JavaScript toegang geven tot het klembord

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Sommige websites kunnen ervan profiteren als ze toegang hebben tot de kopieer- en plakfunctie van het klembord van uw systeem. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Websites die “rich text editors” gebruiken (zoals websites voor webmail of het posten van blogs).
  • Websites die op aanvraag handige informatie (zoals tekstvoorbeelden, of misschien afbeeldingen) naar het klembord kopiëren.

Dit artikel beschrijft hoe u bepaalde websites toegang kunt geven tot het klembord van uw systeem en welke beveiligings- en privacyproblemen dit zou kunnen geven.


Problemen veroorzaakt door onbedoelde toegang tot het klembord

Er zijn verschillende soorten problemen die kunnen optreden als een website het klembord van uw systeem kan gebruiken via javascript:

  • Een website kan gegevens op het klembord wissen, wat kan resulteren in verlies van belangrijke gegevens die u eerder naar het klembord had gekopieerd.
  • Een website kan gegevens op het klembord wijzigen, waardoor later andere gegevens kunnen worden geplakt dan oorspronkelijk was bedoeld.
  • Een website kan gegevens op het klembord lezen, en deze misbruiken of zonder uw medeweten doorsturen naar een derde partij.

Om deze redenen dient u alleen websites die u volledig vertrouwt toestemming te geven voor het gebruik van het klembord.


Toegang tot het klembord voor een website inschakelen

Een dergelijke functionaliteit is niet in Firefox ingebouwd. Mogelijk zijn er Firefox-extensies van derden beschikbaar die u kunnen helpen. Voor meer informatie over het zoeken naar en het installeren van extensies, zie Add-ons vinden en installeren om functies aan Firefox toe te voegen.

Gebaseerd op informatie van Granting JavaScript access to the clipboard (mozillaZine KB)

// Dizze aardige minsken hawwe dit artikel holpen te skriuwen:Chris Ilias. Jo kinne ek helpe - lês hjir hoe.
Wurd frijwilliger by Mozilla Support