu kiezen welk paneel u als eerste wilt zien wanneer u Firefox start. Ook kunt u panelen herschikken en panelen die u niet gebruikt verbergen.

1. Tik op de knop Menu ( onder het scherm op sommige apparaten of in de rechterbovenhoek van de browser).
    android setting
  2. Tik op Aanpassen en dan op Startpagina.
  3. Tik in het menu Startpagina op het paneel Geschiedenis, Topwebsites, Bladwijzers, of Leeslijst om deze opties te zien:
    • Instellen als standaard: kies Instellen als standaard als u dat paneel als eerste wilt zien wanneer u Firefox voor Android start.
    • Verbergen of Tonen: tik op Verbergen als u helemaal geen paneel wilt zien. Als een paneel al is verborgen, kunt u Tonen kiezen om het weer zichtbaar te maken.
    • Volgorde wijzigen: tik op Volgorde wijzigen en daarna op Omhoog verplaatsen of Omlaag verplaatsen om uw panelen op het startscherm te herschikken. De panelen zouden op dezelfde manier op het startscherm moeten verschijnen als in dit menu.

Zoeksuggesties aanzetten

Zet zoeksuggesties aan om naast uw gezochte woorden ook gerelateerde Google-suggesties te tonen.

1. Tik op de knop Menu ( onder het scherm op sommige apparaten of in de rechterbovenhoek van de browser).
  2. Tik op Instellingen (mogelijk dient u eerst op Meer te tikken).
  3. Tik op Aanpassen, gevolgd door Zoeken.
  4. Plaats tot slot een vinkje bij de optie Zoeksuggesties tonen.

Zoekgeschiedenis aanzetten

Zet zoekgeschiedenis aan om suggesties uit uw geschiedenis te tonen:

1. Tik op de knop Menu ( onder het scherm op sommige apparaten of in de rechterbovenhoek van de browser).
  2. Tik daarna op Instellingen (mogelijk dient u eerst op Meer te tikken).
  3. TIk op Aanpassen en Zoeken.
  4. Plaats tot slot een vinkje bij de optie Zoekgeschiedenis tonen.

Zoekmachines toevoegen en de standaardzoekmachine kiezen

Wilt u YouTube-resultaten aan uw zoekopdrachten toevoegen of DuckDuckGo gebruiken? Geen probleem.

1. Ga naar de website van de zoekmachine die u wilt gebruiken (bijvoorbeeld youtube.com).
  2. Houd uw vinger ingedrukt op het zoekveld en kies Zoekmachine toevoegen.
Zoeken binnen een bepaalde website. Sommige websites bieden hun eigen zoekmachines. Gebruik dezelfde stappen als hierboven om deze aan Firefox toe te voegen, en u zult rechtstreeks vanaf uw zoekbalk een bepaalde website kunnen doorzoeken.

Uw standaardzoekmachine wijzigen

1. Tik op de knop Menu ( onder het scherm op sommige apparaten of in de rechterbovenhoek van de browser), en daarna op Instellingen (mogelijk dient u eerst op Meer te tikken), gevolgd door Aanpassen en Zoeken.
  2. Tik op de zoekmachine die u als standaard wilt instellen en kies Instellen als standaard.

De URL in de adresbalk tonen in plaats van de websitenaam

• Tik op de knop Menu ( onder het scherm op sommige apparaten of in de rechterbovenhoek van de browser) en daarna op Instellingen (mogelijk dient u eerst op Meer te tikken), gevolgd door Weergave. Tik daarna op de instelling Titelbalk en kies Pagina-adres tonen.