Esteettömyystoiminnot

Firefox sisältää monia ominaisuuksia, joiden tarkoituksena on tehdä selaimesta ja verkon sisällöstä käytettävä kaikille, myös heikkonäköisille, sokeille ja heikosti näppäimistöä tai hiirtä hallitseville.

Näppäimistön käyttö

Näppäinkomennot

Lista näppäinkomennoista on sivulla Firefoxin näppäinkomennot.

Liiku sivuilla nuolinäppäimillä

Liiku sivulla nuolinäppäimillä -toiminto antaa sinulle mahdollisuuden selata verkkosivuja aivan kuin käyttäisit tekstinkäsittelijää vain-luku -tilassa. Voit valita ja kopioida tekstiä leikepöydälle näppäimistöllä. Ota tämä ominaisuus käyttöön valitsemalla Työkalut > AsetuksetMuokkaa > AsetuksetFirefox > Asetukset, avaamalla Yleiset-välilehti Lisäasetukset-paneelista ja valitsemalla Liiku sivuilla nuolinäppäimillä -asetus.

Voit ottaa tai poistaa toiminnon käytöstä painamalla F7-näppäintä milloin tahansa. Kun painat F7, Firefox kysyy haluatko varmasti ottaa ominaisuuden käyttöön. Voit estää kysymyksen valitsemalla Älä näytä tätä valintaikkunaa enää uudestaan.

Ala etsiä tekstistä heti kirjoitettaessa

Ala etsiä tekstistä heti kirjoitettaessa -toiminnolla voit nopeasti tehdä hakuja sivun tekstistä tai linkeistä. Toiminnolla on kaksi käyttötapaa. Kun painat /-näppäintä ja alat kirjoittamaan, Firefox suorittaa haun avatun sivun tekstistä, kun taas painat '-näppäintä, Firefox suorittaa haun sivun linkeistä. Firefox korostaa hakua vastaavan tekstin ja linkin valinnalla samalla kun kirjoitat.

Seuraavat näppäinkomennot ohjaavat tätä toimintoa:

• Kirjoita lisää merkkejä tarkentaaksesi hakua. Firefox korostaa seuraavan hakua vastaavan linkin tai tekstin, tai värjää pikahakupalkin tekstikentän punaiseksi merkiksi siitä, ettei mitään löytynyt.
  • Paina CtrlKomento+G tai F3 siirtyäksesi seuraavaan hakua vastaavaan merkkijonoon.
  • Paina CtrlKomento+Vaihto+G tai Vaihto+F3 siirtyäksesi edelliseen hakua vastaavaan merkkijonoon.
  • Paina Askelpalautinta kumotaksesi viimeisen kirjoittamasi merkin. Firefox suorittaa haun jäljellä olevilla merkeillä.
  • Paina Esc-näppäintä peruaksesi haun. Voit peruttaa haun myös vaihtamalla aktiivista ikkunaa, selaamalla sivua tai odottamalla aikarajan ylittymistä.

Voit vaihtaa ominaisuuden oletustilaa valitsemalla Työkalut > AsetuksetMuokkaa > AsetuksetFirefox > Asetukset, avaamalla Lisäasetukset-paneelin Yleiset-välilehden ja valitsemalla kohdan Ala etsiä tekstistä heti kirjoitettaessa. Kun tämä asetus on valittu, haku käynnistyy välittömästi kun alat kirjoittaa. Oletuksena pikahaut suoritetaan sivun tekstistä. Voit kuitenkin edelleen erikseen painaa ' tai /-näppäintä hakeaksesi tietyssä tilassa.

Voit siirtyä tämän toiminnon avulla nopeasti lomakepainikkeisiin, tekstilaatikoihin ja muihin lomakkeenosiin etsimällä haluttua lomakekenttää välittömästi edeltävää tekstiä ja painamalla Sarkain-näppäintä. Sarkain-näppäimen painaminen ei muuta hakua vaan valitsee korostettua tekstiä seuraavan lomakekentän tai painikkeen.

Hiiren käyttö

Yleisiä hiirikomentoja

Lista yleisistä hiirikomennoista on sivulla Hiiren pikavalinnat.

Sivun suurentaminen

Voit lähentää (suurentaa) toi loitontaa (pienentää) sivuja selainikkunassa valitsemalla haluamasi toiminto valikosta Näytä > Sivun suurennus tai näppäinkomennoilla:

• Paina CtrlKomento+ + lähentääksesi (suurentaaksesi) sivua.
  • Paina CtrlKomento+- loitontaaksesi (pienentääksesi) sivua.
  • Paina CtrlKomento+0 palauttaaksesi sivun alkuperäiseen kokoon.

Kirjasinlajit ja värit

Sivun kirjasinlajien ohittaminen

Jotkut verkkosivut saattavat näyttää tekstin vaikealukuisella kirjasimella kun taas toiset sivustot luottavat selaimen oletuskirjasimeen. Voit asettaa oletuskirjasimet valitsemalla Työkalut > AsetuksetMuokkaa > AsetuksetFirefox > Asetukset, avaamalla Sisältö-paneelin ja valitsemalla oletuskirjasinlajin ja -koon Kirjasinlajit ja värit -kohdasta.

Voit asettaa oletuskirjasimet eri tyyleille, kuten pääteviivallinen (serif), pääteviivaton (sans-serif) ja tasavälinen napsauttamalla Lisäasetukset-painiketta. Monet verkkosivut määrittävät kuitenkin omat kirjasimensa ja näillä sivuilla valinnoillasi ei ole vaikutusta. Ohittaaksesi sivujen asettamat kirjasimet poista valinta kohdasta Sivut voivat käyttää omia kirjasinlajejaan oletusten sijaan.

Huomaa että jotkin sivut saattavat näkyä väärin riippuen valitsemastasi oletuskirjasinlajista.

Pienimmän kirjasinkoon asettaminen

Joidenkin verkkosivujen teksti saattaa olla epämukavan pientä. Helpottaaksesi näiden sivujen lukemista voit valita pienimmän kirjasinkoon. Firefox suurentaa tekstin valitsemaasi kokoon sivuilla, jotka pyrkivät näyttämään valittua kokoa pienempää tekstiä.

Asettaaksesi pienimmän kirjasinkoon, valitse Työkalut > AsetuksetMuokkaa > AsetuksetFirefox > Asetukset, avaa Sisältö-paneeli ja napsauta Lisäasetukset-painiketta Kirjasinlajit ja värit-osiosta. Voit asettaa pienimmän kirjasinkoon valitsemalla sen pudotusvalikosta.

Huomaa, että jotkin sivut saattavat näkyä väärin riippuen valitsemastasi pienimmästä kirjasinkoosta.

Sivun tekstien koon muuttaminen

Voit muuttaa minkä tahansa verkkosivun tekstien kokoa Näytä > Sivun suurennus -valikosta kun Muuta vain tekstin kokoa on valittuna.

Seuraavat näppäinkomennot muuttavat tekstin kokoa:

• Paina CtrlKomento+ + suurentaaksesi tekstin kokoa.
  • Paina CtrlKomento+- pienentääksesi tekstin kokoa.
  • Paina CtrlKomento+0 palauttaaksesi tekstin alkuperäiseen kokoonsa.

Huomaa, että jotkin verkkosivut saattavat näkyä väärin jos suurennat tai pienennät tekstin kokoa.

Sivun värien ohittaminen

Jotkin verkkosivut saattavat näyttää tekstiä ja taustavärejä jotka ovat vaikeita lukea kun taas toiset sivustot luottavat selaimen oletusväreihin. Voit asettaa oletusvärisi valitsemalla Työkalut > AsetuksetMuokkaa > AsetuksetFirefox > Asetukset, avaamalla Sisältö-paneelin ja napsauttamallla Värit-painiketta Kirjasinlajit ja värit-osiossa. Voit asettaa oletusvärin tekstille ja taustavärille sekä oletusvärit avatuille ja avaamattomille linkeille. Voit myös asettaa alleviivataanko linkit.

Monet verkkosivut asettavat omat värinsä, jolloin asetuksesi eivät ole voimassa. Ohittaaksesi verkkosivujen määrittämät värit, poista valinta kohdasta Sivut voivat käyttää omia värejään oletusten sijaan.

Suurikontrastisen teeman käyttö

Firefox tunnistaa automaattisesti jos käyttöjärjestelmäsi on asetettu käyttämään suurikontrastista teemaa ja näyttää kaiken suurikontrastisen väriteeman mukaisesti. Tämä ohittaa kaikki muut selaimen tai verkkosivujen asetukset ja vaikuttaa Firefoxin käyttöliittymään (kaikki valikot, ikkunat ja valintaikkunat) ja kaikkien vierailemiesi verkkosivujen sisältöön.

Käytä suurikontrastista teemaa valitsemalla Käynnistä > Ohjauspaneeli > Helppokäyttötoiminnot > Näyttö ja valitsemalla Suuri kontrasti-asetus.

Verkkosivujen sisällön hallitseminen

Ponnahdusikkunoiden esto

Lue ponnahdusikkunoiden estämisestä sivulta Ponnahdusikkunoiden hallinta.

Java-sovelmien kytkeminen pois toiminnasta

Jotkut verkkosivut käyttävät Java™-sovelmia monipuolistamaan sisältöänsä. Sovelmat saattavat kuitenkin aiheuttaa joissakin tapauksissa ongelmia. Ongelmia syntyy muun muassa silloin, kun käyttäjä tahtoo selata sivuja näppäimistöllään, eikä sovelma tarjoa helppoa tapaa siirtää kohdistinta pois itsestään. Jos tahdot poistaa Java-sovelmat käytöstä esimerkiksi tästä syystä, valitse Työkalut > AsetuksetMuokkaa > AsetuksetFirefox > Asetukset, avaa Sisältö-paneeli, ja poista valinta Salli Java-sovelmat -kohdasta.

JavaScript-komentosarjojen rajoittaminen

Voit ottaa JavaScript-komentosarjat kokonaan pois käytöstä valitsemalla Työkalut > AsetuksetMuokkaa > AsetuksetFirefox > Asetukset, avaamalla Sisältö-paneelin ja poistamalla valinnan kohdasta Salli JavaScript-komentosarjat. Jotkin sivut perustavat toimintansa JavaScriptiin eivätkä välttämättä toimi kunnolla, jos JavaScript on pois käytöstä.

Jos et halua poistaa JavaScriptiä käytöstä kokonaan, voit rajoittaa komentosarjojen toimintaa useilla lisäasetuksilla. Muokkaa JavaScriptin lisäasetuksia napsauttamalla Lisäasetukset-painiketta heti Salli JavaScript-komentosarjat -kohdan vierestä. Voit valita, voivatko komentosarjat siirtää ikkunoita tai muuttaa niiden kokoa, suurentaa tai pienentää ikkunoita, muuttaa ponnahdusvalikoita taikka piilottaa tilarivin tai muuttaa sen tekstiä.

Avustavien ohjelmien yhteensopivuus

Tuoreimmat tiedot kolmansien osapuolien toimittamien avustavien ohjelmien yhteensopivuudesta on sivulla Assistive technology compatibility.

Tukea verkossa

Suomenkielisiä esteettömyysresursseja verkossa ei ole tiedossa, mutta englanninkielisiä esteettömyysohjelmiin liittyviä tukipalveluja on ainakin Freedom Scientificillä (JAWS-käyttäjien sähköpostilistoja) ja GW Microlla (Window Eyes -käyttäjien sähköpostilistoja). Voit myös esittää kysymyksiä tämän sivun kommenteissa tai Mozilla.fi:n keskustelualueella.