Aanbevelingen in Marketplace

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Aanbevelingen zijn een aangepaste lijst van apps die aan gebruikers worden geleverd. Deze aanbevelingen worden volgens een algoritme berekend via anonieme installatiegegevens van geregistreerde Marketplace-gebruikers.

app recommendations

Wie kunnen app-aanbevelingen zien?

App-aanbevelingen in de Firefox Marketplace worden geleverd aan gebruikers die:

• een Firefox-account hebben en hiermee tijdens het gebruik van Marketplace zijn aangemeld
  • zich niet hebben uitgeschreven voor het ontvangen van aanbevelingen.

Deze functie aan- of uitzetten

U kunt zich te allen tijde in- of uitschrijven. Uitschrijven voorkomt ook dat uw gegevens (anoniem) worden gebruikt voor het berekenen van aanbevelingen.

1. Klik wanneer u bent aangemeld op het instellingenpictogram en kies dan Accountinstellingen bewerken.
    account settings marketplace
  2. Plaats een vinkje naast Ja, laat mij aanbevelingen zien op basis van mijn geïnstalleerde apps. Haal het vinkje weg om de inschrijving ongedaan te maken.

Hoe werkt het aanbevelingensysteem?

Het aanbevelingensysteem dat in de Firefox Marketplace wordt gebruikt wordt ontwikkeld door Telefonica Research Labs. Het systeem levert betere en meer persoonlijke aanbevelingen naarmate u meer apps installeert. Voordat u apps installeert, beveelt het systeem apps aan op basis van hun populariteit, daar de algoritmen niet genoeg gegevens hebben om persoonlijke voorkeuren te herkennen.

De belangrijkste techniek die in het aanbevelingensysteem wordt gebruikt wordt collaborative filtering (CF) genoemd. Het is een aanbevelingentechniek die gepersonaliseerde aanbevelingen genereert voor een gebruiker die meningen gebruikt van andere gebruikers die een soortgelijke smaak hebben.

De gebruikte specifieke CF-techniek heet Matrix Factorization, die hier is ontstaan. Het exacte algoritme wat wordt gebruikt wordt beschreven in dit onderzoeksrapport. We gebruiken alleen anonieme gegevens over app-installaties door gebruikers, en gebruiken geen andere gegevens dan beschreven in dit rapport, zoals thuis- of werklocatie.

Voor ontwikkelaars: de (opensource)code voor de implementatie van het algoritme bevindt zich op https://github.com/grafos-ml/test.fm/blob/master/src/testfm/models/tensorcofi.py. De back-end-servercode (Frappe genaamd) van het aanbevelingensysteem bevindt zich op https://github.com/grafos-ml/frappe.

Hoe worden gegevens verzameld en gebruikt?

Wanneer u zich bij de Marketplace aanmeldt en een app installeert, houdt Marketplace de applicatie, het land van installatie, de datum en tijd van installatie en de taalvoorkeur bij. Marketplace weet niet of de app u daadwerkelijk bevalt, of u de app hebt gebruikt, of dat u de app hebt verwijderd.

Gebruikersgegevens die in het berekenen van aanbevelingen worden gebruikt omvatten het volgende:

• geïnstalleerde apps en datum van installatie
  • landinstelling van gebruiker
  • taalinstelling van gebruiker

Als u apps installeert terwijl u niet bent aangemeld, heeft Marketplace geen gegevens over uw app-installatie en worden geen andere gegevens bijgehouden dan het feit dat de app door iemand in een bepaald land is geïnstalleerd.

Alle gegevens worden binnen het Mozilla Virtual Private Network bewaard en verwerkt. Niets van deze gegevens wordt ooit met de ontwikkelaar van de app gedeeld. Dit is in overeenstemming met de voorwaarden van het privacybeleid van Marketplace, waarbij gegevens worden gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren.