Showing questions tagged: Show all questions
  • Solved
  • Archived

Microsoft Outlook Password

Hello, I am using the latest stable release of Thunderbird client on Windows 11 and just today it's been asking me multiple times for a password to my Outlook account. I… (read more)

Hello,

I am using the latest stable release of Thunderbird client on Windows 11 and just today it's been asking me multiple times for a password to my Outlook account. I have kept adding a one time app password through the official Microsoft website under account management but it's been asking a few times that it needs a password.

Do you know if there's been any outages to the Microsoft servers or what this issue could be related to? Is there a way I can send any logs directly to you that might help find the issue?

Thank you for your time.

Asked by Elite911 11 months ago

Answered by sfhowes 11 months ago

  • Archived

Thunderbird 115.0 (64 bit) - unable to send emails to Outlook.com

As of version 115.0 for 64bit, I am unable to send emails to Outlook.com. An error occurs saying: Send Message Error Sending of the message failed. The message could no… (read more)

As of version 115.0 for 64bit, I am unable to send emails to Outlook.com. An error occurs saying:

Send Message Error Sending of the message failed. The message could not be sent because the connection to the Outgoing server (SMTP) smtp.office365.com timed out. Try again.

There are no issues sending emails to Outlook.com using a different mail client.

Asked by avennonen 11 months ago

Last reply by caroline1000000 8 months ago

  • Locked
  • Archived

Hotmail (Outlook365) Credentials pop-up

Right then, about a week ago Thunderbird updated from 115.2.2 to 115.2.3. I use TB to manage my Gmail, Hotmail and business emails. Has worked well, until this new upda… (read more)

Right then, about a week ago Thunderbird updated from 115.2.2 to 115.2.3.

I use TB to manage my Gmail, Hotmail and business emails. Has worked well, until this new update.

I began immediately receiving a pop-up regarding my Hotmail account. Sometimes the pop-up flashes for a few seconds, other times it stays on the screen.

https://login.microsoftonline.com/common/oauth2/v2.0/authorize?response_type=code&client_id=9e5f94bc-e8a4-4e73-b8be-63364c29d753&redirect_uri=https%3A%2F%2Flocalhost&scope=https%3A%2F%2Foutlook.office365.com%2FIMAP.AccessAsUser.All+https%3A%2F%2Foutlook.office365.com%2FPOP.AccessAsUser.All+https%3A%2F%2Foutlook.office365.com%2FSMTP.Send+offline_access&login_hint=XXXX%40hotmail.com

  • The XXXX is my email name removed.

The pop-up is mostly blank except for a text box at the very top with a long string of characters. Above that it states, 'Enter credentials for XXXX@hotmail.com at Outlook.Office365.com'. I can't figure out if it wants me to enter the string of characters somewhere on Outlook or if I am supposed to copy something from Outlook and paste it into the text box. Moreover, I cannot seem to find anything online to assist.

The problem is emails from Outlook are not downloading to TB. My last downloaded email was on 11.09.23 and there are new messages in my Outlook.

Ideas?

Asked by Hondo 9 months ago

Last reply by Roland Tanglao 9 months ago

  • Solved
  • Archived

Thunderbird 115.0.1 - Cannot send/reply email from my personal (not corporate) Outlook account - SOLVED by setting account "Normal password" instead of Oauth2

I was able to send emails till July 14. After that day it's been impossible to send or reply to messages from my Outlook account (I receive emails though). I have made n… (read more)

I was able to send emails till July 14. After that day it's been impossible to send or reply to messages from my Outlook account (I receive emails though). I have made no changes to Thunderbird's configuration since then. Basically it's the Oauth2 authentication that fails. I briefly see a browser page for authentication, wait, wait, wait and then the mail is not sent and I get an error message related to servers timeout (attached). Sorry, my interface is in Italian, but anyway the message is something like: "Unable to send email because of a timeout on the connection to the out server (SMTP) smtp.office365.com. Try again." Is this a known bug? Any ideas? It's quite annoying to use the browser interface to send messages while I am able to receive them in Thunderbird :) Thank you in advance, guys!

Asked by Simona 10 months ago

Answered by Simona 10 months ago

  • Archived

Having authentication problem with thunderbird when it tries to get office 365 outlook email. It says it has a problem but not how to fix it. I use OAuth2.

Having authentication problem with thunderbird when it tries to get office 365 outlook email. It says it has a problem but not how to fix it. I use OAuth2.

Asked by Andyheritageable kadak 10 months ago

Last reply by Roland Tanglao 10 months ago

  • Archived

Unable to create existing account

I have connected my wifes outlook acc. and my Gmail acc. without issue, one on each of the user profiles, but with the 3rd my Outlook acc, I keep getting the "Unable to l… (read more)

I have connected my wifes outlook acc. and my Gmail acc. without issue, one on each of the user profiles, but with the 3rd my Outlook acc, I keep getting the "Unable to log in at server..." error. The Name/email/password are all correct. I have tried connecting my 3rd email account (+New/Existing Mail Account) as the 2nd account on different profiles but I get the same error trying to connect my Outlook acc.. I have verified that Thunderbird is configured to accept cookies. Is there some issue with having 2 outlook accounts linked to the same instance of Thunderbird?? (I hope not!! - that would be a complete deal-breaker!) Is there anything else I can try? Many thanks

Asked by bob.stedman 10 months ago

Last reply by Roland Tanglao 10 months ago

  • Solved
  • Archived

Thunderbird update to 115.0.1 prevents e-mail sending from one a/c

Hello, an update to Thunderbird 115.0.1 prevents e-mail sending from one account, although incoming items are displayed. A new password option fails. However, Outlook … (read more)

Hello,

an update to Thunderbird 115.0.1 prevents e-mail sending from one account, although incoming items are displayed. A new password option fails. However, Outlook e-mail account runs as usual with expected password and sends as expected.

We have set an IMAP protocol and as this arose, changed authentication method from 0Auth2 to normal password, as yet with no effect. Any pointers to reactivate our e-mail sending shall be appreciated.

With kind regards,

                                Colin.

Asked by Colin David 10 months ago

Answered by Colin David 10 months ago

  • Archived

How to diagnose OAuth2 authentication failures

I've been a faithful Thunderbird user since the beginning - and continue to use Thunderbird with our company's Microsoft365 deployment until Monday of this week -- when … (read more)

I've been a faithful Thunderbird user since the beginning - and continue to use Thunderbird with our company's Microsoft365 deployment

until Monday of this week -- when suddenly I find that my credentials are being refused.

The symptoms

I've read and tried all the fixes proposed in the article at https://support.mozilla.org/en-US/kb/microsoft-oauth-authentication-and-thunderbird-202 (restarting thunderbird after each step, naturally)

  • have authorized Thunderbird to our Microsoft365 tenant
  • created and tried registering with a new thunderbird profile
  • have set my security settings to 'accept all cookies'
  • have used the config editor to remove 'oauth2.issuer' and 'oauth2.scope' values
  • I've checked that my account in Microsoft365 has IMAP and Authenticated SMTP enabled

So, since Monday, I've been living in hell, trying to pretend that the Microsoft Outlook app for macOS is useable, but it's practically debilitating to be forced to use that piece of software.

Can somebody please point me to another possible set of steps that I can use to try and diagnose this?

I absolutely hate myself for having to ask for help on this, but I'm at my wit's end...

Asked by billybob.mitchell 11 months ago

Last reply by Roland Tanglao 10 months ago

  • Archived

outlook.com (not hotmail as initially reported) authentication window keeps showing up <-- FIXED by changing back to password auth from oauth

Hi, I updated Thunderbird to the latest 115 version this morning, and a strange microsoftonline.com authentication pop up has been showing up since then every time Thund… (read more)

Hi,

I updated Thunderbird to the latest 115 version this morning, and a strange microsoftonline.com authentication pop up has been showing up since then every time Thunderbird checks if there's new email from hotmail.com. How do I get rid of this pop up window?

Thanks, Tang

Asked by tanghonglai 11 months ago

Last reply by tanghonglai 11 months ago

  • Archived

Cannot receive new email messages

While away from my computer for a few days, Thunderbird stopped retrieving new emails. I noticed this when I returned. I'm using imap to download from the server. Logging… (read more)

While away from my computer for a few days, Thunderbird stopped retrieving new emails. I noticed this when I returned. I'm using imap to download from the server. Logging in to the server via browser shows that there indeed new emails. Quitting Thunderbird and restarting results in showing old emails and a spinner (slider?) on the Inbox tab that never stops. I have not changed configuration recently (I was away when this started). I followed a suggestion to delete cert9.db, key4.db, and logins.json. Doing this and restarting changed nothing. My understanding is that this should have deleted my server password information, but I was not prompted for a password on restart. I have uploaded a snapshot of the "Troubleshooting information" tab to pastebin:

https://pastebin.com/fsB64yiu

Asked by depmco 11 months ago

Last reply by depmco 11 months ago

  • Solved
  • Archived

Thunderbird 115 not allowing me to send e-mails

Server: smtp.office365.com Port: 587 Connection: STARTTLS Authentication: OAuth2 A browser looking window opens up with a long URL in it (https://login.microsoftonline.c… (read more)

Server: smtp.office365.com Port: 587 Connection: STARTTLS Authentication: OAuth2

A browser looking window opens up with a long URL in it (https://login.microsoftonline.com/common/oauth2/v2.0/authorize?response_type=code&client_id=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx&redirect_uri=https%3A%2F%2Flocalhost&scope=https%3A%2F%2Foutlook.office365.com%2FIMAP.AccessAsUser.All+https%3A%2F%2Foutlook.office365.com%2FPOP.AccessAsUser.All+https%3A%2F%2Foutlook.office365.com%2FSMTP.Send+offline_access&login_hint=xxxxxxxx%40hotmail.com) the windows is just blank and the dialog box for sending opens. The browser window shuts and the sending dialog box just sits there.

It ends up timing out saying it can't connect to the smtp server. I cannot send any e-mails at all. Please help or advise. Thank you!

Asked by mrbjk 11 months ago

Answered by mrbjk 11 months ago

  • Archived

MSN is now saying that Outlook won't work

I have to use MSN now for my email server since your software no longer works!!! I can't send anything through your software now that you "upgraded" your TB software wit… (read more)

I have to use MSN now for my email server since your software no longer works!!! I can't send anything through your software now that you "upgraded" your TB software without my permission. Not sure why, but MSN is now saying that Outlook won't work with TB. So, good luck with that.

Asked by CGB1 11 months ago

Last reply by david 11 months ago

  • Archived

TB 115 and Outlook accounts (oAuth) need authentication every startup

I have several Outlook.com e-mail addresses in TB 115. Every time I start TB, I get the popup window to send a notification to my Microsoft Authenticator mobile app and a… (read more)

I have several Outlook.com e-mail addresses in TB 115. Every time I start TB, I get the popup window to send a notification to my Microsoft Authenticator mobile app and authenticate the access. I get the popup for each account I have.

This happened when i installed v115 over the previous version. I still get the authentication popups after deleting my profile and re-entering my accounts from scratch.

All of my outlook.com accounts are passwordless and no longer have an app password associated with them.

Asked by Pinoybear 11 months ago

Last reply by Matt 11 months ago

  • Solved
  • Archived

I have two Drafts folders instead of one

Hi there! I am using Thunderbird with an Outlook e-mail account. Due to the slowness and cumbersomeness of the syncing with the Outlook IMAP server I have deleted my IMAP… (read more)

Hi there! I am using Thunderbird with an Outlook e-mail account. Due to the slowness and cumbersomeness of the syncing with the Outlook IMAP server I have deleted my IMAP account and created a POP3 account. Now all is well except for one thing: I have two Drafts folders. One of them is named Drafts - Local Folders, the other Drafts - OUTLOOK - Local Folders. They are both sub-folders of my Drafts folders. I am almost certain that the second one is a leftover from my deleted IMAP account. I have found some discussions and “solutions” of this issue online but none of them seem to fit my situation, and the instructions in them do not reflect what happens on my screen. Any assistance you may care to provide will be very much appreciated.

Asked by groucho43 11 months ago

Answered by david 11 months ago

  • Solved
  • Archived

Thunderbird Cannot Send Email Through Outlook Account

I installed Thunderbird 115.0.1 on Windows 11. I configured it for two accounts. One was a custom domain managed by Google, the second an Outlook account with my Office… (read more)

I installed Thunderbird 115.0.1 on Windows 11. I configured it for two accounts. One was a custom domain managed by Google, the second an Outlook account with my Office365 subscription.

Both receive mail fine. Neither would send mail. Investigating further I found that Thunderbird never got a firewall exception. I added the exception and now the Google account sends and receives fine. Outlook will still not send.

I've removed and re-added the Outlook account a couple of times now. No joy. I have found a lot of conflicting information on SMTP server settings but currently have the queried (auto configured) smtp.office365.com server on port 587 with my account credentials for login, connection security of 'STARTTLS' and authentication method of 'normal password'.

I've tried a couple of other email clients and they work out of the box. Any help would be appreciated.

-T

Asked by tjcorcoran 11 months ago

Answered by sfhowes 11 months ago