De foutmelding ‘Het bladwijzer- en geschiedenissysteem zal niet werken’ verhelpen

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Ziet u deze foutmelding wanneer u Firefox start?

Het bladwijzer- en geschiedenissysteem zal niet werken, omdat een van de bestanden van Firefox in gebruik is door een andere toepassing. Sommige beveiligingssoftware kan dit probleem veroorzaken.

Deze fout treedt op wanneer Firefox niet in staat is de database te openen waarin uw bladwijzers en navigatiegeschiedenis (places.sqlite) en de bijbehorende websitepictogrammen (favicons.sqlite) worden bewaard. Dit artikel beschrijft twee mogelijke oplossingen.

Als u de bovenstaande foutmelding niet ziet, sla dit artikel dan over en probeer een van de volgende artikelen:

Oplossing 1: uw computer herstarten

De meest voorkomende oorzaken van deze foutmelding zijn een ander programma dat het bestand gebruikt, of een probleem met het bestand dat werd veroorzaakt toen de computer onverwacht werd afgesloten (zoals bij stroomuitval). Het goede nieuws is dat herstarten van uw computer en opstarten van Firefox beide problemen oplost.

Oplossing 2: een nieuwe database aanmaken

Als herstarten van uw computer de zaken niet herstelt, kunt u dit oplossen door Firefox een nieuwe places- en favicondatabase voor u te laten aanmaken. Geen zorgen, dit is niet zo moeilijk als het lijkt.

Deel 1 – Uw profielmap openen

• Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie.Selecteer Meer probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij Profielmap-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.
  1. Houd de profielmap geopend – ga verder naar deel 2.

Deel 2 – Een nieuwe database aanmaken

1. (Optioneel) Maak een reservekopie van het bladwijzerbestand.
  2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten. Wacht totdat Firefox volledig is afgesloten.
  3. Zoek in de profielmap van Firefox naar de bestanden favicons.sqlite en places.sqlite en verwijder ze (of hernoem ze).
    • Als u een bestand hernoemt in plaats van het te verwijderen, kunt u het als reservekopie bewaren. Om een bestand te hernoemen, klikt u met de rechtermuisknop op het bestand en selecteert u Naam wijzigen in het menuklikt u eenmaal op het bestand om het te selecteren en vervolgens een tweede keer op de bestandsnaam om deze te bewerken. Voeg daarna .old toe aan het einde van de naam.
  4. Indien aanwezig, verwijder ook de bestanden favicons.sqlite-shm, favicons.sqlite-wal, places.sqlite-shm en places.sqlite-wal.
  5. Open Firefox daarna weer.
    • Wanneer Firefox weer wordt geopend, zullen nieuwe databasebestanden favicons.sqlite en places.sqlite worden aangemaakt. Uw navigatiegeschiedenis zal verloren zijn gegaan, maar Firefox zal automatisch uw bladwijzers uit het meest recente bestand bookmarkbackups importeren.
    • Als uw bladwijzers niet zijn hersteld, probeer dan de stappen in het artikel Verdwenen of ontbrekende bladwijzers herstellen.

Help! Dit heeft het probleem niet opgelost

Als de bovenstaande oplossingen niet werken, kunt u het probleem mogelijk oplossen met een nieuw Firefox profiel. U kunt deze instructies toepassen om een nieuw Firefoxprofiel aan te maken en als standaard profiel in te stellen. Als u Firefox opnieuw opstart, zal het nieuwe profiel worden gebruikt en –hopelijk– ziet u de foutmelding dan niet meer. U kunt vervolgens belangrijke gegevens naar het nieuwe profiel kopiëren en, indien nodig, bladwijzers uit een reservekopie terugzetten, als u een reservekopie hebt.