Wat is Persona?

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Vanaf 30 november 2016 worden de persona.org-services niet meer ondersteund en zijn deze gesloten. Persona.org en gerelateerde domeinen worden voor het einde van 2016 offline gehaald.

Wat is Persona?

Persona is een nieuwe manier om u bij websites aan te melden. Met Persona kunt u:

• zich bij websites aanmelden via uw e-mailadres en een wachtwoord
  • één wachtwoord gebruiken om u bij allerlei websites die Persona gebruiken aan te melden
  • meerdere e-mailadressen gebruiken, en kiezen welk adres u bij elke website wilt gebruiken

Persona is vanaf de grond ontwikkeld om uw privacy te beschermen en u de controle te laten houden over hoe uw gegevens worden gedeeld. Het werkt op alle grote desktop-, smartphone- en tabletbrowsers.

Aanmelden met uw e-mailadres

Met Persona is uw gebruikersnaam uw e-mailadres.

U kunt elk e-mailadres gebruiken, zolang het er een van uzelf is - u dient te bewijzen dat u het bezit. U kunt meer dan één e-mailadres gebruiken; zo kunt u uw e-mailadres van uw werk gebruiken om u bij werk-gerelateerde accounts aan te melden, en uw persoonlijke adres om u bij uw persoonlijke accounts aan te melden.

Geen nieuwe wachtwoorden

De meesten van ons hebben meerdere websites waarbij we ons aanmelden, en velen hebben er tientallen. Daarbij is het nogal moeilijk om voor elke website een apart en sterk wachtwoord te onthouden. Het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor elke website is makkelijker, maar dat betekent dat als één website wordt gehackt, de aanvaller toegang tot al uw andere accounts kan verkrijgen.

Persona is anders:

• Als uw e-mailprovider Persona ondersteunt, kunt u zich bij elke website die met Persona werkt aanmelden zonder dat u nieuwe wachtwoorden nodig hebt.
  • Als uw e-mailprovider geen Persona ondersteunt, hebt u voor alle websites een nieuw wachtwoord nodig.

In ieder geval verzendt u nooit een wachtwoord naar de websites waarbij u zich aanmeldt. In plaats daarvan meldt u zich aan bij uw e-mailprovider of de Persona-service, en daarna kunt u zich bij websites aanmelden zonder deze een wachtwoord te geven.

Met Persona krijgt u het beste van twee werelden: één wachtwoord voor alle websites, maar omdat de websites nooit uw wachtwoord zien, kan het niet worden gestolen als een website waarbij u zich aanmeldt wordt gehackt.

Persona neemt privacy serieus

Veel van onze wisselwerkingen op het web omvatten het delen en uitwisselen van persoonlijke gegevens. Terwijl we dit doen, maken we het voor bedrijven die webservices aanbieden mogelijk om informatie over ons te verzamelen, te koppelen en te verkopen op manieren waarover we geen controle hebben.

Mozilla wil de gebruiker de controle geven over de gegevens die worden gedeeld, en een identiteitssysteem - Persona - is de eerste bouwsteen. Er zijn andere identiteitssystemen, zoals Facebook Connect, waarin u zich met één wachtwoord bij meerdere websites kunt aanmelden, maar deze respecteren zelden uw privacy. Met die systemen moet de website ‘naar huis bellen’ met de provider - Facebook bijvoorbeeld - die dan voor eigen doeleinden informatie over uw surfgedrag kan samenstellen.

Persona is vanaf het begin ontworpen om dat niet nodig te laten zijn. Op dit moment ziet Mozilla’s Persona-service bij welke websites u zich aanmeldt, maar er wordt aan gewerkt om deze vereiste te verwijderen, en in toekomstige versies van Persona zal niemand kunnen volgen welke websites u bezoekt.

Niet alleen Firefox

Persona werkt waar u dat doet, het is niet alleen voor Firefox-gebruikers. U kunt Persona op uw desktopcomputer gebruiken met Firefox, Internet Explorer, Edge, Chrome, Safari en Opera; op iPhones en iPads met de Mobiele Safari; en op Android-telefoons en -tablets met Firefox en Chrome.