X
Tap here to go to the mobile version of the site.

Support Forum

Firefox seems to cause high CPU usage of windowserver process

Posted

Last week I switched back to Firefox after a couple of years, but what I noticed is that once opened the interface seems to be very slow. When checking my CPU usage, once Firefox gets opened, the "windowserver" macOS process spikes to 80-100%. I also see other processes like "mds_stores" and "mdworker" consume a lot of CPU.

If I open Chrome besides Firefox, without actually loading any website. I can see my mouse movement lagging when hovering over the Firefox browser. I do not have this when hovering over Chrome.

Currently, I only have one extension installed + already tried to run in safe mode, but the experience is the same.

Any idea what could cause this?

Last week I switched back to Firefox after a couple of years, but what I noticed is that once opened the interface seems to be very slow. When checking my CPU usage, once Firefox gets opened, the "windowserver" macOS process spikes to 80-100%. I also see other processes like "mds_stores" and "mdworker" consume a lot of CPU. If I open Chrome besides Firefox, without actually loading any website. I can see my mouse movement lagging when hovering over the Firefox browser. I do not have this when hovering over Chrome. Currently, I only have one extension installed + already tried to run in safe mode, but the experience is the same. Any idea what could cause this?
Attached screenshots

Modified by estruyf

Additional System Details

Installed Plug-ins

1Password

Application

  • User Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_13_3) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/65.0.3325.181 Safari/537.36

More Information

FredMcD
  • Top 10 Contributor
4245 solutions 59390 answers
[https://support.mozilla.org/en-US/kb/troubleshoot-firefox-issues-using-safe-mode Start Firefox in Safe Mode] {web link} by holding down the '''<Shift> ''(Mac=Options)''''' key, and then starting Firefox. A small dialog should appear. Click '''Start In Safe Mode''' (not Refresh). Is the problem still there? https://support.mozilla.org/kb/Firefox+is+already+running+but+is+not+responding https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-slow-how-make-it-faster https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-uses-too-many-cpu-resources-how-fix https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-uses-too-much-memory-ram https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-hangs-or-not-responding