Search Support

Avoid support scams. We will never ask you to call or text a phone number or share personal information. Please report suspicious activity using the “Report Abuse” option.

Learn More

Since the new version of TB 38.1 I have not been able to pop my email on mindspring.com. I am getting error messages.

  • 21 replies
  • 5 have this problem
  • 168 views
  • Last reply by jzorn

more options

This started last week and when using Thunderbird it will not pop mindspring.com or earthlink.net. It works on my phone, outlook and my ipad, but not in Thurderbird. The settings are correct and I have tried removing the account and reinstalling it on my laptop. I continue to get these messages. "Sending of password for user xxxx@mindspring.com did not succeed. Mail server pop.mindspring.com responded: Authentication failed". When I reenter the password I get this message "Login to server pop.mindspring.com failed." I am stymied as I have to read the email on a remote PC.

Chosen solution

I'd rather look for a new email provider. Any provider not supporting TLS today is just not acceptable. But that's up to you.

now it appears to be working.

Then mark this thread as 'Solved' please. Thank you.

Read this answer in context 👍 0

All Replies (20)

more options

Verify your credentials by logging in to your account via webmail.

more options

Chris thanks yes already have done that several times and it is correct. Same on my ipad, outlook account and blackberry. They all work just fine but not Thunderbird after the 38.1 update.

christ1 said

Verify your credentials by logging in to your account via webmail.
more options

Can you post your Troubleshooting Information? Help (Alt-H) - Troubleshooting Information

more options

christ1 said

Can you post your Troubleshooting Information? Help (Alt-H) - Troubleshooting Information

Chris below is the info.

Application Basics


Name: Firefox Version: 39.0 Build ID: 20150630154324 Update Channel: release User Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0 Multiprocess Windows: 0/1 (default: false)

Crash Reports for the Last 3 Days


All Crash Reports (including 12 pending crashes in the given time range)

Extensions


Name: Adblock Plus Version: 2.6.10 Enabled: true ID: {d10d0bf8-f5b5-c8b4-a8b2-2b9879e08c5d}

Name: Tabs on Bottom Version: 0.5.1-signed Enabled: true ID: tabsonbottom@piro.sakura.ne.jp

Name: WebSlingPlayer Version: 2.4.0.63 Enabled: true ID: {9EB34849-81D3-4841-939D-666D522B889A}

Name: Norton Toolbar Version: 2015.5.2.16 Enabled: false ID: {2D3F3651-74B9-4795-BDEC-6DA2F431CB62}

Graphics


Adapter Description: Intel(R) HD Graphics Family Adapter Drivers: igdumd64 igd10umd64 igd10umd64 igdumdx32 igd10umd32 igd10umd32 Adapter RAM: Unknown Asynchronous Pan/Zoom: none Device ID: 0x0126 Direct2D Enabled: true DirectWrite Enabled: true (6.2.9200.17292) Driver Date: 7-31-2012 Driver Version: 8.15.10.2827 GPU #2 Active: false GPU Accelerated Windows: 1/1 Direct3D 11 (OMTC) Subsys ID: 00051179 Vendor ID: 0x8086 WebGL Renderer: Google Inc. -- ANGLE (Intel(R) HD Graphics Family Direct3D9Ex vs_3_0 ps_3_0) windowLayerManagerRemote: true AzureCanvasBackend: direct2d 1.1 AzureContentBackend: direct2d 1.1 AzureFallbackCanvasBackend: cairo AzureSkiaAccelerated: 0

Important Modified Preferences


accessibility.typeaheadfind.flashBar: 0 browser.cache.disk.capacity: 358400 browser.cache.disk.filesystem_reported: 1 browser.cache.disk.smart_size_cached_value: 358400 browser.cache.disk.smart_size.first_run: false browser.cache.disk.smart_size.use_old_max: false browser.cache.frecency_experiment: 1 browser.download.importedFromSqlite: true browser.download.manager.alertOnEXEOpen: true browser.places.smartBookmarksVersion: 7 browser.sessionstore.upgradeBackup.latestBuildID: 20150630154324 browser.startup.homepage: http://lbcarco.com/ browser.startup.homepage_override.buildID: 20150630154324 browser.startup.homepage_override.mstone: 39.0 browser.tabs.onTop: false dom.max_script_run_time: 0 dom.mozApps.used: true extensions.lastAppVersion: 39.0 font.internaluseonly.changed: false gfx.direct3d.last_used_feature_level_idx: 0 media.gmp-eme-adobe.lastUpdate: 1437807368 media.gmp-eme-adobe.version: 12 media.gmp-gmpopenh264.lastUpdate: 1431710429 media.gmp-gmpopenh264.version: 1.4 media.gmp-manager.buildID: 20150630154324 media.gmp-manager.lastCheck: 1437720537 network.cookie.prefsMigrated: true network.predictor.cleaned-up: true places.database.lastMaintenance: 1437731765 places.history.expiration.transient_current_max_pages: 104858 plugin.disable_full_page_plugin_for_types: application/pdf plugin.importedState: true plugin.state.java: 0


Important Locked Preferences


JavaScript


Incremental GC: true

Accessibility


Activated: false Prevent Accessibility: 0

Library Versions


NSPR Expected minimum version: 4.10.8 Version in use: 4.10.8

NSS Expected minimum version: 3.19.2 Basic ECC Version in use: 3.19.2 Basic ECC

NSSSMIME Expected minimum version: 3.19.2 Basic ECC Version in use: 3.19.2 Basic ECC

NSSSSL Expected minimum version: 3.19.2 Basic ECC Version in use: 3.19.2 Basic ECC

NSSUTIL Expected minimum version: 3.19.2 Version in use: 3.19.2

Experimental Features


more options

christ1 said

Can you post your Troubleshooting Information? Help (Alt-H) - Troubleshooting Information

Chriss oopps sorry forget that last one I was on Firefox not TB here is the TB for the email account in question

Application Basics
   Name: Thunderbird
   Version: 38.1.0
   User Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.1.0
   Profile Folder: Show Folder
             (Local drive)
   Application Build ID: 20150707103124
   Enabled Plugins: about:plugins
   Build Configuration: about:buildconfig
   Memory Use: about:memory
 Mail and News Accounts
   account1:
     INCOMING: account1, , (none) Local Folders, plain, passwordCleartext



   account16:
     INCOMING: account16, , (pop3) pop.mindspring.com:110, alwaysSTARTTLS, passwordCleartext
     OUTGOING: smtpauth.earthlink.net:587, alwaysSTARTTLS, passwordCleartext, true
 Crash Reports
   http://crash-stats.mozilla.com/report/index/bp-a35bc31a-6c73-434f-ac18-e8ce22141116 (11/16/2014)
   http://crash-stats.mozilla.com/report/index/bp-24c8eef5-443f-4016-910a-8b8712141114 (11/14/2014)
   http://crash-stats.mozilla.com/report/index/bp-85b32f41-818b-4a15-858d-8b3862141027 (10/27/2014)
   http://crash-stats.mozilla.com/report/index/bp-84d2981f-2803-40ad-959b-2b2d32141019 (10/19/2014)
   http://crash-stats.mozilla.com/report/index/bp-eab40751-054d-4970-80b2-4123d2141019 (10/19/2014)
 Extensions
   Address Widget Lines, 1.0, true, AddressWidgetLines@awl
   Highlighter, 0.6.5, true, andre.rodier-highlighter@gmailcom
   Lightning, 4.0.1.2, true, {e2fda1a4-762b-4020-b5ad-a41df1933103}
   OpenAttachmentByExtension, 0.3.5.1, true, {7fa339e4-02cd-433b-ad71-4db623c6877e}
   PrintingTools, 1.2.5, true, {5e9999c2-ba1d-44b6-bcee-5b30ce37d3b0}
   Quickmovebutton, 0.2.4, true, {4e6a60df-2826-486e-9143-db8fd117d5ab}
 Important Modified Preferences
   Name: Value
     accessibility.typeaheadfind.flashBar: 0
     browser.cache.disk.capacity: 358400
     browser.cache.disk.smart_size_cached_value: 358400
     browser.cache.disk.smart_size.first_run: false
     browser.cache.disk.smart_size.use_old_max: false
     dom.max_chrome_script_run_time: 0
     extensions.lastAppVersion: 38.1.0
     font.internaluseonly.changed: false
     font.minimum-size.x-western: 12
     font.name.monospace.el: Consolas
     font.name.monospace.tr: Consolas
     font.name.monospace.x-baltic: Consolas
     font.name.monospace.x-central-euro: Consolas
     font.name.monospace.x-cyrillic: Consolas
     font.name.monospace.x-unicode: Consolas
     font.name.monospace.x-western: Consolas
     font.name.sans-serif.el: Calibri
     font.name.sans-serif.tr: Calibri
     font.name.sans-serif.x-baltic: Calibri
     font.name.sans-serif.x-central-euro: Calibri
     font.name.sans-serif.x-cyrillic: Calibri
     font.name.sans-serif.x-unicode: Calibri
     font.name.serif.el: Cambria
     font.name.serif.tr: Cambria
     font.name.serif.x-baltic: Cambria
     font.name.serif.x-central-euro: Cambria
     font.name.serif.x-cyrillic: Cambria
     font.name.serif.x-unicode: Cambria
     font.name.serif.x-western: Cambria
     font.size.fixed.el: 14
     font.size.fixed.tr: 14
     font.size.fixed.x-baltic: 14
     font.size.fixed.x-central-euro: 14
     font.size.fixed.x-cyrillic: 14
     font.size.fixed.x-unicode: 14
     font.size.fixed.x-western: 14
     font.size.variable.el: 17
     font.size.variable.tr: 17
     font.size.variable.x-baltic: 17
     font.size.variable.x-central-euro: 17
     font.size.variable.x-cyrillic: 17
     font.size.variable.x-unicode: 17
     font.size.variable.x-western: 14
     gfx.direct3d.last_used_feature_level_idx: 0
     mail.openMessageBehavior.version: 1
     mail.winsearch.firstRunDone: true
     mailnews.database.global.datastore.id: 44e66714-8eaa-414a-a6bd-57ae179799a
     mailnews.database.global.views.conversation.columns: {"threadCol":{"visible":true,"ordinal":"1"},"flaggedCol":{"visible":true,"ordinal":"3"},"attachmentCol":{"visible":false…
     network.cookie.prefsMigrated: true
     network.predictor.cleaned-up: true
     places.database.lastMaintenance: 1438278355
     places.history.expiration.transient_current_max_pages: 104858
     plugin.disable_full_page_plugin_for_types: application/pdf
     plugin.importedState: true
   
 Graphics
     Adapter Description: Intel(R) HD Graphics Family
     Vendor ID: 0x8086
     Device ID: 0x0126
     Adapter RAM: Unknown
     Adapter Drivers: igdumd64 igd10umd64 igd10umd64 igdumdx32 igd10umd32 igd10umd32
     Driver Version: 8.15.10.2827
     Driver Date: 7-31-2012
     Direct2D Enabled: true
     DirectWrite Enabled: true (6.2.9200.17292)
     ClearType Parameters: ClearType parameters not found
     WebGL Renderer: false
     GPU Accelerated Windows: 2/2 Direct3D 11
     AzureCanvasBackend: direct2d 1.1
     AzureSkiaAccelerated: 0
     AzureFallbackCanvasBackend: cairo
     AzureContentBackend: direct2d 1.1
 JavaScript
 Incremental GC: 1
 Accessibility
   Activated: 0
   Prevent Accessibility: 0
 Library Versions
     Expected minimum version
     Version in use
     NSPR
     4.10.8
     4.10.8
     NSS
     3.19.2 Basic ECC
     3.19.2 Basic ECC
     NSS Util
     3.19.2
     3.19.2
     NSS SSL
     3.19.2 Basic ECC
     3.19.2 Basic ECC
     NSS S/MIME
     3.19.2 Basic ECC
more options

I was more looking for the Thunderbird Troubleshooting Information, not the Firefox one.

more options
The settings are correct

Are you certain this is the correct setting? account16:

    INCOMING: account16, , (pop3) pop.mindspring.com:110, alwaysSTARTTLS, passwordCleartext

Is this what your email provider requires? Please check with them. Port 110 is typically used without encryption.

more options

Chris yes I know and it was my second post. Did not realize at first I copied Firefox by mistake

christ1 said

I was more looking for the Thunderbird Troubleshooting Information, not the Firefox one.
more options

christ1 said

The settings are correct

Chris

Yes it is and I have tried it both ways same message each time. This all started as I said last week when they did their upgrade and only on this account is the problem. All others work fine but this is my main personal email address and I need to get it working asap. I tried removing it and recreating it too and no luck there either.

Are you certain this is the correct setting? account16:

    INCOMING: account16, , (pop3) pop.mindspring.com:110, alwaysSTARTTLS, passwordCleartext

Is this what your email provider requires? Please check with them. Port 110 is typically used without encryption.

more options

Chris thanks any ideas on why it is not working?

jzorn said

christ1 said
The settings are correct

Chris

Yes it is and I have tried it both ways same message each time. This all started as I said last week when they did their upgrade and only on this account is the problem. All others work fine but this is my main personal email address and I need to get it working asap. I tried removing it and recreating it too and no luck there either.

Are you certain this is the correct setting? account16:

    INCOMING: account16, , (pop3) pop.mindspring.com:110, alwaysSTARTTLS, passwordCleartext

Is this what your email provider requires? Please check with them. Port 110 is typically used without encryption.

jzorn said

christ1 said
The settings are correct

Chris

Yes it is and I have tried it both ways same message each time. This all started as I said last week when they did their upgrade and only on this account is the problem. All others work fine but this is my main personal email address and I need to get it working asap. I tried removing it and recreating it too and no luck there either.

Are you certain this is the correct setting? account16:

    INCOMING: account16, , (pop3) pop.mindspring.com:110, alwaysSTARTTLS, passwordCleartext

Is this what your email provider requires? Please check with them. Port 110 is typically used without encryption.

more options

please check the error console on the Tools menu for error messages similar to those I discuss here http://thunderbirdtweaks.blogspot.com.au/2015/07/logjam-and-thunderbird.html

more options

Can you first confirm the correct settings with your email provider please? They probably do have a support web page. Once you've got the confirmed settings please post them here or provide a link.

more options

christ1 said

Can you first confirm the correct settings with your email provider please? They probably do have a support web page. Once you've got the confirmed settings please post them here or provide a link.

Been there done that.https://support.earthlink.net/articles/email/earthlink-email-faq.php

Note a complete absence of anything indicating a port for incoming. They are truly smart these folk.

No mention of a port in the Thunderbird (Version2?) instructions https://support.earthlink.net/articles/browsers/how-to-set-up-mozilla-thunderbird-to-send-and-receive-emails-v2.php

Windows live mail however does say port 110 https://support.earthlink.net/articles/dialup/setting-up-windows-live-mail.php

So my guess is that no matter how wrong or bizarre those settings are they are probably correct. Hence looking for another issue.

more options

Matt did not see anything like that at all in the error long but gave it a try anyway and still nothing. Keep getting the password error when I try to run read that email. Very frustrating since it works in other readers and all my other email addresses in TB work just fine.

Matt said

please check the error console on the Tools menu for error messages similar to those I discuss here http://thunderbirdtweaks.blogspot.com.au/2015/07/logjam-and-thunderbird.html
more options

Interesting too as I just tried another POP email address that is set up but I rarely use so do not automatically have it read and download and it failed too same error. That one is same settings but is pop-server.tampabay.rr.com. Those are the only two that I POP. The others that read OK are no POP email addresses.

more options

I think try changing the connection security to none from startTLS and see how that goes. Those settings for live mail I found do not use connection security. So perhaps you should not either.

more options

When I do the auto set up it puts port 110 in TB. your right Earthlink does not say what it is but on my other readers it is 110 too and they work fine and TB worked fine until the new upgrade last week.

Matt said

christ1 said
Can you first confirm the correct settings with your email provider please? They probably do have a support web page. Once you've got the confirmed settings please post them here or provide a link.

Been there done that.https://support.earthlink.net/articles/email/earthlink-email-faq.php

Note a complete absence of anything indicating a port for incoming. They are truly smart these folk.

No mention of a port in the Thunderbird (Version2?) instructions https://support.earthlink.net/articles/browsers/how-to-set-up-mozilla-thunderbird-to-send-and-receive-emails-v2.php

Windows live mail however does say port 110 https://support.earthlink.net/articles/dialup/setting-up-windows-live-mail.php

So my guess is that no matter how wrong or bizarre those settings are they are probably correct. Hence looking for another issue.

more options

Yes have tried that too and no luck. Like I said this is very strange. Do either of you have a POP account you can try to set up on your end in TB and see what happens when you do it? Maybe you have AOL or something you can try to pop?

Matt said

I think try changing the connection security to none from startTLS and see how that goes. Those settings for live mail I found do not use connection security. So perhaps you should not either.
more options

Now even more interesting. I changed the settings to 993 port and SSL no luck. Then back to 110 and no security. Then closed TB, rebooted my machine and now it appears to be working.

more options

Chosen Solution

I'd rather look for a new email provider. Any provider not supporting TLS today is just not acceptable. But that's up to you.

now it appears to be working.

Then mark this thread as 'Solved' please. Thank you.

Modified by christ1

  1. 1
  2. 2