De QuickTime-plug-in gebruiken om geluid en video af te spelen

This page does not exist in Frysk. You have been redirected to the Nederlands version instead. If you would like to localize it into Frysk, click here. You can also see the English version of this page.

quicktime_logo.png De QuickTime-toepassing van Apple, Inc. bevat een browserplug-in waarmee u filmpjes en andere onlinemedia in uw Firefox-browser kunt afspelen. QuickTime bevindt zich standaard op Mac-systemen en is beschikbaar voor Windows. Dit artikel legt uit hoe u kunt controleren of QuickTime is geïnstalleerd en werkt en bevat enkele suggesties voor probleemoplossing als u problemen hebt met QuickTime.

Noot: QuickTime is niet beschikbaar voor het Linux-platform, maar Mplayer is een populaire Linux-mediaspeler die QuickTime-media kan afspelen. Om Mplayer te gebruiken voor het afspelen van een QuickTime-gegevensstroom in Firefox moet u twee programma’s installeren, genaamd gnome-mplayer en gecko-mediaplayer. Mogelijk heeft uw Linux-distributie deze pakketten al beschikbaar voor installatie.

Belangrijk: de nieuwe 64-bits versie van Firefox voor Windows herkent of ondersteunt deze plug-in niet. Zie deze Mozilla-blogpost voor details.
Belangrijk: de QuickTime-browserplug-in is standaard niet beschikbaar op Mac OS X 10.11 (El Capitan). Bekijk dit ondersteuningsartikel voor uitleg en stappen van Apple om de plug-in beschikbaar te maken voor Firefox: Als de webbrowser meldt dat de QuickTime-plug-in ontbreekt.

QuickTime testen

Bezoek een van de volgende pagina’s en probeer een van de QuickTime-video’s af te spelen om te zien of QuickTime is geïnstalleerd en werktom te zien of de QuickTime-browserplug-in werkt:

Als de QuickTime-video wordt afgespeeld, is de QuickTime-plug-in geïnstalleerd en ingeschakeld.

Noot: om de test op een Windows-systeem te kunnen voltooien, dient u mogelijk de communicatie van bepaalde functies van Firefox via uw Windows-firewall toe te staan. Om deze functies in te schakelen klikt u op Niet blokkeren wanneer daarom door Firefox wordt gevraagd.

QuickTime installeren of bijwerken

Om QuickTime te installeren (of bij te werken naar de meest recente versie):

 1. Ga naar de Apple QuickTime-downloadpagina.
 2. Download het QuickTime-installatiebestand naar uw computer.
 3. Sluit Firefox zodra het downloaden is voltooid.
 4. Zoek het bestand dat u hebt gedownload en dubbelklik hierop om de QuickTime-installatie te starten.

QuickTime is voorgeïnstalleerd en kan worden bijgewerkt via de software-updatefunctie van Mac OS X.

De browserplug-in in- of uitschakelen

U kunt de browserplug-in uitschakelen of inschakelen in de Add-onbeheerder van Firefox als QuickTime is geïnstalleerd.
Als de browserplug-in is uitgeschakeld, zullen de hierboven genoemde QuickTime-tests en andere ingebedde QuickTime-media niet worden afgespeeld, ondanks dat QuickTime is geïnstalleerd.
 1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop FirefoxKlik in de menubalk op het menu ExtraKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en klik daarna op Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

 2. Selecteer het paneel Plug-ins in het tabblad Add-onbeheerder.
 3. Selecteer QuickTime Plug-in in de lijst van plug-ins.
  • Als u de plug-in wilt uitschakelen, klikt u op de knop Uitschakelen.
  • Als u de plug-in weer wilt inschakelen, klikt u op de knop Inschakelen.
 1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop FirefoxKlik in de menubalk op het menu ExtraKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en klik daarna op Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

 2. Selecteer het paneel Plug-ins in het tabblad Add-onbeheerder.
 3. Selecteer QuickTime Plug-in in de lijst van plug-ins.
  • Als u de plug-in wilt uitschakelen, selecteert u Nooit activeren in het bijbehorende vervolgkeuzemenu.
  • Als u de plug-in weer wilt inschakelen, selecteert u Altijd activeren in het bijbehorende vervolgkeuzemenu.

Wijzigen hoe media worden geopend

Koppelingen naar mediabestanden

Als u op een koppeling klikt om een mediabestand te downloaden en de QuickTime-plug-in dat type bestand kan openen, zal het automatisch in Firefox met de QuickTime-plug-in worden geopend. U kunt dit gedrag wijzigen door in de instellingen van uw Firefox-toepassing een andere downloadactie te selecteren. Voor meer informatie, zie Wijzigen wat Firefox doet bij het klikken op of het downloaden van een bestand.

Ingebedde media

U kunt alleen de bestandstypen wijzigen die met QuickTime Player zijn verbonden. De internetmediatypen die door de browserplug-in worden geopend zijn standaard voor alle ondersteunde typen media ingeschakeld en kunnen niet anders worden geconfigureerd.

De QuickTime-plug-in schakelt bepaalde typen media standaard in. Als u problemen met ingebedde media in een webpagina ondervindt, kunt u de QuickTime-browserplug-in opnieuw configureren:

 1. Open de QuickTime Player.
 2. Klik boven in het QuickTime-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren, gevolgd door QuickTime-voorkeuren…. Het venster QuickTime-voorkeuren verschijnt.
 3. Selecteer in dit venster het tabblad Browser en klik vervolgens op MIME-instellingen…. Het venster MIME-typen wordt geopend.

  win-quicktimemimesettings.png
 4. In het venster MIME-typen kunt u aangeven welke mediaformaten u in Firefox door QuickTime wilt laten afspelen. Deze instellingen zijn alleen van toepassing op onlinebestanden; ze zijn niet van toepassing op bestanden die door uw besturingssysteem worden geopend.

Aanbevolen MIME-typen

Audio

 • AIFF-audio
 • uLaw/AU-audio
 • MIDI
 • WAVE-audio


MPEG

 • MPEG-media
 • MPEG-audio
 • MPEG-4-media


MP3

 • MP3-audio

Ingebedde media

Noot: het volgende is niet van toepassing op Mac OS X 10.6 en hoger, dat geen configureerbare internetmediatypen voor QuickTime bevat.

Op Mac OS X 10.5 en lager kunt u de inhoudstypen selecteren die u door de QuickTime-plug-in wilt laten afspelen, omdat niet alle internetmediatypen standaard zijn ingeschakeld. Als u problemen met ingebedde media in een webpagina ondervindt, kunt u de QuickTime-browserplug-in opnieuw configureren:

 1. Klik in het menu Apple op Systeemvoorkeuren…. Het venster Systeemvoorkeuren verschijnt.
 2. Klik in het venster Systeemvoorkeuren op QuickTime , selecteer het tabblad Geavanceerd en klik daarna op MIME-instellingen…. Het venster MIME-typen wordt geopend.

  mac-quicktimemimesettings.png
 3. In het venster MIME-typen kunt u aangeven welke mediaformaten u in Firefox door QuickTime wilt laten afspelen.

Aanbevolen MIME-typen

Audio

 • AIFF-audio
 • uLaw/AU-audio
 • MIDI
 • WAVE-audio


MPEG

 • MPEG-media
 • MPEG-audio
 • MPEG-4-media


MP3

 • MP3-audioGebaseerd op informatie van Quicktime (mozillaZine KB)


Share this article: http://mzl.la/1xKrVrv

Wie dit artikel behelpsum? Ien momint...

These fine people helped write this article: Tonnes. You can help too - find out how.