Search Support

Avoid support scams. We will never ask you to call or text a phone number or share personal information. Please report suspicious activity using the “Report Abuse” option.

Learn More

Autoplay is blocked when opening link in New Tab without switching to it

  • 18 replies
  • 1 has this problem
  • 29 views
  • Last reply by icywiddow

more options

So, despite selecting "Allow Audio and Video" in the Site Preferences, "AUTOPLAY BLOCKED" continues to show on a tab, and it only goes away once I access the tab. This particularly happens on Youtube media.

You may find attached to this question an image of my about:config settings.

What further can be done to fix this?

So, despite selecting "Allow Audio and Video" in the Site Preferences, "AUTOPLAY BLOCKED" continues to show on a tab, and it only goes away once I access the tab. This particularly happens on Youtube media. You may find attached to this question an image of my about:config settings. What further can be done to fix this?
Attached screenshots

All Replies (18)

more options

What youtube link is doing this? Link so others can verify what your getting.

Helpful?

more options

For a specific website you can check the autoplay setting in "Tools -> Page Info -> Permissions".

Helpful?

more options

Dropa said

What youtube link is doing this? Link so others can verify what your getting.

It's every video on YouTube. Attached is the little notice that appears on EVERY tab under the video title.

Helpful?

more options

cor-el said

For a specific website you can check the autoplay setting in "Tools -> Page Info -> Permissions".

Did that. It had the settings I already enabled.

Helpful?

more options

What if you set media.autoplay.allow-extension-background-pages = true ?

Helpful?

more options

cor-el said

What if you set media.autoplay.allow-extension-background-pages = true ?

Set it. Still didn't work.

Helpful?

more options

icywiddow said

Dropa said

What youtube link is doing this? Link so others can verify what your getting.

It's every video on YouTube. Attached is the little notice that appears on EVERY tab under the video title.

Where is that image showing in your browser. I have YT set to not autoplay and I've never seen that. Please provide a better screenshot.

Helpful?

more options

Isn't it by design that even with autoplay enabled, if you open a page with media in a new tab then the media won't start autoplaying until the tab is first focussed?

This avoids the situation where if you open say a bunch of google results by ctrl+clicking items in the search results page, then any media on these pages starts playing all at once?

Or so you can open a folder of youtube videos in your bookmarks library without them all starting playing at once? Each video will only start autoplaying when you first switch to its tab?

Sorry, can't be more helpful as I don't know how to change this behaviour, just saying that I believe it is intentional and not a question of the settings not working as intended?

Someone can correct me if I am wrong here.

Modified by TechHorse

Helpful?

more options

I just want to see where it shows "AUTOPLAY BLOCKED" for him because this is all I've ever seen. see screenshot His screenshot looks like an add-on.

Modified by jonzn4SUSE

Helpful?

more options

The screenshot looks as though it's from about:config.

Helpful?

more options

jonzn4SUSE said

I just want to see where it shows "AUTOPLAY BLOCKED" for him because this is all I've ever seen. see screenshot His screenshot looks like an add-on.

Just using some videos on the front page of Youtube, I accessed them using "Open Link in New Tab." They don't play in the background, hence the "AUTOPLAY BLOCKED" below the tab title. Only plays once I access the tab. My autoplay permission is showed.

My only add-on is uBlock Origin.

Helpful?

more options

Much better screenshots!!!  ;-)) Have you tried with Firefox in Safe Mode? https://support.mozilla.org/en-US/kb/diagnose-firefox-issues-using-troubleshoot-mode#search That AUTOPLAY BLOCKED is something I've never seen before in any version of Firefox.

Modified by jonzn4SUSE

Helpful?

more options

OMG!!! I guess because of the amount of tabs I have open I couldn't see it, but now I do.  ;-))

I also just noticed that when I click on the tab that message goes away.

Modified by jonzn4SUSE

Helpful?

more options

Okay, sorry it took a minute, but because of the number of tabs I run I never saw that message. I am able to replicate his issue in Nightly. I set YT to allow autoplay, but still see the blocked message. When I click on the tab the video does auto play.

Modified by jonzn4SUSE

Helpful?

more options

Too much coffee!!!  ;-))

Helpful?

more options

jonzn4SUSE said

Much better screenshots!!!  ;-)) Have you tried with Firefox in Safe Mode? https://support.mozilla.org/en-US/kb/diagnose-firefox-issues-using-troubleshoot-mode#search That AUTOPLAY BLOCKED is something I've never seen before in any version of Firefox.

Problem continued in Troubleshoot Mode.

Helpful?

more options

With Allow Audio & Video Set - media.block-autoplay-until-in-foreground = false

Helpful?

more options

RobertJ said

With Allow Audio & Video Set - media.block-autoplay-until-in-foreground = false

This worked! Problem solved.

Helpful?

Ask a question

You must log in to your account to reply to posts. Please start a new question, if you do not have an account yet.