Problemen met Firefox-crashes (onverwacht afsluiten) oplossen

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

We begrijpen hoe frustrerend het is als Firefox crasht (onverwacht sluit of wordt afgesloten). Als Firefox crasht, kunt u met de Mozilla-crashreporter een crash bij ons indienen, zodat we Firefox verder kunnen verbeteren. Dit zijn nog enkele dingen die u kunt proberen om Firefox zo optimaal mogelijk te laten draaien.

Voordat u begint:

Volg anders onderstaande stappen in de beschreven volgorde.

Uw software bijwerken

Mogelijk is de crash die u ervaart verholpen in een nieuwe versie!

Firefox bijwerken

Elke Firefox-versie bevat een aantal oplossingen voor crashes die door gebruikers zijn gemeld. Het gebruiken van de meest recente versie kan uw crash voorkomen. Zie Firefox bijwerken naar de meest recente versie voor details.

Windows bijwerken

Zorg ervoor dat u over de laatste beveiligings- en stabiliteitsverbeteringen beschikt.

macOS bijwerken

Zorg ervoor dat uw Mac over de laatste beveiligings- en stabiliteitsverbeteringen beschikt.

Linux bijwerken

Zorg ervoor dat u over de laatste beveiligings- en stabiliteitsverbeteringen beschikt.

Uw stuurprogramma’s bijwerken

Controleer of uw grafische stuurprogramma’s up-to-date zijn. Voor meer informatie, zie Uw grafische stuurprogramma’s upgraden om hardwareversnelling en WebGL te gebruiken

Als uw crash optreedt tijdens het afdrukken, controleer dan of het stuurprogramma voor uw printer up-to-date is door naar de ondersteuningswebsite van de fabrikant van uw printer te gaan. Het artikel Afdrukproblemen in Firefox verhelpen biedt mogelijk ook hulp.

Uw internetbeveiligingssoftware controleren

Zorg ervoor dat u over de meest recente versie van uw internetbeveiligingssoftware beschikt (waaronder firewalls, antivirusprogramma’s, antispywareprogramma’s etc.).

Controleren op virussen en spyware

Van een aantal verschillende virussen en spyware is bekend dat ze Firefox laten crashen. Voor meer informatie, zie Problemen met Firefox die door malware worden veroorzaakt verhelpen.

Controleren op modules van derden

Externe toepassingen (zoals antivirussoftware, archiveringssoftware en andere hulpmiddelen) kunnen mogelijk modules in Firefox laden. Soms laden deze toepassingen schadelijke modules, die crashes, verminderde prestaties of compatibiliteitsproblemen in Firefox veroorzaken. U merkt wellicht niet op dat een kwaadwillende of onverwachte module is geladen en deze kan problemen veroorzaken die vanuit Firefox lijken te komen. Lees voor meer informatie Problemen die worden veroorzaakt door modules van derden in Firefox voor Windows identificeren.

Controleren of de crash optreedt in Probleemoplossingsmodus

Als bijwerken van software niet heeft geholpen of Firefox crasht bij het opstarten, gebruik dan de onderstaande stappen om te testen of de crash optreedt in de Probleemoplossingsmodus van Firefox, en volg daarna de instructies in de aanbevolen artikelen.

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Probleemoplossingsmodus… en klik op Herstarten in het dialoogvenster Firefox herstarten in probleemoplossingsmodus?

Noot: u kunt Firefox ook in Probleemoplossingsmodus starten door de Shift-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox.de Option-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox. Firefox af te sluiten, naar uw Terminal te gaan en het volgende uit te voeren: firefox -safe-mode
    Mogelijk dient u het installatiepad van Firefox (bv. /usr/lib/firefox) op te geven.
  2. Druk zodra het venster Firefox starten in probleemoplossingsmodus? verschijnt op de knop Openen.
    Fx88TroubleshootMode

Test nadat Firefox in Probleemoplossingsmodus is gestart of uw probleem optreedt.

Noot: De functie Firefox opfrissen kan veel problemen oplossen door Firefox terug te zetten naar de begintoestand, waarbij uw belangrijke gegevens behouden blijven. Overweeg deze functie te gebruiken voordat u begint aan een langdurig proces van probleemoplossing.

De crash treedt nog steeds op in Probleemoplossingsmodus

Als uw crash nog steeds optreedt in Probleemoplossingsmodus, wordt deze niet veroorzaakt door een extensie, thema of hardwareversnelling. Probeer hulp te verkrijgen met uw crash-ID (zie hieronder).

De crash treedt niet op in Probleemoplossingsmodus

Als uw crash niet optreedt in Probleemoplossingsmodus, wordt deze zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een extensie, thema of hardwareversnelling.

Uw hardware controleren

Uw RAM op fouten controleren

Als Firefox herhaaldelijk crasht, controleer dan uw RAM op fouten via bijvoorbeeld het hulpprogramma Memtest86+Rember.

Hulp bij het oplossen van deze crash verkrijgen

Het achterhalen van de oorzaak van een crash kan lastig zijn. Als u de bovenstaande stappen hebt geprobeerd en Firefox blijft crashen, tonen de onderstaande instructies hoe u de ID’s van de crashrapporten voor uw meest recent ingediende crashrapporten kunt vinden, zodat onze vrijwilligers u kunnen helpen.

Als u Firefox kunt openen, althans in Probleemoplossingsmodus:

1. Typ about:crashes in de adresbalk van Firefox en druk op EnterReturn. Er verschijnt een pagina met vermeldingen van verzonden crashrapporten (en niet-verzonden crashrapporten, wanneer aanwezig).
    Fx115aboutcrashes
    • Als u recente, niet-verzonden crashrapporten hebt: klik voor elk onlangs niet-verzonden rapport op de knop Verzenden en vernieuw daarna de pagina about:crashes.
  2. U dient alleen de rapport-ID’s voor verzonden crashrapporten (deze beginnen met bp-) naar uw ondersteuningsvraag in het forum voor ondersteuning van de gemeenschap te kopiëren.
Noot: als u Firefox niet kunt openen omdat de browser zelfs in Probleemoplossingsmodus crasht bij het opstarten, gebruik dan deze alternatieve instructies om rapport-ID’s te vinden:
  1. Druk op Windows Key + R op het toetsenbord. Typ "%APPDATA%\Mozilla\Firefox\Crash Reports\submitted" (inclusief de aanhalingstekens) en klik op OK.Klik op het Finder-pictogram in het dock. Klik in de menubalk op het menu Ga, houd de option- of alt-toets ingedrukt en selecteer Bibliotheek. Er wordt een venster geopend dat uw map Bibliotheek bevat. Open daarna de map ‘Application Support’, de map ‘Firefox’, de map ‘Crash Reports’ en tot slot de map ‘submitted’.Ga naar ~/.mozilla/firefox/Crash Reports/submitted.
  2. In de map die verschijnt, bevindt zich een tekstbestand voor elk crashrapport dat u hebt verzonden. Via het menu Beeld kunt u deze schikken op datum, zo vaststellen welke het nieuwste bestand is en erop dubbelklikken om het te openen.

Hulp vragen in het ondersteuningsforum van de gemeenschap

1. Klik op deze koppeling om om hulp bij uw crash te vragen. U dient uw vraag in het Engels te stellen.
    Noot: deze koppeling is alleen geldig voor hulp bij Firefox-crashes. Voor hulp bij andere problemen, zie Ondersteuning van de gemeenschap verkrijgen.
    • Mogelijk dient u een account aan te maken of zich bij uw bestaande account aan te melden tijdens het ‘ask a question’-proces.
  2. Vul de sectie Details van de volgende pagina in en geef daarbij zo veel mogelijk informatie die u over de crash kunt geven. Voeg alle stappen toe die u hierboven hebt uitgevoerd toe, zoals het bijwerken van Firefox of het testen van de crash in Probleemoplossingsmodus.
  3. Kopieer het lange rapport-ID-nummer dat u hierboven voor de laatste crashes hebt verkregen (bp-…) en plak dit in de sectie ‘Details’.
  4. Klik tot slot op de knop Post Question.
    We weten dat het aanleveren van deze informatie tijdrovend is, maar het maakt het voor onze vrijwilligers veel makkelijker om u te helpen.

Gebaseerd op informatie van Firefox crashes (mozillaZine KB)