Tips voor het beoordelen van de veiligheid van een extensie

Wanneer u een extensie installeert, wordt mogelijk een bericht weergegeven waarin u om toestemming wordt gevraagd voor toegang tot gegevens of functies in uw browser. Als dat het geval is, moet u deze toestemming verlenen voordat de extensie kan worden geïnstalleerd.

Merk ook op dat als u een extensie installeert vanaf een andere website dan addons.mozilla.org (AMO), u de integriteit van de bron moet controleren.

In alle gevallen moet u op de hoogte zijn van de toestemmingen die u verleent aan elke extensie die u overweegt. Hoewel de meeste extensies worden gemaakt door betrouwbare externe ontwikkelaars, kunnen mensen met minder goede bedoelingen uw veiligheid en privacy in gevaar brengen door extensies te gebruiken om gevoelige browsergegevens openbaar te maken. Dit artikel helpt u bij het evalueren van de veiligheid van een extensie die u wilt installeren of een extensie die momenteel is geïnstalleerd.

permissions request

Wanneer een ontwikkelaar een extensie naar addons.mozilla.org verzendt, wordt deze gescand op een reeks veelvoorkomende problemen. Het kan ook worden onderworpen aan menselijke beoordeling. Maar geen van deze processen garandeert dat een extensie absoluut 100% veilig is.

Met machtigingsberichten kunt u zien welke gegevens en functies een extensie wil openen, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken over de software die u overweegt.

Als u niet zeker weet hoe u een beslissing moet nemen over de veiligheid van een extensie, zijn hier enkele vragen die u uzelf kunt stellen:

Is de extensie van een merk of ontwikkelaar die ik vertrouw?

De meeste extensies zijn echter geschreven door individuele ontwikkelaars die niet goed bekend zijn. Dus zou u zich daarom kunnen afvragen:

Is de website van de ontwikkelaar, zijn blog of activiteit op sociale media in overeenstemming met de kenmerken van de extensie?

Overweeg ook:

Hoeveel andere gebruikers hebben deze extensie geïnstalleerd? Heeft het een goede sterbeoordeling en positieve beoordelingen?

Als de extensie niet veel recensies bevat of als u nog steeds niet gerustgesteld bent, overweeg dan:

Zijn de toestemmingsverzoeken consistent met de kenmerken van de extensie?

Als de extensie bijvoorbeeld om toegang tot uw locatie vraagt, is er dan een locatiefunctie opgenomen in de beschrijving van de extensie? In sommige gevallen is het echter niet altijd duidelijk hoe bepaalde machtigingen betrekking hebben op een functie van de extensie, dus vraag het volgende:

Bevat de website of beschrijving van de extensie op addons.mozilla.org een verklaring waarom de extensie deze rechten aanvraagt? Is de uitleg consistent met de kenmerken van de extensie?

(Raadpleeg Berichten over toestemmingsaanvragen voor Firefox-extensies voor meer informatie over elk mogelijk toestemmingsverzoek dat u mogelijk tegenkomt.)

Voor een nog diepere analyse:

Heeft de extensie een privacybeleid? Ben ik tevreden met het verzamelen en verwerken van mijn gegevens onder de voorwaarden van het beleid?

Na het onderzoeken van deze vragen, bent u er hopelijk van overtuigd dat de extensie om een geschikte set machtigingen vraagt.

Hoewel de overgrote meerderheid van de uitbreidingsontwikkelaars niet geïnteresseerd zijn in het stelen van uw persoonlijke gegevens of iets onwettigs doen, moet u zich ervan bewust zijn dat er af en toe slechte personen zijn. Houd altijd rekening met het installeren van extensies of software van derden.