Postipalvelimien kiintiön täyttymisen välttäminen

Tämän artikkelin sisältöä ei enää ylläpidetä, joten se saattaa olla vanhentunutta.

Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka postipalvelimella käytetty tila pidetään kiintiön puitteissa, sekä mitä voi tehdä, kun palvelin varoittaa kiintiön täyttymisestä.

Palvelinkiintiö

Useimmilla postipalvelimilla on viestien säilytykseen käytetyn tilan suhteen kokorajoituksia, eli tilakiintiöitä, joita ei voi ylittää. Kiintiön suuruus vaihtelee palvelimittain ja palveluntarjoajittain, muuta yleisimpiä ovat 100-500 MB yritysten palvelimilla ja toisaalta lähes rajoittamaton tila joidenkin suosittujen palveluntarjoajien palvelimilla.

Palvelimen kiintiön selvittäminen

Palvelimen kiintiön selvittäminen riippuu palvelimesta. Jos käytät vapaata ilmaista postipalveluntarjoajaa, tai internetyhteytesi palveluntaarjoajan postipalvelinta, voit etsiä tietoa heidän tukiartikkeleistaan. Jos käytät yrityksen postipalvelinta, voit tiedustella asiaa järjestelmänvalvojalta.

Jos käytät IMAP-tiliä, joka kertoo kiintiörajoituksen, voit:

• tarkistaa kiintiön koon kansion asetuksista. Napsauta Saapuneet-kansiotasi hiiren kakkospainikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta Ominaisuudet. Napsauta avautuvassa Kansion ominaisuudet -ikkunassa välilehteä Kiintiö.

Quota folder properties

• odottaa, että Thunderbird näyttää kiintiövaroituksen tilapalkissaa. Varoitus näytetään ainoastaan silloin, kun tilankäyttö ylittää 75%.
  • asentaa ja käyttää Thunderbirdin Display Quota -lisäosaa, joka näyttää kiintiön käytön suoraan tilapalkissa.

Viestien käyttämän tilan pienentäminen postipalvelimella

On hyödyllistä määritellä jokin indikaattori, josta tiedät, milloin on syytä siivota postikansioita:

• Kansioiden koko
    Kansioiden koko näytetään Thunderbirdin versiosta 17 lähtien. Vanhemmissa versioissa on asennettava joko lisäosa Mail Summaries tai Extra Folder ColumnsVoit tarkistaa kansion viemän levytilan koon napsauttamalla kansiota hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla ponnahdusvalikosta Ominaisuudet. Kansion viemä levytila näkyy yhdessä viestien lukumäärän kanssa välilehdellä Yleiset tiedot.
  • Viestien koko
    Tarkista, että viestinäkymässä käytössä on Koko-sarake. Jos saraketta ei näy, katso ohjeet sen lisäämiseen artikkelista Viestiluettelon sarakkeet.

POP-palvelin

POP-palvelimelta kaikki saapuvat viestit ladataan paikalliseen tietokoneeseen. Valituista asetuksista riippuen saapuneista viesteistä voidaan jättää kopio palvelimelle, kunnes ne poistetaan tai siirretään toiseen kansioon. Niiden poistamiseen voidaan määritellä myös aikaraja. Kun haluataan vapauttaa levytilaa, on tarkasteltava seuraavia asioita:

1. Tarkistettava Saapuneet-kansion nykyinen koko.
  2. Poistettava joitakin - erityisesti suuria - viestejä Saapuneet-kansiosta. Tämän helpottamiseksi kansion viestit voi järjestellä koon mukaan.
  3. Arkistoitava vanhat viestit, jolloin ne poistetaan Saapuneet-kansiosta ja postipalvelimelta.
  4. Tarkistettava Saapuneet-kansion uusi koko, jotta nähdään, onko kansion koko pienentynyt odotetusti. Jos kansio ei ole pienentynyt, vaatii kansio tiivistämistä. Tiivistämisen voi suorittaa napsauttamalla Tiedosto valikkoa ja valitsemalla Tiivistä kansiot.

IMAP-palvelin

IMAP-palvelimella kaikki viestit ja kansiot synkronoidaan Thunderbirdin ja postipalvelimen välillä. Lisätietoja tästä saa artikkelista IMAP synchronization. Jos tarvitaan lisätilaa, on harkittava seuraavaa:

1. Poistettava joitakin vanhoja - erityisesti suuria - viestejä kaikista kansioista. Tämän helpottamiseksi kansion viestit voi järjestellä koon mukaan.
  2. Jos halutaan säilyttää viesti, mutta siihen liitettyä liitetiedostoa ei enää tarvita, voidaan liite poistaa viestistä, sillä liitetiedostot vievät yleensä eniten tilaa.
  3. Arkistoitava joitakin vanhoja viestejä. Viestien siirtäminen toiseen kansioon IMAP-palvelimella ei säästä tilaa. Ratkaisuna tähän tilin Arkisto-kansio on muodostettava Paikalliset kansiot -tilin alle, jolloin se ei enää ole IMAP-tilin alikansio.