Zoeken op het internet vanaf de adresbalk

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

U kunt zoekopdrachten op het internet rechtstreeks vanaf de locatiebalk uitvoeren. Typ eenvoudig uw zoektermen in en druk op EnterReturn. Firefox brengt u direct naar de resultatenpagina van uw standaard zoekmachine. Dit artikel toont hoe u deze functie kunt aanpassen.

Zoeken op het internet in de locatiebalk

Wanneer u iets in de locatiebalk invoert en op EnterReturn drukt, brengt Firefox u naar zoekresultaten via de in de zoekbalk geselecteerde zoekprovider.

Een andere zoekprovider gebruiken

Als u de in de zoekbalk geselecteerde zoekprovider niet wilt gebruiken, voeg dan het slimme sleutelwoord van de zoekprovider die u wilt gebruiken toe voor uw zoekterm. Voor meer info over slimme sleutelwoorden, zie Zoeken in IMDB, Wikipedia en meer vanaf de adresbalk.

Zoeken op het internet in de locatiebalk uitschakelen

U kunt het zoeken op het internet uitschakelen door een voorkeursinstelling te wijzigen.

Noot: deze voorkeursinstelling heeft geen invloed op zoekopdrachten met slimme sleutelwoorden vanaf de locatiebalk.
  1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Ik aanvaard het risico!Het risico aanvaarden en doorgaan om door te gaan naar de pagina about:config.
  2. Typ pref keyword.enabled in het veld Zoeken.
  3. Dubbelklik op de voorkeursinstelling keyword.enabled om de waarde ervan in te stellen op false.

URL’s autoaanvullen

Naast de mogelijkheid voor het uitvoeren van een zoekopdracht op het internet zal Firefox voordat u op EnterReturn drukt de URL’s die u invoert vergelijken met URL’s van websites die u eerder hebt bezocht. Als u bijvoorbeeld ‘moz’ intypt, kan Firefox dit automatisch aanvullen tot ‘mozilla.org’ als u die website in het verleden hebt bezocht. Op EnterReturn drukken zal u in dit geval rechtstreeks naar dat adres voeren. Voor meer info over de voorstellen van Firefox tijdens het typen in de locatiebalk, zie Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen van Firefox doorzoeken vanuit de adresbalk.

Domein raden

Als u een onvolledige URL invoert, kan Firefox proberen de URL te ‘herstellen’ door een voorvoegsel, achtervoegsel of beide toe te voegen aan wat u typt. Als u bijvoorbeeld www.microsoft in de locatiebalk typt, zal Firefox .com toevoegen om de URL te voltooien. Als u mozilla.org typt, zal Firefox www. invoegen om de URL te voltooien. Dit ‘raden’ is ondergeschikt aan het zoeken op het internet in de locatiebalk zoals hierboven beschreven - het werkt alleen wanneer zoeken op het internet in de locatiebalk is uitgeschakeld.

Domein raden uitschakelen

U kunt Domein raden uitschakelen door een voorkeursinstelling te wijzigen.

  1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Ik aanvaard het risico!Het risico aanvaarden en doorgaan om door te gaan naar de pagina about:config.
  2. Typ fixup in het veld Zoeken.
  3. Dubbelklik op de voorkeursinstelling browser.fixup.alternate.enabled om de waarde ervan in te stellen op false.

Het voor- of achtervoegsel wijzigen

U kunt een voorvoegsel (zoals www) of achtervoegsel (zoals .net) voor de functie Domein raden opgeven.

Dubbelklik in de pagina about:config op de voorkeursinstelling browser.fixup.alternate.prefix of browser.fixup.alternate.suffix. Voer het gewenste voor- of achtervoegsel in dat u Firefox aan onvolledige URL’s wilt laten toevoegen.Gebaseerd op informatie van Location Bar search (mozillaZine KB), Domain Guessing (Mozilla.org End user documentation) en Internet Keywords (Mozilla.org End user documentation).

Dizze aardige minsken hawwe holpen by it skriuwen fan dit artikel:

Illustration of hands

Frijwilliger wurde

Lit jo ekspertize groeie en diel dizze mei oaren. Beäntwurdzje fragen en ferbetterje ús kennisbank.

Mear ynfo