Berichttabbladen

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Met berichttabbladen kunnen berichten, mappen, zoekresultaten en zelfs bepaalde webinhoud in tabbladen binnen een enkel Thunderbird-venster worden weergegeven. Net als bij het navigeren met tabbladen in Firefox kunnen meerdere berichten worden weergegeven zonder dat meerdere Thunderbird-vensters worden geopend.

Tabbladgedrag wijzigen

Het gedrag van berichttabbladen is afhankelijk van een voorkeursinstelling. Thunderbird geeft u de keuze om berichten in nieuwe tabbladen, nieuwe vensters of een bestaand Thunderbird-venster te openen. U kunt deze voorkeursinstelling wijzigen in het venster OptiesVoorkeuren:

1. De sjabloon ‘OptionsPreferences TB’ bestaat niet of heeft geen goedgekeurde revisie.
  2. Selecteer het paneel Weergave.
  3. Selecteer het tabblad Geavanceerd.

options-open-tabs-win-tb17 Tab_Preference_Location-win

Tab_Preference_Location

Standaard wordt bij het openen van Thunderbird een enkel tabblad geopend. Hierin worden alle mailaccounts en mappen in een paneel aan de linkerkant weergegeven, en een berichtenlijst en een geselecteerd bericht aan de rechterkant. (De weergegeven berichten zijn afhankelijk van welke map en bericht is geselecteerd.)

Default Tab Screenshot

Tabbladen gebruiken

Wanneer u op een bericht dubbelklikt, op Enter drukt wanneer een bericht is geselecteerd, of met de rechtermuisknop op een bericht in de berichtenlijst klikt en Bericht openen in nieuw tabblad selecteert, zal het bericht in een nieuw tabblad worden weergegeven:

Open Message in a New Tab 2

Om een map in een tabblad op de achtergrond te openen (dat wil zeggen, om het huidige tabblad zichtbaar te houden terwijl een nieuw tabblad dat het geselecteerde item bevat wordt geopend), klikt u met de rechtermuisknop op de map en selecteert u Openen in nieuw tabblad. U kunt ook met de middelste muisknop op een bericht of map klikken om deze in een tabblad op de achtergrond te openen.

Wanneer u een zoekopdracht uitvoert, worden de resultaten in een tabblad weergegeven:

Search Results in a Tab

Wanneer u op een nieuwsgroep- of blogbericht in de berichtenlijst dubbelklikt, wordt het bericht in een nieuw tabblad weergegeven:

Double Click New Tab

Gebruik de toetsencombinaties Ctrl + Tab (en Ctrl + Shift + Tab) om naar het rechter respectievelijk linker tabblad te springen. Gebruik Ctrl + <nummer>, waarin ‘<nummer>’ een cijfer is dat de gewenste tabbladpositie vanaf de linkerkant voorstelt. (Om bijvoorbeeld naar het vierde tabblad van links te springen, gebruikt u Ctrl + 4.)

U kunt tabbladen opnieuw positioneren door op individuele tabbladen te klikken en deze naar de gewenste positie te slepen.

In Thunderbird kunnen ook bepaalde typen webinhoud in een tabblad worden weergegeven. Als u bijvoorbeeld op Help klikt en Wat is er nieuw selecteert, opent Thunderbird een tabblad en geeft het inhoud van het web weer. U kunt als gebruiker echter geen webinhoud selecteren om in een tabblad te laten weergeven - dit gebeurt alleen wanneer de functie vanuit Thunderbird of een Thunderbird-extensie wordt aangeroepen.

Om een tabblad te sluiten, klikt u op het sluitsymbool of gebruikt u de sneltoets Ctrl + W.