Firefox werkt niet meer met Mac OS X 10.5

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Noot: dit artikel is alleen van toepassing op Mac OS X.

Firefox 16 is de laatste versie van Firefox die met Mac OS X 10.5 (Leopard) op een Intel-gebaseerde MAC werkt. Om veilig online te blijven raden we aan uw computer of besturingssysteem te upgraden. Dit artikel beschrijft uw opties.

Zie in plaats hiervan het volgende artikel voor een computer met Mac OS X 10.5 en een PowerPC-processor:

Optie 1: uw besturingssysteem upgraden

Apple heeft de ondersteuning voor Mac OS X 10.5 in 2009 stopgezet en veel softwaremakers hebben dit ook gedaan of zullen dat snel doen. Nieuwere versies van Firefox vereisen OS X 10.6 (Snow Leopard) of hoger. Afhankelijk van de leeftijd van uw computer kunt u wellicht een upgrade naar een nieuwere versie van OS X uitvoeren. Als u niet naar OS X 10.10 (Yosemite) kunt upgraden, zullen nieuwere versies van Firefox ook op 10.9 (Mavericks), 10.8 (Mountain Lion), 10.7 (Lion) en 10.6 (Snow Leopard) werken. Apple ondersteunt deze oudere besturingssystemen nog steeds, hoewel het aannemelijk is dat ondersteuning voor 10.6 (Snow Leopard) eerdaags zal worden stopgezet.

Optie 2: overstappen naar een nieuwere computer

Als uw computer niet met een nieuwere versie van OS X kan werken, zult u een nieuwe computer moeten aanschaffen om de nieuwste en beste versie van Firefox te kunnen gebruiken. U kunt uw instellingen overzetten, zodat u niets zult kwijtraken.

Optie 3: Mac OS X 10.5 en Firefox 16 blijven gebruiken

Als u niet kunt overstappen naar een nieuwere computer of uw besturingssysteem niet kunt upgraden, kunt u Mac OS X 10.5 en Firefox 16 blijven gebruiken. U zult echter geen stabiliteits- en beveiligingsupdates meer ontvangen die in komende versies van Firefox beschikbaar zijn. Zie de Beveiligingsaanbevelingen voor Firefox (en) voor een lijst van kwetsbaarheden die in vorige versies zijn verholpen.

Waarschuwing: het blijven gebruiken van Mac OS X 10.5 wordt niet meer door Apple ondersteund en vormt een belangrijk beveiligingsrisico.

Als u Firefox 16 opnieuw moet installeren op uw Intel Mac, kunt u het via deze koppelingen downloaden: