Een oudere versie van Firefox installeren

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.
Waarschuwing: Firefox bevat tegenwoordig een bescherming bij downgrades om beschadiging van de gegevens in de gebruikersprofielen te voorkomen. Als u een oudere versie van Firefox installeert, zal u gevraagd worden een nieuw profiel aan te maken.

Als er een probleem is met een nieuwe versie van Firefox, willen sommige mensen Firefox downgraden naar een eerdere versie, maar dit bevelen wij niet aan. De nieuwste versie van Firefox bevat beveiligingsupdates, dus downgraden naar een oudere versie maakt u kwetsbaarder voor aanvallen en lost meestal het probleem niet op. Dit artikel geeft u een aantal alternatieven voor het downgraden en koppelingen naar oudere versies van Firefox als u toch wilt downgraden.

Ongewenste functies in de nieuwe Firefox-versie

Als u nieuwe functies in de nieuwste versie van Firerox niet leuk vindt, kan uw eerste reactie zijn om naar een eerdere versie terug te keren. Probeer om, in plaats van de downgraden, te wennen aan de nieuwe functies of stel een vraag in het ondersteuningsforum, om te bekijken of er een oplossing is of een manier om het oude gedrag te herstellen, zonder Firefox te downgraden. Zie Ondersteuning van de gemeenschap verkrijgen.

Installeren van een voorgaande versie lost de meeste problemen niet op

Problemen met een update worden meestal niet veroorzaakt door de nieuwe versie van Firefox, maar eerder door het updateproces. In de meeste gevallen zal het installeren van een eerdere versie niet helpen. Bekijk daarvoor:

Noot: overige problemen kunnen worden opgelost met behulp van de functie Firefox opfrissen. Dit zet Firefox terug naar de standaardtoestand, waarbij uw belangrijke gegevens bewaard blijven.

Zorg ervoor dat alle beveiligings- en beveiligingsgerelateerde software volledig is bijgewerkt. Sommige beveiligingssoftware heeft een upgrade naar een nieuwe versie nodig, zodat de software compatibel is met elke versie-update van Firefox.

Optionele software die met beveiligingssoftware wordt meegeleverd, dient mogelijk ook te worden bijgewerkt. Dergelijke software is misschien niet essentieel voor uw beveiliging, maar kan, als deze is verouderd, het gebruik van Firefox verstoren of ervoor zorgen dat Firefox crasht.

Ik wil toch downgraden – waar kan ik de voorgaande versie vinden?

Als u nog steeds wilt downgraden, dan kunt u de Mozilla’s directory met oudere versies via onderstaande koppelingen bezoeken. Merk echter op dat het gebruik van oudere versies Firefox onveilig en kwetsbaarder voor aanvallen en oplichting kan maken. We bevelen u aan altijd de nieuwste versie van Firefox te gebruiken.
Waarschuwing: oudere versies van Firefox bevatten mogelijk niet de laatste beveiligingsfuncties.

Directory met andere versies en talen

Belangrijk: Firefox is standaard ingesteld voor het automatisch ontvangen van updates. Om te voorkomen dat Firefox zichzelf bijwerkt nadat u een oudere versie installeert, dient u de update-instellingen ervan te wijzigen. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Firefox-updates.

Alternatieven voor downgraden

Een downgrade uitvoeren naar een oudere versie van Firefox is mogelijk niet de beste optie vanwege beveiligingszorgen. In plaats van uw update-instellingen te wijzigen of over te stappen naar een minder veilige versie van Firefox, kunt u de volgende alternatieven overwegen:

Firefox Extended Support Release installeren. Firefox Extended Support Release (ESR) is toegesneden op grote organisaties zoals universiteiten en bedrijven, maar is ook prima geschikt voor persoonlijk gebruik. Hoewel Firefox ESR mogelijk niet de allerlaatste functies aan boord heeft, profiteert het wel van de meest recente beveiligings- en stabiliteitsupdates. Lees voor meer details het artikel Overstappen naar Firefox Extended Support Release (ESR) voor persoonlijk gebruik.

Optimaliseer uw Firefox-instellingen voor beveiliging en privacy. Het verbeteren van uw huidige Firefox-instellingen kan vaak zorgen wegnemen. Bekijk de privacy- en beveiligingsinstellingen om uw surfervaring aan te passen. Dit kan het bijstellen van uw instellingen voor Verbeterde bescherming tegen volgen, het bijstellen van toestemmingen en het gebruik van op privacy gefocuste add-ons inhouden. Verken voor meer handreikingen over het maken van deze aanpassingen de gemeenschapsforums voor tips en goede voorbeelden.

Help ons Firefox te verbeteren

Als de meest recente versie van Firefox u problemen oplevert, of als iets u niet bevalt, geef dan hier feedback:

Uw feedback en suggesties over Firefox indienen