Viestien etäsisältö

(Ohjattu sivulta Viestien ulkoinen sisältö)

Sähköpostiviestit voivat sisältää ulkoista sisältöä (kutsutaan myös etäsisällöksi), kuten kuvia, tyylisivuja tai videoita. Oletusarvoisesti Thunderbird ei lataa etäsisältöä automaattisesti, vaan näyttää tiedotepalkin, jossa kerrotaan etäsisällön estämisestä tietosuojan ja yksityisyydensuojan vuoksi.

Etäsisällöllä on vaikutusta yksityisyydensuojaan, koska sen avulla viestin lähettäjällä on mahdollisuus tietää:

• viestin lukemisen ajankohta aina, kun se avataan
  • karkeaa tietoa käytettävästä ohjelmasta ja käyttöjärjestelmästä
  • karkea maantieteellinen sijainti (perustuu IP-osoitteeseen)
  • että viestin vastaanottajan sähköpostitili on käytössä

Nämä tiedot ovat lähes samoja, joita verkkosivut yleisesti keräävät normaalin selailun yhteydessä. Viestien etäsisältö on erilainen siinä suhteessa, että se on lähtökohtaisesti osoitettu vastaanottajalle, jolloin voidaan olettaa, että sisällön käyttäminen voidaan yhdistää sähköpostiosoitteeseen. Tästä syystä myös roskapostit sisältävät usein kuvia (tunnetaan myös nimellä "web bug"), jotka antavat roskapostin lähettäjälle mahdollisuuden merkitä sähköpostiosoitteen käytössä olevaksi, jos kuva ladataan.

Jos kuitenkin vastaanottaa usein asiallisia sähköposteja, jotka sisältävät etäsisältöä, saattaa tuntua turhauttavalta napsauttaa jokaisessa viestissä erikseen "Näytä ulkoinen sisältö tässä viestissä". Sähköpostit näyttävät paremmilta ja selkeämmiltä, kun kuvien ja tyylisivujen käyttö on sallittu.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin, verkkoselailu selaimella tarjoaa yleensä ulkopuolisille enemmän informaatiota kuin sähköpostin etäsisällön näyttäminen.

Etäsisältö on oletusarvoisesti estetty

Tämä on oletusasetus, jota useimpien tulisi käyttää. Tällä asetuksella Thunderbird näyttää ilmoituksen estetystä etäsisällöstä.

Näytä tietyn viestin etäsisältö

Remote content blocking options
Ilmoituspalkissa voit valita Asetukset-painikkeella seuraavista toiminnoista:

• Näytä ulkoinen sisältö tässä viestissä jolloin ainoastaan tämän kyseisen viestin etäsisältö ladataan ja näytetään
  • Muokkaa ulkoisen sisällön asetuksia... jolloin avataan Asetukset-ikkunan Tietosuoja-paneeli, jossa pääset muuttamaan yksityisyysasetuksia (katso seuraava osio).
  • Salli ulkoinen sisältö palvelimelta <sähköpostiosoite>/<palvelimen nimi> jolla sallitaan nyt ja vastaisuudessa kaikki etäsisältö kyseiseltä lähettäjältä tai palvelimelta.

Huomaa kuitenkin, että sähköpostiosoitteen väärentäminen on huomattavasti helpompaa kuin sisältöä tarjoavan palvelimen verkko-osoitteen väärentäminen.

Etäsisällön näyttäminen oletusarvoisesti

Jos olet valmis hyväksymään kaikkien viestien etäsisällön näyttämisen vaikutukset yksityisyydensuojaasi, Thunderbird antaa mahdollisuuden ladata etäsisällön oletusarvoisesti:

Napsauta valikkoa Thunderbird ja valitse AsetuksetTyökalut ja valitse AsetuksetMuokkaa ja valitse Asetukset. Valitse avautuvasta Asetukset-ikkunasta Tietosuoja-välilehti.

Jos Salli ulkoinen sisältö sähköposteissa -valintaruutu on valittuna, kaikki etäsisältö ladataan ja näytetään, aivan kuten selaimessakin. Voit estää etäsisällön lataamisen tiettyjen lähettäjien sähköposteissa tai etäsisällön lataamisen tietyltä palvelimelta tai verkko-osoitteesta. Napsauta Poikkeukset...-painiketta ja lisää nämä sähköpostiosoitteet, palvelimet ja verkko-osoitteet avautuvassa ikkunassa.

// Nämä mahtavat henkilöt auttoivat kirjoittamaan tämän artikkelin:Jarmo. Sinäkin voit auttaa.