Thunderbird constantly "Not Responding" suddenly, perhaps related to Win10 update

I have been a happy user of Thunderbird for >>10 years, and it has been solid most of the time. But now, it suddenly has been in a mode of constantly "Not Respondi… (read more)

I have been a happy user of Thunderbird for >>10 years, and it has been solid most of the time. But now, it suddenly has been in a mode of constantly "Not Responding". It will be completely non-responsive for maybe 30 minutes, and then partially recover until I do something else, using about 18% of CPU and < 500MB memory. At this point, it is essentially not functional, but it is not crashing completely.

Sometimes I get message that the mail host did not respond to DELE command or that the mail host is not responding due to timeout. I figure this is just because it has reached the max timeout.

I have installed the latest version of Thunderbird, (102.1.0), deleted all the .msf files and went to each folder and rebuilt it. Real-time virus protection turned off for testing. This is running on Windows 10. This sort of started after the recent Windows 10 update, so perhaps other people are encountering this. I did not see this exact same problem.

Sometimes it hangs really badly and provides a little tiny image of the window, about 1/2" tall and 2" wide. Then I have to kill the process. I attached a typical process summary when this is hung. It is completely not responsive for many minutes each time. I don't get an error message every time. It definitely hangs if I check for mail from the server, or sometimes try to delete a message. Here, I started Thunderbird in safe mode, with no plugins, and with real-time virus scanning disabled.

Attempted to get email, It hung (Not Responding) After 30 minutes, received this message:

Sending of password for user ____ did not succeed. Mail server mail.XXXXX.com responded: Disconnected for inactivity during authentication.

Login to mail.XXXXXXX.com failed with username ____ failed. (retry, enter new password, cancel) Entered password. Then it accepted password.

Downloading message NNN of 1078

Proceeded without problem to message 198 of 1078

Then, "Login to server mail.XXXXX.com with username ____ failed. (retry, enter new password, cancel) Hourglass... can't enter new password. Started hourglass at 10:06am.

10 minutes later: "The DELE command did not succeed. Error marking a message as deleted. Mail server responded: Disconnected for inactivity."

was able to delete messages in the Inbox and to reply to one email.

Selected mailbox "WhiteBulkBox" Hung again, starting at 10:48am Process display looks similar to the clip attached. recovered at 11:04am Selected folder properties, then Repair Folder. Hourglass. not responding. 11:43 Recovered. Random request for password popped up. WhiteBulkBox should be repaired. Clicked "Repair Folder" again. There are only 501 messages in the folder. 504MB size. Hourglass at 11:45. Same process listing. 12:24 noticed it had recovered. Clicked ok without re-repairing the folder. Clicked on first item in the folder. Hourglass. 12:25pm Same process listing. 21 to 37% CPU Gave up at 2pm. Killed the process. restarted in troubleshoot mode, 2:01 pm. Hourglass. Recovered by 2:40. opened Inbox of one email. Hourglass at 2:44 3.24pm was able to delete several files form Inbox. Now it is empty. Properties, repair folder. Hourglass. Crazy that it would have such trouble repairing an empty folder. recovered at 4:07pm. Now show 0 messages in Inbox, but size on disk is still 87.8MB. That seems sort of strange. Clicked "Repair Folder" again. Finished quickly. There was one message in the folder, marked ***SPAM***. This is strange because I had turned off automatic checking for new messages. Hourglass started at 4:11 pm 4:35pm recovered. Checked server settings, all set to not automatically check for new messages, did not make any further changes. Selected inbox of one user, Repaired Folder, finished quickly. But then went into hourglass mode. 4:37pm 4:57 recovered. Clicked on folder "WhiteInBox", clicked "Repair Folder" no hangup. Back to WhiteBulkBox. Clicked it, Not responding. 5:00pm 5:20pm recovered. This WhiteBulkBox seems to be a key problem, and may be the reason getting new mail fails. Right-clicked the folder, Properties, Repair Folder, hourglass. 5:22pm 6:16pm recovered. clicked OK Now try to delete messages in WhiteBulkBox. clicked first message, message displayed. no problem at first. press DEL key, hourglass. 6:17pm still hung, 7:30pm. I think like the last time, this will not recover, but I will let it run to see. Meanwhile, I will submit this information and hopefully someone might have a similar experience. Please help! Otherwise, I will have to abandon Thunderbird.

Asked by bestoflutz 23 hours ago

Thunderbird 102.0.3 with Ionos.com and TLS 1.2

See attached. Will I be able to use Thund erbird 102.0.3 with Ionos.com and TLS 1.2 after August 9, 2022? And what do I have to do? I am using Windows 10 Thanks … (read more)

See attached. Will I be able to use Thund erbird 102.0.3 with Ionos.com and TLS 1.2 after August 9, 2022? And what do I have to do? I am using Windows 10 Thanks

Asked by j 1 week ago

Last reply by j 6 days ago

Thunderbird

why do I get this message when opening my emails? a unique identity matching the from address was not found

Asked by Kevin 6 days ago

i can no longer send my posts in drafts to my newsgroup. I have to open the newsgroup & write each post individually.

I would like to send my post messages saved in drafts directly to my newsgroup. I can't move them to the outbox & I have to start from scratch, one at a time to my n… (read more)

I would like to send my post messages saved in drafts directly to my newsgroup. I can't move them to the outbox & I have to start from scratch, one at a time to my newsgroup.

Asked by 1rlaws07 6 days ago

TB 102.1 - Spell check issue

Since updating to 102.1 all words in quotes and new text in replies are marked red/wavy-underline as spell errors (as you type check is on). Right-click to correct shows… (read more)

Since updating to 102.1 all words in quotes and new text in replies are marked red/wavy-underline as spell errors (as you type check is on). Right-click to correct shows no errors even if word is wrong.

This happens with English (Canada and UK) but not English US. [Cdn English is required.]

I have reinstalled the Canadian language pack but it still happens.

Tried switching languages, turning check on/off, restarting TB and more.

Ideas?

Richard

Asked by Rich-J 6 days ago

Receiving emails

I deleted a scam email and since then I have a rotating blue ball at the base of the cursor. I have restarted my computer (an I Mac) twice. I have gone to preferences a… (read more)

I deleted a scam email and since then I have a rotating blue ball at the base of the cursor. I have restarted my computer (an I Mac) twice. I have gone to preferences and deleted passwords as shown by the help section. The deleted email did not show up in my trash folder and it is gone from my email list. Help!

Asked by blpetersen 3 days ago

thunderbird portable

Thunderbird crashes almost always when closing. The bug report says it cant send the report, se picture. I use Thunderbird on tre different computers in a dropbox library… (read more)

Thunderbird crashes almost always when closing. The bug report says it cant send the report, se picture.

I use Thunderbird on tre different computers in a dropbox library.

When I set Thunderbird in debug mode there does not help to get the bug report to send the report.

Asked by stefan90 17 hours ago

Last reply by stefan90 17 hours ago

Thunderbird receives email but won't send email

Recently i face an error when sending out an email from mozilla thunderbird, i can receive but cannot sending out the emails. I already try the step suggested but still c… (read more)

Recently i face an error when sending out an email from mozilla thunderbird, i can receive but cannot sending out the emails. I already try the step suggested but still cannot sending out the emails. kindly help me, thank you in advance.

Asked by ana18 5 days ago

Sync problems between Outlook & TB

I am a new user of TB and am trying to sync folders from outlook.com. Only half of folders are syncing and i am at a loss to find a cause. Any guidance for a newbe … (read more)

I am a new user of TB and am trying to sync folders from outlook.com. Only half of folders are syncing and i am at a loss to find a cause. Any guidance for a newbe would be appreciated. TIA

Asked by TB14 15 hours ago

Last reply by TB14 4 hours ago

Sent Item - Attachments

Hi Mozilla, I am a long-time user of Mozilla Thunderbird. The new update 102.0.3 has been updated there. It's really a different interface and I like it a lot. But I hav… (read more)

Hi Mozilla,

I am a long-time user of Mozilla Thunderbird. The new update 102.0.3 has been updated there.

It's really a different interface and I like it a lot.

But I have to face some problems. I use WPS Office 10.2 Version for Excel work. There is no problem in opening the e-mail that comes there. But the attachments I send do not open.

I expect a solution from you.


Thanks Dhanushka Perera mdcperera@live.com

Asked by Dhanushka Perera 5 days ago

Why filter with "from contains" matching criteria not filtering as expected?

So I created a rather big filter with like 100 any of matching criteria. One of them is From contains "@smarty.sale". This filter just marks messages read, sets junk stat… (read more)

So I created a rather big filter with like 100 any of matching criteria. One of them is From contains "@smarty.sale". This filter just marks messages read, sets junk status and moves mails to a certain folder. As you can see in screenshot, this mail is not gone to junk folder(as lots of mails from same sender). Thousands of others with other domains in conditions, on the other hand, have been successfully handled, so the filter itself is surely working with some mails and not working with others.

I can look for and share more examples of filter not working properly, if needed. Interesting case was: 1. contains "humblebundle.com" not filtering large number of mails 2. "humblebundle.com" changed to "mailer.humblebundle.com" 3. than mails are filtered, but string that contains mailer.humblebundle.com surely contains humblebundle.com, as it is a substring

Asked by mark.barho.online 3 days ago

Auto Entry Of Email Address......

Greetings-- I had to reset my computer, and in the process, I lost Thunderbird. Upon re-installing Thunderbird, everything went really smoothly - however, I notice now t… (read more)

Greetings--

I had to reset my computer, and in the process, I lost Thunderbird. Upon re-installing Thunderbird, everything went really smoothly - however, I notice now that when I type, let's say, the first one or two letters of an email address in the "TO" line while composing, the name and email address no longer shows up so that I can click on the one I want. It's almost as if my address book and my "Write" area are not communicating.

How can I get it so that when I type in the first letter of a name, the list of addresses show up to pick from?

Thank you so much for your time and help.

Asked by Rjceasar 1 month ago

Last reply by Rjceasar 2 days ago

New items on subscribed calendar not appearing

Thunderbird 102.1.1 I'm subscribed to my Google Calendar and also checked off the shared calendars Holidays in United States and my wife's Calendar. Recently my wife's ca… (read more)

Thunderbird 102.1.1

I'm subscribed to my Google Calendar and also checked off the shared calendars Holidays in United States and my wife's Calendar. Recently my wife's calendar stopped updating. I can see events she added a few weeks ago but nothing she's added recently.

As a test we both added fake events for this evening then I forced a sync. The event I created appeared in Thunderbird but hers did not. I can see both when I visit calendar.google.com

Asked by CortJstr 3 days ago

Will Thunderbird 102 support TLS 1.2 or higher when used with Ionos

In last 24 hours or less I upgraded to 91.11.0 and now I have 102! Question is will Thunderbird 102 support TLS 1.2 or higher when used with Ionos. And why am not able to… (read more)

In last 24 hours or less I upgraded to 91.11.0 and now I have 102! Question is will Thunderbird 102 support TLS 1.2 or higher when used with Ionos. And why am not able to sync all emails in sub folders in my account with Ionos. I know it is a Ionos question but they have not yet answered my question.

I have been using Thunderbird for 25 years now. I downloaded latest version this afternoon but have no clue how long it has been available or what version I had prior to downloading 91.11.0 I use imap.ionos.com and smtp.ionos.com for a really long time. Problem is I had a lot of subfolders with many emails in each one I can see on my ionos.com log into site using Firefox but not anymore with Thunderbird 91.11.0 and current version of Firefox. There are only like 5 usual folders of I received an email from ionos yesterday saying.

Below is from Ionos to me and my email account.

"One or more of your devices or email programs are currently accessing our email servers unencrypted or using the TLS 1.0 and TLS 1.1 encryption protocols. This includes connections using SMTP (for sending emails) and/or POP3/IMAP (for receiving emails). Both unencrypted access and connections using the outdated TLS 1.0 and TLS 1.1 encryption protocols no longer meet current security standards. To protect your email communications, these connections to our email servers will no longer be possible as of 08/09/2022. What does this mean for you? The following email accounts were accessed without encryption: my email address is here *****@*******.com I block letters and numbers. Please make sure that encryption (SSL/TLS) is enabled in your devices or programs. We have summarized how to adjust the settings for some popular email programs in the IONOS Help Center. The following email accounts were accessed with TLS 1.0 or TLS 1.1:

            • @********.com

For email connections between your devices or programs and our email servers to continue working after deactivation, they must support TLS 1.2 or higher."

I really like Thunderbird. Please tell me what is wrong and how to fix. And I called Ionos.com and they could not help with Thunderbird or with TLS 1.2 or higher. Please

Asked by j 1 month ago

Last reply by j 6 days ago

Advice on running in the background

It's still so inconvenient when I turn on the "minimize to tray" option in settings. Clicking "Minimize" does move to the tray, but clicking "Close" immediately exits. Th… (read more)

It's still so inconvenient when I turn on the "minimize to tray" option in settings. Clicking "Minimize" does move to the tray, but clicking "Close" immediately exits. The ideal logic is: when Thunderbird is opened, it immediately creates and activates the tray

Asked by 小白鼠 11 hours ago

Last reply by 小白鼠 16 minutes ago

Thunderbolt only received very old emails

Hello I just downloaded Thunderbird but fear I may have batched my email transfer from my gmail account. I started clicking around my archive before letting all the email… (read more)

Hello I just downloaded Thunderbird but fear I may have batched my email transfer from my gmail account. I started clicking around my archive before letting all the emails get received and it might have messed something up.

I see that Thunderbird successfully received my emails before 12/15/2011 but it stopped there. How do I get it to receive all my other emails from the past 10+ years?

Secondly, when an email is in Thunderbird, does that mean its safely downloaded onto my comp and I can delete from my gmail? Or do I need to download the emails from Thunderbird into some kind of file format?

Thank you very much -Weston

Asked by westonminissali 11 hours ago

Thunderbird 102 calendar event time issue

Hi there, the event time selected during event creation has the 24 hrs format I want, but the calendar after it has been created shows it with 12 hrs format - see the upl… (read more)

Hi there,

the event time selected during event creation has the 24 hrs format I want, but the calendar after it has been created shows it with 12 hrs format - see the uploaded image: is there any way to fix it?

I'm running Thunderbird 102, 64 bit, fresh installation (not upgrade) on Win 10.

Thanks in advance.

Jbourne_sk

Asked by jbourne_sk 3 weeks ago

Last reply by jbourne_sk 3 days ago

Missing account from email folders list

I am hoping someone can help me with the following please. One of the reasons I use Thunderbird (currently updated to 102.1.1 (32-bit) is because I have several email acc… (read more)

I am hoping someone can help me with the following please.

One of the reasons I use Thunderbird (currently updated to 102.1.1 (32-bit) is because I have several email accounts and need to create several incoming filters to direct emails to various mail folders. This has worked fine since I set it all up in early 2019.

However (yesterday?), one of my accounts has disappeared from the displayed folders list (left side of screen) for no apparent reason. That account still appears in the settings list and it also appears in the profile/mail folder, with contents, in Windows Explorer. I have tried deleting the folderTree.json file (& folderCache.json), with no effect.

As an aside, in case it is relevant, two new folders have appeared in the displayed folders list. One is popstate-1.dat which has appeared as a sub folder in another account (below the inbox, sent, etc folders). The other is a totally blank folder (unnamed) at the same level as the main account folders.

Any help in assisting me to get my lost account folder back will be very much appreciated!

Asked by etg 11 hours ago