Valikkojen kuvaukset

Tämän artikkelin sisältöä ei enää ylläpidetä, joten se saattaa olla vanhentunutta.

Tässä dokumentissa kuvaillaan Firefoxin pääikkunan jokaisen valikon sisältö.

Sisällysluettelo

Firefox

Tietoja Firefoxista

Ikkunasta näet tietoja Firefoxista ja suppean listan ohjelman tekijöistä.

Asetukset...

Avaa Firefoxin asetusikkunan, josta voit muokata useita Firefoxin asetuksia.

Lopeta Firefox

Sulkee Firefoxin kaikki avoimet ikkunat, pysäyttää keskeneräiset lataukset ja lopettaa Firefoxin kokonaan. Jos yrität lopettaa selaimen käytön, kun useita sivuja on auki tai latauksia on kesken, Firefox pyytää vahvistusta. Vahvistuksen useiden välilehtien sulkemisesta voi ottaa pois päältä poistamalla valinnan asetusikkunan Välilehdet-paneelin asetuksesta Varoita, kun yritän sulkea useita välilehtiä samanaikaisesti.

Tiedosto

Uusi ikkuna

Avaa uuden Firefox ikkunan.

Uusi välilehti

Avaa uuden välilehden Firefoxin valittuun ikkunaan.

Avaa sijainti...

Siirtää kursorin Firefoxin osoitepalkkiin, johon voit kirjoittaa avattavan osoitteen.

Avaa tiedosto...

Avaa tiedosto -ikkunasta voit valita ja avata tiedoston paikalliselta kiintolevyltä tai verkosta. Firefoxilla voit avata monenlaisia tiedostoja, muun muassa HTML tai XML-tiedostoja, kuvatiedostoja ja tekstitiedostoja.

Sulje ikkuna

Sulkee valitun ikkunan ja kaikki sen välilehdet.

Sulje välilehti

Tämä valinta on näkyvissä vain jos olet avannut useampia välilehtiä. Toiminto sulkee valitun välilehden ja valitsee seuraavan välilehden oikealta.

Tallenna sivu nimellä...

Tallentaa avatun verkkosivun. Voit tallentaa sivun kokonaisuudessaan (mukaanlukien kuvat), pelkän HTML-sivun tai vain pelkän tekstin.

Postita linkki

Avaa sähköpostiviestin kirjoitusikkunan tietokoneesi oletussähköpostiohjelmalla, jolla voit lähettää viestin, jossa on linkki avattuun sivuun.

Sivun asetukset...

Sivun asetukset valintaikkunasta määritetään tulostusasetuksia kuten marginaalit, ylä- ja alatunnisteet ja sivun muoto.

Tulostuksen esikatselu

Tulostuksen esikatselussa näet, miltä dokumentti näyttää tulostettuna paperille. Tulostusasu riippuu Sivun asetukset valikon asetuksista ja sivun kirjoittajan muotoiluista.

Tulosta

Tulostusvalintaikkunasta voit määrittää mm. kopioiden määrän. Napsauta OK tulostaaksesi sivun.

Tuo...

Avaa tuonti-velhon, jolla voit tuoda asetukset, kirjanmerkit, salasanat ja muita tietoja muista selaimista kuten: Microsoft Internet Explorer, Netscape, Mozilla ja Opera.

Työskentele yhteydettömässä tilassa

Vaihtaa selaimen tilaa yhteystilasta yhteydettömään tilaan ja takaisin. Yhteydettömässä tilassa voit ilman Internet-yhteyttä lukea aikaisemmin vierailemiasi Internet-sivuja, jotka ovat edelleen selaimen välimuistissa.

Lopeta

Sulkee Firefoxin kaikki avoimet ikkunat, pysäyttää keskeneräiset lataukset ja lopettaa Firefoxin kokonaan. Jos yrität lopeta selaimen käytön, kun useita sivuja on auki tai latauksia on kesken, Firefox pyytää vahvistusta. Vahvistuksen useiden välilehtien sulkemisesta voi ottaa pois päältä poistamalla valinnan asetusikkunan Välilehdet-paneelin asetuksesta Varoita, kun yritän sulkea useita välilehtiä samanaikaisesti.

Muokkaa

Kumoa

Kumoaa edellisen toiminnon tekstikentässä. Jos myöhemmin haluatkin suorittaa toiminnon, käytä Tee uudelleen -käskyä.

Tee uudelleen

Tekee uudelleen viimeisimmän kumotun toiminnon.

Leikkaa

Leikkaa valitun tekstin ja tallentaa sen leikepöydälle. Liitä teksti haluamaasi paikkaan Liitä-komennolla.

Kopioi

Kopioi valitun tekstin leikepöydälle. Liitä teksti haluamaasi paikkaan Liitä-komennolla.

Liitä

Liittää leikepöydässä olevan tekstin tekstikenttään.

Poista

Poistaa valitun tekstin (vain tekstikentistä).

Valitse kaikki

Valitse kaikki teksti ja muut sivuelementit.

Etsi sivulta...

Avaa sivun alalaitaan etsimistyökalun, johon voit kirjoittaa tekstin, jota etsitään avatulta sivulta. Firefox automaattisesti etsii sivulta samalla kuin kirjoitat ja valitsee aina ensimmäisen osuman. Napsauta Etsi seuraava ja Etsi edellinen -painikkeita siirtyäksesi seuraavaan tai edelliseen osumaan. Korosta-painikkeesta Firefox korostaa kaikki haun osumat sivulla.

Etsi seuraava

Etsii seuraavaa osumaa Etsi sivulta... -toiminnolla etsittyä tekstistä.

Asetukset

Avaa Firefoxin asetusikkunan, josta voit muokata useita Firefoxin asetuksia.

Näytä

Työkalupalkit

Navigointipalkki

Näytä tai piilota navigointipalkki valitsemalla tämä. Palkissa on yleensä normaalit sivuilla-liikkumispainikkeet, kuten Edellinen, Seuraava, Pysäytä jne.

Kirjanmerkkipalkki

Näytä tai piilota kirjanmerkkipalkki, jossa on Kirjanmerkkipalkin kirjanmerkkikansion kirjanmerkit näppärästi esillä.

Muokkaa...

Työkalupalkin muokkausikkunassa voit poistaa tai lisätä painikkeita ja kenttiä eri palkkeihin raahaamalla niitä hiirellä. Voit muokata palkkeja myös napsauttamalla hiiren oikealla painikkeellapainamalla Ctrl-näppäintä ja napsauttamalla hiirellä navigointipalkkia ja valitsemalla Muokkaa....

Tilarivi

Näytä tai piilota tilarivi valitsemalla tämä. Tilarivillä näytetään hyödyllistä tietoa sivun latautumisesta, mutta kaikki eivät sitä tarvitse.

Sivupaneeli

Sivupaneelissa voidaan näyttää kirjanmerkit tai sivuhistoria. Sivupaneeli suljetaan napsauttamalla sivupaneelin oikean ylänurkan ruksia.

Kirjanmerkit

Kirjanmerkkipaneelissa on esillä kaikki käyttäjän kirjanmerkit kaiken aikaa. Paljon kirjanmerkkejä käyttävälle paneeli voi olla erittäin hyödyllinen.

Sivuhistoria

Sivuhistoriapaneelissa on lista vierailluista verkkosivuista. Sivut voi lajitella usealla eri tavalla. Sitä, kuinka kauan sivut säilyvät historiassa voi muokata Asetusikkunan Tietosuojapaneelista.

Pysäytä

Lopeta avattavan sivun lataaminen. Tämä toiminto on sama kuin navigointipalkin Pysäytä painikkeen toiminto.

Päivitä

Lataa avatun sivun uudestaan. Tämä toiminto on sama kuin navigointipalkin Päivitä painikkeen toiminto.

Sivun suurennus

Jos sivu on liian pieni tai liian suuri, voit suurentaa tai pienentää sitä sopivamman kokoiseksi.

Suurenna

Muuttaa sivua yhden pykälän suuremmaksi. Sivun kokoa voi muuttaa myös hiirellä (lue ohjeet sivulta Hiiren pikavalinnat).

Pienennä

Muuttaa sivua yhden pykälän pienemmäksi. Sivun kokoa voi muuttaa myös hiirellä (lue ohjeet sivulta Hiiren pikavalinnat).

Palauta

Palauttaa sivun alkuperäiseen kokoonsa.

Muuta vain tekstin kokoa

Rajoittaa sivun koon muuttamisen koskemaan vain sivun tekstielementtejä.

Sivun tyylit

Valikosta voi valita tyylimäärittelyn sivun tarjoamista vaihtoehdoista. Oletuksena on valittuna "oletustyyli," ellei sivun tekijä ole määrittänyt toista tyyliä.

Ei tyylimäärittelyjä

Ottaa sivun tyylimäärittelyt pois käytöstä.

Oletustyyli

Sivu näytetään tekijän määräämällä oletustyylillä.

Jos sivut tarjoavat muita tyylitiedostoja käytettäväksi, ne on listattu ja valittavissa tästä.

Merkistökoodaus

Sivun merkistökoodauksen voi vaihtaa täältä. Firefox yleensä tunnistaa merkistökoodauksen oikein automaattisesti.

Sivun lähdekoodi

Sivun lähdekoodin lukeminen ja tarkastelu onnistuu tällä toiminnolla.

Kokoruututila

Suurentaa Firefoxin ikkunan peittämään koko ruudun. Vaikka navigointipalkkisi olisi piilotettu, voit aina palauttaa ikkunan koon entiselleen painamalla uudestaan F11.

Sivuhistoria

Sivuhistoria-valikossa on lista viimeisistä vierailluista verkkosivuista ja suljetuista välilehdistä.

Edellinen

Siirtyy sivuhistorian edelliselle vieraillulle sivulle. Sama toiminto kuin navigointipalkin Edellinen painikkeella.

Seuraava

Siirtyy sivuhistorian seuraavaksi vieraillulle sivulle. Sama toiminto kuin navigointipalkin Seuraava painikkeella.

Aloitussivu

Avaa aloitussivusi. Sama toiminto kuin navigointipalkin Aloitussivu painikkeella, Aloitussivu muutetaan valitsemalla Työkalut > AsetuksetMuokkaa > AsetuksetFirefox > Asetukset ja Yleiset asetukset -paneeli. Voit käyttää tyhjää sivua, avattua sivua (tai välilehtiryhmää), kirjanmerkkiä tai käsin antamaasi osoitetta.

Näytä sivuhistoria

Avaa avaamistasi sivuista kootun sivuhistorian. Voit säätää, kuinka kauan sivut säilyvät historiassa Asetusikkunan Tietosuojapaneelista.

Suljetut välilehdet

Voit palauttaa ikkunasta äskettäin suljetun välilehden valitsemalla sen sivujen listasta. Lue lisää ominaisuudesta kohdasta Välilehtien sulkeminen ja palauttaminen.

Kirjanmerkit

Tässä valikossa on kaikki käyttäjän kirjanmerkkikansioon laittamat kirjanmerkit.

Lisää sivu kirjanmerkkeihin...

Lisää avatun sivun kirjanmerkkeihin. Avautuvasta valintaikkunasta voi valita kirjanmerkin kansion ja antaa sille nimen.

Tilaa sivu...

Näyttää joko esikatselun sivun syötteestä tai tilaa sen valittuun syötteenlukijaan. Syötteenlukijana voi käyttää Firefoxin omaa live-kirjanmerkit -toimintoa, muuta asennettua syötteiden lukuun tarkoitettua ohjelmaa tai verkkopalvelua. Oletuksena syötteistä näytetään esikatselu, mutta voit muuttaa oletustoimintaa asetusten Ohjelmat-paneelista.

Lisää välilehdet kirjanmerkkeihin...

Lisää kaikista avatuista välilehdistä kirjanmerkit uuteen kansioon. Avautuvasta valintaikkunasta voi kirjoittaa kirjanmerkkien tallennuskansion nimen ja määrittää mihin se tallennetaan.

Järjestele kirjanmerkkejä…

Avaa arkistoikkunan, jossa voit hallinnoida kirjanmerkkejä. Kirjanmerkkien kansioihin järjestämisen lisäksi, voit myös lisätä uusia tai poistaa kirjanmerkkjä, nimetä niitä uudelleen ja muokata niiden tietoja.

Työkalut

Verkkohaku

Siirtää osoittimen hakupalkkiin. Kirjoita palkkiin hakusanat, joita haluat etsiä.

Lataukset

Avaa latausikkunan, jossa on listattuna valmistuneet ja meneillään olevat latauksesi.

Lisäosat

Avaa lisäosien hallinnan, josta on mahdollista tarkastella, asentaa, poistaa, säätää asetuksia ja päivittää laajennuksia ja teemoja. Lue lisää lisäosien hallinnasta kohdasta Lisäosat.

Virhekonsoli

Avaa virhekonsolin, joka on hyödyllinen sivujen ohjelmoijille selvitettäessä virheitä sivun JavaScript- ja CSS-koodissa. JavaScript on Internet-sivuilla yleinen komentokieli ja CSS sivujen muotoilukieli. Ohjelmoijat tekevät JavaScriptillä sivuista interaktiivisempia ja dynaamisempia.

Tietoja sivusta

Tietoja sivusta ikkunassa on runsaasti tietoa avoimesta verkkosivusta, kuten asiakirjan tyyppi, koodaus, koko ja turvallisuustiedot. Ikkunassa on myös listat sivulla olevista linkeistä ja mediatiedostoista.

Poista yksityisyystietoja...

Poista toiminnon ikkunassa valitut tiedot Firefoxin muistista. Toiminnon asetuksia muutetaan asetusikkunan Tietosuojapaneelista. Poista yksityisyystietoja -toiminto oletuksena kysyy varmistuksen aina ennen toimeenpanoa.

Asetukset

Avaa Firefoxin asetusikkunan, josta voit muokata useita Firefoxin asetuksia.

Ikkuna

Pienennä ikkuna

Pienentää aktiivisen ikkunan.

Suurenna ikkunaa

Suurentaa tai palauttaa aktiivisen ikkunan.

(Avoimet ikkunat)

Avoimet ikkunat on listattu otsikollaan.

Ohje

Ohjeen aiheetFirefoxin ohje

Avaa Firefoxin ohjeen, josta voit lukea hyödyllisiä tietoja ja vinkkejä verkon selaamisesta ja Firefoxin käyttämisestä.

Internet Explorerin käyttäjille (vain Windows)

Avaa ohjesivun, jolla on Internet Explorerista Firefoxin siirtyville keskeisimmät asiat, mm. erot Internet Explorerin ja Firefoxin sanastojen välillä.

Julkaisutiedot

Julkaisutiedoissa on tietoa Firefoxin asentamisesta, poistamisesta ja asetusten muokkaamisesta. Myös muita tietoja ja viime hetken ilmoituksia on joskus julkaisutiedoissa. Julkaisutiedot vaativat toimivan verkkoyhteyden.

Ilmoita viallinen sivusto...

Jos sivu ei toimi kunnolla Firefoxissa, voit tällä toiminnolla ilmoittaa sivusta Firefoxin kehittäjille ja WWW-evankelistoille.

Ilmoita huijaussivusto… / Tämä ei ole huijaussivusto…

Jos tiedät jonkin sivun olevan huijaustarkoituksessa tehty väärennys jostain luotetun tahon sivusta (phishing- eli verkkohuijaussivu), voit tällä toiminnolla lähettää sivusta ilmoituksen Googlella, jota Firefox käyttää verkkohuijausten suojana. Lähetetyt tiedot noudattavat Googlen tietosuojakäytäntöä. Toiminto vaatii toimivan verkkoyhteyden.

Jos sivuston on ilmoitettu olevan huijaussivusto, valikkomerkintä muuttuu muotoon "Tämä ei ole huijaussivusto…", jonka avulla voit ilmoittaa jos sivusto ei todellisuudessa olekaan huijaussivusto.

Hae päivityksiä...

Hakee päivityksiä Firefoxiin ja kysyy sinulta asennuslupaa sellaisen löytyessä. Päivityksen latauksen jälkeen, Firefox kysyy lupaa käynnistää Firefox uudestaan, jotta päivitys voitaisiin asentaa. Huomaa, että tämä valikkomerkintä muuttuu kun päivitystä ladataan tai kun päivitys odottaa asennuslupaa.

Tietoja Firefoxista

Ikkunasta näet tietoja Firefoxista ja suppean listan ohjelman tekijöistä.