X
Tap here to go to the mobile version of the site.

Support Forum

sends replies while being composed

Posted

As I carefully compose a reply, TB is sending the partial replies out, VERY DISTRESSING.

As I carefully compose a reply, TB is sending the partial replies out, VERY DISTRESSING.

Chosen solution

Check under Copies & Folders for the account to see what the targets are for sent and draft messages. If drafts are stored on the IMAP server, they are being 'sent' there every 5 minutes, not to the recipients, which explains why they don't appear in Sent. If drafts aren't needed on other devices, it's better to save them in Local Folders.

Read this answer in context 1
Quote

Additional System Details

Application

  • User Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; Win64; x64; rv:69.0) Gecko/20100101 Firefox/69.0

More Information

sfhowes
  • Top 10 Contributor
1650 solutions 7965 answers

Are you by any chance pressing Ctrl+Enter (Send Now), intending to enter a hard line break?

Are you by any chance pressing Ctrl+Enter (Send Now), intending to enter a hard line break?
Was this helpful to you? 0
Quote

Question owner

And it could not be ctrl enter pressed by mistake. I tried it on a test and a dialogue box came up. Besides I have SEND LATER installed so I would have to go through that dialogue.

And it could not be ctrl enter pressed by mistake. I tried it on a test and a dialogue box came up. Besides I have SEND LATER installed so I would have to go through that dialogue.
Was this helpful to you?
Quote

Question owner

I was composing a very demanding reply requiring editing and it sent that out every five minutes without any indication to me that was happening.

I was composing a very demanding reply requiring editing and it sent that out every five minutes without any indication to me that was happening.
Was this helpful to you?
Quote
sfhowes
  • Top 10 Contributor
1650 solutions 7965 answers

The default autosave interval is 5 minutes, if it's enabled in Tools/Options/Composition/General, so I wonder if drafts are being mixed up with sent messages. Are the spurious sent messages copied to the Sent folder? Are drafts saved in an IMAP folder or in Local Folders? See if it still happens in safe mode (hold Shift when you launch TB), which will disable Send Later, among other things.

The default autosave interval is 5 minutes, if it's enabled in Tools/Options/Composition/General, so I wonder if drafts are being mixed up with sent messages. Are the spurious sent messages copied to the Sent folder? Are drafts saved in an IMAP folder or in Local Folders? See if it still happens in safe mode (hold Shift when you launch TB), which will disable Send Later, among other things.
Was this helpful to you?
Quote

Question owner

In response to your email, I do have the save every five minutes checked but also the inform before sending option, which does happen when I have tried to duplicate the problem. I now have an email to myself sitting for hours to see if it repeats. The messages did not get copied to sent. I will check the server after I get back from a meeting. Thanks for the help.

In response to your email, I do have the save every five minutes checked but also the inform before sending option, which does happen when I have tried to duplicate the problem. I now have an email to myself sitting for hours to see if it repeats. The messages did not get copied to sent. I will check the server after I get back from a meeting. Thanks for the help.
Was this helpful to you?
Quote

Question owner

I was able to repeat the problem. Thunderbird is sending instead of saving email replies , both every five minutes while I am composing and when I click on save. I will see if it happens in safe mode.

I was able to repeat the problem. Thunderbird is sending instead of saving email replies , both every five minutes while I am composing and when I click on save. I will see if it happens in safe mode.
Was this helpful to you?
Quote

Question owner

The save function sends emails instead of saving them in safe mode as well as in regular mode. But the emails do not appear in the sent folder either locally or on the server. Now I am wondering if the emails ever did get sent at all! I will phone a recipient in the morning to check.

The save function sends emails instead of saving them in safe mode as well as in regular mode. But the emails do not appear in the sent folder either locally or on the server. Now I am wondering if the emails ever did get sent at all! I will phone a recipient in the morning to check.
Was this helpful to you?
Quote
sfhowes
  • Top 10 Contributor
1650 solutions 7965 answers

Chosen Solution

Check under Copies & Folders for the account to see what the targets are for sent and draft messages. If drafts are stored on the IMAP server, they are being 'sent' there every 5 minutes, not to the recipients, which explains why they don't appear in Sent. If drafts aren't needed on other devices, it's better to save them in Local Folders.

Check under Copies & Folders for the account to see what the targets are for sent and draft messages. If drafts are stored on the IMAP server, they are being 'sent' there every 5 minutes, not to the recipients, which explains why they don't appear in Sent. If drafts aren't needed on other devices, it's better to save them in Local Folders.
Was this helpful to you? 1
Quote

Question owner

That may be the key although it will take some time to verify. As I mentioned, there were sensitive issues I was dealing with and I thought multiple drafts were being sent out without my knowledge. It was very upsetting. Now I realize the sending was only to the server and not to the intended recipients, so I am greatly relieved and only need to verify this reconfiguration of settings. MANY THANKS

That may be the key although it will take some time to verify. As I mentioned, there were sensitive issues I was dealing with and I thought multiple drafts were being sent out without my knowledge. It was very upsetting. Now I realize the sending was only to the server and not to the intended recipients, so I am greatly relieved and only need to verify this reconfiguration of settings. MANY THANKS
Was this helpful to you?
Quote
Ask a question

You must log in to your account to reply to posts. Please start a new question, if you do not have an account yet.